Ekonomija novi ambasador Slovenije Gregor Presker

Slovenija je uvijek bila i biće jak advokat Crne Gore

Što se tiče pridruživanja Evropskoj uniji, Slovenija je uvijek bila i biće jak advokat Crne Gore, mi jasno ističemo zašto podržavamo Crnu Goru, kao i da joj treba dati piznanje u vidu članstva, jer je najviše uradila na tom putu, a za druge bi to bio uzor u smislu ispunjavanja obaveza za članstvo, kazao je novi ambasador Slovenije Gregor Presker tokom sastanka sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem.

Kako je saopšeno iz Glavnog grada, Vuković je ukazao da je Podgorica grad sa ozbiljnim investicionim potencijalom, tako da, kako je rekao, računamo na podršku Preskera u toj oblasti, imajući u vidu njegovo bogato iskustvo, budući da se bavio ekonomskom diplomatijom u okviru OECD-a.

“Saradnja u oblasti ekonomije nadovezuje se na odlične političke odnose dvije zemlje, jer Slovenija je ne samo zemlja partner, nego i prijatelj Crne Gore”, istakao je Gradonačelnik Vuković, dodajući da je Crna Gora prije svega zahvalna na podršci koju je Slovenija pružila tokom trajanja pristupnih pregovora sa EU, te da je u ovom trenutku važno da ona iskoristi svoj ugled i uticaj da se snažno založi da vrata EU ostanu otvorena za buduća proširenja.

Kako je rekao, nemjerljiva je i podrška Slovenije kada je u pitanju članstvo Crne Gore u NATO savezu, što sada čini dvije zemlje saveznicama.

“Sve to pokazuje da imamo jako dobar temelj za unapređenje i lokalnih osnosa, na nivou dva grada. Sa gradonačelnikom Ljubljane smo se sreli do sada već četiri puta i razmijenili mišljenja o iskustvima na planu razvoja, budući da je glavni grad Slovenije model kako bi Podgorica trebalo da se razvija i izgleda za deset godina. U tom kontekstu razgovarali smo i o zajedničkom apliciranju za korišćenje evropskih fondova. Primjer ste nam i kada je u pitanju urbano planiranje, jer je Ljubljana grad koji je doživio fantastičnu transformaciju, tako da planiramo da ugostimo glavnog grdaskog urbanistu Ljubljane, sa kojim će posebno biti riječi o zatvaranju ulica za saobraćaj u centru grada”, istakao je Vuković.

Naglasio je da Podgorica već ima izuzetnu saradnju sa slovenačkim kompanijama koje su prisutne u Podgorici, te podsjetio da se sa kompanijom Petrol, a u saradnji sa gradskim preduzećem Vodovod i kanalizacija, već realizuje pilot projekat koji ima za cilj smanjenje gubitaka na distributivnoj mreži, a postoji prostor za saradnju na još nekoliko projekata – povećanje energetske efikasnosti u zgradama Glavnog grada, postavljanje punionica za automobile na električni pogon…

Presker je ukazao da Crna Gora i Slovenija sarađuju u oblastima svim oblastima – politika, privreda, kultura, nauka, vojna saradnja.

“Vjerujem da ćemo sa Pogoricom najviše sarađivati u oblasti ekonomije. Ljubljana je dobar primjer za Podgoricu, centar grada je živ i veoma posjećen, privlačan za turiste, a infrastruktura koja podržava sve to je prilično dobro razvijena. Drago mi je da ste prepoznali Ljubljanu kao mogućnost za preuzimanje dobrih iskustava”, istakao je ambasador Presker, naglašavajući da će raditi posebno na tome da se ožive proizvodni pogoni, jer treba imati napraviti balans između proizvodnog sektora i sektora pružanja usluga.

Vuković je upoznao ambasadora sa činjenicom da je u Podgorici trenutno u toku ozbiljan investicioni ciklus, kumulativno vrijedan preko 200 miliona eura.

“Formiranjem biznis zona, opredjeljivanjem velikog broja parcela u vlasništvu grada želimo da privučemo investiture, pogotovo one koji bi pokrenuli proizvodnju. Ambicija nam je da oživimo ono što je industrijska kultura kojom se Crna Gora nekada ponosila”, istakao je gradonačelnik.

On je naglasio i da se značajan dio aktivnsti gradske uprave odvija na polju zelenih inicijativa i želje da učine Podgoricu zelenijom i pametnijom. U tom smilsu pomenuo je značajne projekte kao što je predselekcija otpada, uvođenje LED tehnologije u javnu rasvjetu, obnova voznog parka u javnom perevozu, energetska efikasnost, a sve su to prilike za slovenačke kompanije, budući da grad ima veoma dobra iskustva sa onima koji su već prisutni u Podgorici.

“Sagovornici su se saglasili i da je neophodno da pomenute kompanije budu što prisutnije u javnom prostoru kroz podršku određenim projektima koji su od opšteg intersa, a na fonu priče o društveno odgovornom poslovanju. Bilo je riječi i o promovisanju turističke ponude na nivou dva grada”, zaključuju u Glavnom gradu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Glava
Gost
Glava

Ko je sudija kad imamo ovakvog advokata.I za sta nam se sudi uopste.Advokati vole pare.

Glavni grad?
Gost
Glavni grad?

Koja je ovo zastava pored naše?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

grčka

Send this to a friend