Ekonomija

Smanjen dug po osnovu zapisa za 23,5 miliona eura

Foto: Ilustracija

Danas su na isplatu državi dospijeli državni zapisi prve aukcije zapisa, emitovane 15. januara ove godine čiji je rok bio 182 dana. Ova aukcija realizovana je u iznosu od 41,5 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija je, posredstvom Centralne banke Crne Gore, kao fiskalnog agenta Vlade je danas emitovala je četvrtu aukciju 182-dnevnih državnih zapisa u 2018.godini, raspisanu na iznos od 21,5 miliona eura.

“Na ovaj način obavljena je otplata i smanjenje duga, po ovom osnovu, za 23,5 miliona eura, dok je 18 miliona eura refinansirano. Aukcija je veoma uspješno realizovana i na njoj je učestvovao veći broj domaćih komercijalnih banaka, kao i Fond za zaštitu depozita, a ukupna tražnja za kupovinu državnih zapisa od strane kupaca, iznosila je 33,95 milion eura, što je značajno više od iznosa koji je Ministarsvo finansija ponudilo”, navodi se u saopštenju ovog vladinog resora.

Prosječna ponderisana kamatna stopa za prihvaćene ponude iznosi 0,34 odsto, i niža je od prosječne ponderisane kamatne stope na prethodnoj aukciji koja je iznosila0,67 odsto, što pokazuje trend pada kamatnih stopa na državnim zapisima u odnosu na kamatne stope sa ostalih aukcija održanih tokom 2018. godine.

Send this to a friend