Ekonomija

SNP: Državnim firmama se više neće bahato upravljati

Socijalistička narodna partija Crne Gore daje obećanje da se državnim firmama, kako što su slučaj Plantaže, više neće bahato upravljati, da će se poštovati zakoni ove države, da će se znati gdje odlazi svaki cent, te da niko neće biti zaštićen od ruke pravde.

“Lopovluka, mahinacija i zloupotreba je bilo dosta. Došlo je vrijeme za čiste poslove i čiste ruke. Crna Gora ima ljude koji će to moći da iznesu na pravi način i da od nje naprave istinsku državu vladavine prava i pravičnosti”, navode u SNP-u Podgorica.

Podsjećamo, Državna revizorska institucija dala je duplo negativno mišljenje na finansijske iskaze državnog preduzeća „Plantaže” u 2018. godini.

“Na ovaj način ogoljen je metod kojim ovom firmom godinama upravljaju izvršna direktorica Verica Maraš i predsjednik odbora direktora Veselin Vukotić”, navode u SNP Podgorica.

Revizijom je utvrđeno da su „Plantaže“ flagrantno prekršile čitav niz zakona, kao što su Zakon o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, Zakon o reviziji, Zakon o privrednim društvima, Zakon o zaštiti na radu, Zakon o radu, Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja, ali i veliki broj pravilnika.

“Osim DRI, u kojoj su ovu reviziju radili kadrovi DPS-a kao što je Zoran Jelić, na neregularnosti u poslovanju ovog preduzeća ukazivala je i NVO Institut alternativa ističući probleme prilikom zapošljavanja sezonskih radnika, kao i isplata troškova za službena putovanja koji su se isplaćivali unaprijed u iznosu „mnogo većem od procijenjenog”, kao i otpisivanja dugova za utrošeni novac za službena putovanja. „Plantaže” su otpisale i dug od 121 hiljadu eura za stambene kredite svojim zaposlenima”, navode u SNP-u.

Kako su dodali, ne treba zanemariti ni to da je ovo preduzeće tokom 2019. godine izvršilo isplatu naknada po osnovu sudskih sporova sa zaposlenima u iznosu od 535,5 hiljada eura,

“Podaci pokazuju da je u toku 2018. godine po tužbi 25 zaposlenih isplaćeno 348.855 eura, a u toku 2019. godine 691,3 hiljade za 41 zaposlenog, od čega se na kamatu odnosi 155,86 hiljada. Potrebno je pomenuti i da pet lica nije zadovoljavalo uslove u pogledu stručne spreme, a da je u pojašnjenju naznačeno da se radi o licima sa preko trideset godina radnog staža i da su dugo obavljali poslove na pojedinim pozicijama”, saopšteno je iz ove partije.

Podsjećaju da je Verica Maraš u toku prošle godine primala platu od čak 7.400 eura, što je naišlo na ogromnu osudu javnosti, pa joj je plata prije nekoliko mjeseci smanjena sa sedam prosječnih u firmi na četiri prosječne.

“U svom obraćanju javnosti nikada nije pokazala ni najmanju nelagodu zbog enormne zarade koju je godinama primala, dok je 90 odsto građana jedva sastavljalo kraj s krajem. Vjerovatno je iz potrebe da zaštiti stečene stotine hiljada eura i prisustvovala tzv. „patriotskom“ skupu u nedelju”, navode oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
2020.
Gost
2020.

Čekali su red da i oni zahvate koliko im se bude moglo.
Dovoljno je posmatrati njihovo ponašanje kad god dobiju novac sa strane

Dosta vise
Gost
Dosta vise

Probajte da provjerite nas patriotizam.Opet vas je Milo zeznuo.Nikad necete svatit sto se desilo na dan izbora,jer da bi neko nesto shvatio potrebno je imati dovoljno mozga.Vi ste obi na bezvrjedna tandarala.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ali prvo počnite od sebe ,da dokažete da ste pravični???

Njegoš
Gost
Njegoš

Paraziti pričaju o firmama i poslu 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Marvo
Gost
Marvo

Bezveznjakovici

Nema promjene
Gost
Nema promjene

Ajde, ćutite. Samo ćete vi zauzet njihova mjesta.

oooo
Gost
oooo

Slazem se, samo pocnite od sebe prvo.

Pečičanin
Gost
Pečičanin

Skupu su prisustvale prave crnogorske patriote, a vi koji više volite tuđe nego svoje probali ste da skup prikažete kao tiradu. Vi ste oličenje poltronstva, a o vašem poštenju gusle pjevaju. Vi ste moralno dno.

Send this to a friend