Ekonomija

Smanjenjem poreza do lakšeg poslovanja privrednika

Zgrada PKCG

Smanjenje određenih poreza i taksi na lokalnom nivou, umnogome bi olakšalo poslovanje privrednika, smatraju u Privrednoj komori Crne Gore. Vjeruju i da bi manjak koji bi se napravio njihovim ukidanjem mogao nadomjestiti boljom i efikasnijom naplatom postojećih dažbina.

Mnogo je barijera sa kojima se suočavaju privrednici. Visoki porezi na državnom i brojne takse i naknade na lokalnom nivou umnogome otežavaju poslovanje.

“Mislimo da su ipak to doprinosi na zarade i u tom dijelu privreda ukazuje na potrebu njihovog smanjenja. Kada govorimo o lokalnom nivou brojne su takse i naknade koje opterećuju poslovanje od administrativnih, lokalno komunalnih, doprinosa turističkim organizacijama, različitih naknada koje se plaćaju, tako da smo inicirali brojne izmjene”, kaže Nina Drakić iz Privredne komore Crne Gore.

Ministarstvo finansija priprema izmjene Zakona o PDV-u. Privrednici su već dali svoje predloge. Jedan od njih je izjednačavanje stope PDV-a u svim hotelima bez obzira na kategoriju i to će biti prihvaćeno. Međutim, to nisu jedini zahtjevi privrede.

“Naša inicijativa je da se smanji stopa PDV-a za ski pas radi razvoja turizma u sjevernom dijelu zemlje. U cilju razvoja poljoprivrede smanjenje stope PDV-a na sniženu stopu od sedam odsto je zahtjev privrednika iz oblasti proizvoda, jaja, ribe, mesnih prerađevina, jer bi se na taj način jačala konkurentnost i podstakli ljudi da se bave proizvodnjom u ovom segmentu”, ističe Drakić.

Što se tiče lokalnog nivoa pojedini zahtjevi privrede su već prihvaćeni. Smanjen je veliki broj taksi i naknada što će značajno rasteretiti privrednike. Razmišljalo se i o tome kako će lokalne uprave nadomjestiti prihode po tim osnovama, pa se rješenje našlo u nedavno usvojenom Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava.

“Lokalnim samoupravama je ustupljen dio poreza na dohodak fizičkih lica i taj procenat varira od zavisnosti da li se radi o južnoj regiji, centralnoj ili sjevernoj. Najviše su dobile opštine na sjeveru kao najmanje razvijene i one dobijaju 50 odsto, odnosno 70 odsto opštine koje imaju ispod tri hiljade stanovnika. Na taj način se jednim dijelom željelo nadomjestiti smanjenje u dijelu rasterećenja privrede”, kaže Drakić.

U Privrednoj komori smatraju i da se smanjenje poreza i ukidanje taksi i naknada može nadomjestiti boljom borbom protiv sive ekonomije. Eliminisanje neleganog poslovanja bi proširilo poresku osnovicu, što bi dovelo i do boljeg punjenja državnog budžeta, ali bi se stvorili i bolji uslovi poslovanja na tržištu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maxim.
Gost
Maxim.

Umjesto što se legalni objekti( kafane,restorani,marketi,šankovi) drže kao krava muzara za punjenje kase preporučijem državnim inspekcijama da NELEGALNE ,štandove,apartmane,restorane natjeraju da iz sive predju u bijelu zonu! Tako da manjak u kasi država puni iz tih objekata a ne tako što ce reket uzimati registrovanim kojima se piše kazna i ako im ne radi sijalica u wc-u ,min 500e!

Bnjj
Gost
Bnjj

Usloviti smanjenje poreza povećanjem plata minimalac za 180h rada podići na 350e Sad jedna Rumunija ima minimalac 300e i stalno podiže a mi do 222e do koji mjesec 198e sramno

Bjeladin
Gost
Bjeladin

Ali oni nemaju mila

Send this to a friend