Ekonomija

Službenicima neće zastarijevati novčana potraživanja

Službenicima u državnoj i lokalnoj administraciji vraćena su prava iz rada na način da im novčana potraživanja po tom osnovu neće zastarijevati kako su predviđali zakon o državnim službenicima i zakon o lokalnoj samoupravi koji su donijeti početkom 2018. godine. Skupština je usvojila amandmane poslanika SDP kojima je radnicima u javnoj administraciji ovo pravo vraćeno.

Kako je saopšteno iz SDP-a, ukinuta je i neustavna retroaktivna odredba da se priznaju potraživanja samo od 2013. godine.

“Na ovaj način službenici će svoja prava zbog neprofesionalnog postupanja starješina moći ostvarivati pred nadležnim sudovima bez mogućnosti zastare. Ovim su službenici u javnoj administraciji ponovo izjednačeni sa pravima drugih radnika kako to predviđa Zakon o radu”, navode u SDP-u.

Prema njihovim riječima, umjesto diskriminacije zaposlenih u državnoj upravi nedležni treba da se pozabave odgovornošću onih koji nezakonitim radom otvaraju prostor za tužbe.

“Reforma javne uprave je jedan od stubova reformi u jednom društvu na kojem će da insistitira Evropska Komisija, te zbog toga moramo ubrzati ovaj proces kako bi imali efikasnu javnu upravu, a zakoni ove vrste se ne smiju donositi bez analiza i na način koji će dovesti do ovakvih diskriminatorskih rješenja”, kazali su u SDP-u.

SDP skreće paznju svim učesnicima dijaloga o novom zakonu o radu da imaju u vidu sadašnje odredbe zakona da novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada ne mogu zastarijevati.

“Time se najbolje štite prava radnika od svih zloupotreba i nasilja strarješina i države prema njima u ostvarivanju njihovih prava”, zaključuju u ovoj partiji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peace
Gost
Peace

Zasto samo sluzbenicima? Zasto ostalima moze da zastari? Jer je drzava nesposobna da zastiti radnike?

Przi
Gost
Przi

Znači li ovo da je zakon donešen samo za radnike u privatnom sektoru da ih još lakše mogu kući poslati? Niste trebali da usvojite zakon, jer ako ne valja službenicima u državnoj i lokalnoj administraciji onda sigurno benefita nemaju ni ostali.

Send this to a friend