Ekonomija

SNP: Najava odlaganja usvajanja Zakona o PIO demonstracija neodgovornosti vlasti

Najava ponovnog odlaganja usvajanja penzionog zakona još jedna je demonstracija neodgovornosti i neozbiljnosti aktuelne vlasti, saopštili su danas iz Socijalističke narodne partije, podsjetivši da je usvajanje novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju programom rada Vlade bilo predviđeno za kraj juna.

Kako ističu, izjava ministra finansija Darka Radunovića da taj zakon ima veliki fiskalni uticaj i da bi povećao budžetske rashode ponovo je stavila na dnevni red pitanje za koje se smatralo da je riješeno i vjerovalo se da će se konačno stvoriti uslovi za povoljniji odlazak u penziju crnogorskih građana.

“Pomenuti zakon predviđa da se ubuduće u koeficijent za obračun penzije ne računa četvrtina najgorih godina staža po primanjima, da se minimalna penzija poveća sa 128 na 145 eura, kao i da granica za odlazak u starosnu penziju za žene bude 64, a za muškarce 66 godina, što bi bilo godinu manje od prvobitnog predloga Vlade”, navode u SNP-u.

Dodaju da je tekst predloga zakona usaglašen krajem 2018. godine, a od tada dvanaest hiljada korisnika minimalne penzije čeka njegovo usvajanje, kao i dvije hiljade radnika koji su u međuvremenu ispunili uslov za penziju.

“Ne treba zanemariti činjenicu da u cijelom ovom periodu oni gube 20 eura mjesečno, što nije zanemarljiv iznos kada znamo u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazi dobar dio naših penzionera. Poznato je i da veliki broj radnika odlaže odlazak u penziju nadajući se boljim uslovima za obračun koeficijenata. Međutim, sudeći prema trenutnom stavu vladajuće većine, oni će nastaviti da čekaju neka bolja vremena za odlazak u penziju jer vlast očigledno nema namjeru da ispuni obećanja koja godinama daje građanima”, poručuju iz te stranke.

Socijalistička narodna partija je, naglašavaju, svojevremeno uspjela da vrati osam nepravedno oduzetih penzija našim sugrađanima, a naknadno još dvije.

“Ističemo da je poslednji trenutak da se vlast ozbiljno pozabavi ovim pitanjem, da prestane da vara naše najstarije sugrađane i da učini sve što je potrebno kako bi im se obezbijedilo ono na šta imaju pravo. Naši penzioneri ne traže ništa više od onoga za šta su pošteno radili cijelog života, a jednostavnom uporednom analizom sa državama regiona vidjeće se da su sve naše komšije radile na poboljšanju položaja penzionera više nego što smo to mi činili, tako da i u ovom segmentu priča o liderstvu u regionu pada u vodu”, ukazuju u SNP-u.

Oni su apelovali da se ne dozvoli da penzioneri u Crnoj Gori “pod stare dane gledaju kako će kupiti hleb i ljekove”.

“Učinimo ono što nam je obaveza kao svakom ozbiljnom društvu – omogućimo im koliko-toliko sigurnu i dostajanstvenu starost. To je najmanje što možemo da uradimo za njih”, zaključuju u SNP-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pečičanin
Gost
Pečičanin

Vaša odgovornost i patriotizam dobro su poznati. Sve što radite usmjereno je protiv Crne Gore, ali Vam je sve džaba. Vi ste minorni i beznačajni te se kao takvi ni za šta ne pitate.

Send this to a friend