Ekonomija

Smolović: Vlada poslala jasnu i ohrabrujuću poruku sjeveru

Vlada Crne Gore je svima nama, posebno u sjevernom regionu, poslala jasnu poruku da koristimo svoje prirodne potencijale i resurse, te da uz znanje i preduzetnički duh razvijamo jedan od najvećih potencijala ove države, a to je poljoprivreda, poručio je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović govoreći o ovogodišnjem Agrobudžetu na prezentaciji u toj opštini.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, obraćajući se velikom broju prisutnih poljoprivrednih proizvođača iz Bijelog Polja koji su iskazali zainteresovanost da i ove godine iskoriste brojne mjere podrške za dalje unapređenje proizvodnje, Smolović je pozdravio odluku Vlade i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da u ovoj godini budžet namijenjen za poljoprivredu i ruralni razvoj povećaju za više od osam miliona eura.

“Agrobudžet za ovu godinu iznosi 61 milion eura i 8,3 miliona je veći nego prošle godine. Ovakav rast sredstava samo su jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta crnogorske ekonomije. Posebno ohrabruje rast raspoloživih sredstava EU fondova, što je rezultat novih evropskih iskoraka Crne Gore, potvrda jačanja kapaciteta naših institucija”, poručio je Smolović, ocjenjujući da je Agrobudžet dobra osnova za dalji razvoj sektora poljoprivrede, unapređenje uslova života na selu, otvaranje novih radnih mjesta i usvajanje novih standarda.

Smolović je podsjetio da je i Opština Bijelo Polje, slijedeći državnu strategiju, povećala izdvajanja iz budžeta za poljoprivredu i ruralni razvoj za oko 30 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

“Čini me srećnim kada vidim sve više mladih koji se okreću poljoprivredi, što je garancija da će bjelopoljska sela u narednom periodu oživjeti. Siguran sam da će vrijedni poljoprivrednici i preduzetnici iz Bijelog Polja u ovogodišnjem Agrobudžetu prepoznati svoje nove dobre prilike i da će ih iskoristiti, a mi ćemo kao lokalna uprava biti tu da pružamo podršku i podstičemo njihovu konkurentnost kroz izgradnju infrastrukture i novih puteva, kao i pružanjem pomoći prilikom apliciranja na projekte”, poručio je Smolović.

Nastavljamo zajedno da jačamo naša gazdinstva

Predstavnici Ministarstva i na današnjoj prezentaciji Agrobudžeta u Bijelom Polju poručili su da brojnim i izdašnim mjerama podrške (57 mjera 30 javnih poziva) nastavljamo sa kontinuiranim jačanjem poljoprivrednih gazdinstava i ruralnih područja.

“Nastavljamo sa sprovođenjem svih agrobudžetskih mjera podrške koje su iz godine u godinu doprinosile razvoju ruralnih područja i jačanju socijalne strukture ruralnih zajednica, modernizaciji proizvodnje, unapređenju kvaliteta proizvoda i, u krajnjem, osigurale stabilnosti prihoda proizvođača”, poručili su predstavnici Ministarstva.

Predstavljene su pojedinačno sve mjere u sektorima stočarstva i biljne proizvodnje, sa posebnim akcentom na novine u ovogodišnjem budžetu.

“Posebno su pozvani proizvođači da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kako bi mogli konkurisati za podršku po bilo kojoj mjeri”, naveli su u Ministarstvu.

Agrobudžet za ovu godinu danas će biti predstavljen i u Beranama.

Send this to a friend