Ekonomija

Slovenija najbolja, Crna Gora najgora

Ilustracija

Slovenija je jedina zemlja u regionu koja ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom, odnosno više izvozi nego što uvozi, dok je Crna Gora ubjedljivo najgora i ne pokriva ni petinu izvoza s uvozom, pokazuje analiza agencije Anadolija.

Naime, Slovenija je za deset mjeseci 2018. izvezla robe vrijedne 25,8 milijardi eura, a uvezla 25,4 milijarde eura robe.

Izvoz za deset mjeseci 2018. je bio za 9,8 odsto viši u odnosu na isti period 2017, a uvoz za 11,7 odsto.

Pokrivenost uvoza s izvozom Slovenije u deset mjeseci prošle godine bila je 101,5 odsto.

Makedonija je sa pokrivenosti uvoza izvozom od 76,6 odsto za deset mjeseci 2018. godine bila druga u regionu.

Tako je izvoz Makedonije iznosio 5.734.882 hiljada američkih dolara, a uvoz 7.490.571 hiljada američkih dolara.

Veći izvoz Srbije

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Srbije za period januar-novembar 2018. godine iznosila je 41.574,7 miliona dolara, što je porast od 17,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno 35.087 miliona eura, što je porast od 11,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 17.840,3 miliona dolara, što čini rast od 14,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno je robe u vrijednosti od 23.734,4 miliona dolara, što je za 19,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Izvoz robe, izražen u eurima, imao je vrijednost od 15.054,6 miliona, i to je povećanje od 8,6 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uvoz robe imao je vrijednost od 20.032,4 miliona, što predstavlja povećanje od 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Deficit iznosi 5.894,1 miliona dolara, što čini povećanje od 37,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izražen u eurima, deficit iznosi 4.977,7 miliona, što je povećanje od 30,7 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je tako u prošloj godini bila 75,2 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,4 odsto.

Pokrivenost uvoza s izvozom u Bosni i Hercegovini za jedanaest mjeseci prošle godine bila je na razini 61,84 odsto.

Tako je iz BiH izvezeno robe u vrijednosti 10.972.291 hiljada KM (konvertibilnih maraka), a uvezeno 17.742.584 hiljada KM.

Spoljnotrgovinski robni bilans, odnosno deficit iznosio je 6.770.293 hiljada KM.

Ukupan izvoz Republike Hrvatske od januara do oktobra 2018., prema prvim rezultatima, iznosio je 89,3 milijarde kuna, dok je uvoz iznosio 146,7 milijardi kuna.

Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 57,4 milijarde kuna.

Time je pokrivenost uvoza izvozom, prema prvim rezultatima, od januara do oktobra 2018. bila 60,9 odsto.

U Crnoj Gori opala pokrivenost uvoza izvozom

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar – novembar 2018. godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 2.701 miliona eura, što ukazuje na rast od 12,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvoz robe imao je vrijednost od 363,9 miliona eura, a uvoz 2.336,8 miliona eura.

U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 8,6 odsto, a uvoz veći za 12,8 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,6 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine (bila 16,2 odsto).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Životno
Gost
Životno

Kad bi se samo ovo gledalo, za 5 godina bi ostali bez ijednog eura u Državi. Ali, Crna Gora ima i vrlo ozbiljan izvoz robe, stanova, koja čak i ne izlaze iz zemlje, nego ostaju Državi i opštinama da od njih uzimaju i godišnji porez na imovinu, a kupci stanova kupuju i namještaj, idu u restoran, prodavnice, koriste rentakar. Ekonomisti… Više »

POJK
Gost
POJK

Sve je to tačno ali i tu postoji uvozna roba i uvozna radna snaga za gradnju stanova, uvozni automobili, ako su već investitori naplaćuju usluge i od domicilnog stanovnistva, tako da to neka pokriva samo još jednu petinu pokrivenosti uvoza izvozom a i u to treba u izvoz ukljuciti izvoz stranih investitora iz Crne Gore. Takođe i naplata stranih investitora… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Opet se pokazalo da smo lider u regionu

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Izvozimo maglu i promaju

POJK
Gost
POJK

A kako i neće kad našu vlast interesuje samo punjenje budžeta. A punjenje se najviše odnosi na uvezenu robu.

Siki
Gost
Siki

Jedini izvozni proizvod je more, i primorcima uzimaju pare da bi sa njima razvijali śever iz kojeg śevernjaci bijeze. Bar da oce da vrate ove irvase tamo okle su, pa da se trpi to sto se pljacka zarada koju primorci ostvare. Ne moze primorje i PG da drzi na grbaci laktase koji napustaju svoja ognjista i ocekuju da im drugi… Više »

Realno
Gost
Realno

Primorske pare nikada ne stignu do Sjevera, ne idu dalje od Podgorice. Najveći prihodi Podgorice su razne vrste harača, koje pokupe iz Primorja.

Love Me now
Gost
Love Me now

A nijeeeeee, mi smo lideriiiii

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Za sve ovo je kriv Slobodan Milošević!

hilmo bp
Gost
hilmo bp

Jesmo li brend, imamo njeguski prsut i gusle.Njeguski prsut iz Holandije a vazduh iz Crne Gore.Niko ne prodaje skuplje vazduh.

Bokelj
Gost
Bokelj

Hahahha kakva sprdnja

Eo prčim
Gost
Eo prčim

Nikad vise 2018!

ĹSCG
Gost
ĹSCG

Lideri u regionu😃😃

Džo
Gost
Džo

Mi bi trebali kadar da izvozimo. Šteta je da ne podjelimo sa svijetom svu tu pamet koju proizvodi DPS, a koja, uposlena po ministarstvima i javnim preduzećima, nezaustavljivo vodi našu zemlju putem napretka i stazom svjeCkog lidera u evropskim integracijama.

Toni
Gost
Toni

Pa izvozimo, Evo su neki dan uhapsili dvojicu u Rimu.

Novljanin
Gost
Novljanin

Hahah očekivano . Da nije Boke bili bi najgori na svijetu, posto , da nije mora, ne bi zaradili eura.

Lomi
Gost
Lomi

Jeste, vi Bokelji ste more izmislili, cudo koliko ste pametniji od ostalih iz CG

Bar
Gost
Bar

Nismo izmislili more, ali su podgoričke vlasti izmislile načine da sve izvuku i odnesu u Podgoricu.

Perast
Gost
Perast

Vidio bi Cg bez Boke,ko Uganda. Da je srece davno je Boka trebala biti bar pokrajina

Send this to a friend