Ekonomija

Snijeg i vjetar na sjeveru izazvali probleme na distributivnoj mreži

Ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) su i proteklih dana imale pune ruke posla. Radilo se u gotovo svim krajevima Crne Gore.

Na sjeveru, kako navode u CEDIS-u za Dnevne novine, bilo je i problema na mreži zbog sniježnih padavina i jakog vjetra pa su ekipe ispravljale ono što je prirodna stihija uništila.

“Planinski predjeli zahtijevaju izuzetne napore prilikom transporta materijala odnosno izlaska stručnih ekipa na lice mjesta dok se u predjelima nižih nadmorskih visina susrijećemo sa izazovimao vezanim za pronalaženje rješenja za saniranje podzemnih voda, periodičnog plavljenja terena, klizišta i slično”, objasnili su u kompaniji.

Predstavnici CEDIS-a naglašavaju da je održavanje elektroenergetske mreže sigurno najteži posao koji se radi u okviru osnovne djelatnosti CEDIS-a.

“Kada je riječ o održavanju elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori, taj posao, osim težine nosi i mnoge druge specifičnosti. Zbog razuđenosti područja kroz koja prolaze, dalekovodi koji distribuiraju električnu energiju, naročito prema sjeveru Crne Gore, veoma su dugi. Pritom, njihove trase su uglavnom nepristupačne, jer se prostiru preko planina, prevoja i šuma”, ukazali su u CEDIS-u, dodajući da je rad na takvim objektima izuzetno težak, a pri nepovoljnim vremenskim uslovima, naročito zimi zbog obimnih sniježnih padavina, rad CEDIS -ovih ekipa je i izuzetno rizičan.

Kako navode, u našoj zemlji ima oko 20.000 nadzemnih i kablovskih vodova i oko 5.000 trafostanica različitih naponskih nivoa.

“U održavanju dalekovoda ne može da radi bilo ko. Od ekipa se zahtijeva spremnost za rad u ekstremnim uslovima. Koridor dalekovoda često se prostire preko planinskih prevoja, udaljen čak i od šumskih puteva, na izuzetno nepristupačnim terenima. Mnogo znanja, međusobnog povjerenja, odricanja, trpljenja, rizika po život, odvojenosti od porodice, nosi posao u operativi CEDIS-a”, poručili su predstavnici kompanije.

Prema njihovim riječima, ne postoji “lagan teren”.

“Na osnovu problema sa kojima se susrijeću stručne ekipe tokom održavanja dalekovoda, trafostanica i niskonaponske mreže može se lako zaključiti da ne postoji lagan teren. Ekipe moraju do pojedinih objekata pješačiti i po više sati, jer se kvarovi nerijetko nalaze na najvišim tačkama planine gdje su i najpodložniji vremenskim uticajima. Osim opreme i alata koji su potrebni da bi energetski objekat doveli u ispravno stanje, ekipe sa sobom nose i zalihe vode i hrane. Sve to predstavlja dodatni teret u obavljenju ovoga, inače, teškog posla”, zaključili su u CEDIS-u.

Kada je riječ o održavanju elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori, taj posao, osim težine nosi i mnoge druge specifičnosti. Zbog razuđenosti područja kroz koja prolaze, dalekovodi koji distribuiraju električnu energiju, naročito prema sjeveru Crne Gore, veoma su dugi. Pritom, njihove trase su uglavnom nepristupačne, jer se prostiru preko planina, prevoja i šuma

Planinski predjeli zahtijevaju izuzetne napore prilikom transporta materijala odnosno izlaska stručnih ekipa na lice mjesta dok se u predjelima nižih nadmorskih visina susrijećemo sa izazovimao vezanim za pronalaženje rješenja za saniranje podzemnih voda, periodičnog plavljenja terena, klizišta i slično.

“Na održavanju dalekovoda ne može da radi bilo ko. Od ekipa se zahtijeva spremnost za rad u ekstremnim uslovima. Koridor dalekovoda često se prostire preko planinskih prevoja, udaljen čak i od šumskih puteva, na izuzetno nepristupačnim terenima. Mnogo znanja, međusobnog povjerenja, odricanja, trpljenja, rizika po zivot, odvojenosti od porodice, nosi posao u operativi CEDIS-a”, poručili su predstavnici kompanije

Send this to a friend