Ekonomija

Societe Generale: Ne prodajemo banku u CG

Societe Generale Grupa nije u procesu prodaje banke u Crnoj Gori, jer je zadovoljna njenim rezultatima i sposobnošću da ostvari profitabilan rast zahvaljujući posvećenosti i kvalitetu menadžmenta i zaposlenih, saopštio je regionalni direktor Grupe za Balkan, Jean-Philippe Guillaume.

„Societe Generale Grupa je zadovoljna rezultatima Societe Generale banke Montenegro, koja je tokom više godina pokazala sposobnost da ostvari snažan i profitabilan rast zahvaljujući posvećenosti i kvalitetu menadžmenta i zaposlenih, kao i kvalitetu usluga koje nudi klijentima“, rekao je Guillaume agenciji Mina-business.

On je kazao da glasine, kao što je ona o prodaji Societe Genarale banke Montenegro, često naude poslovanju čak i u mnogo razvijenijim zemljama i tržištima nego što je Crna Gora.

„Snaga Societe Generale banke Montenegro upravo se pokazala na ovom primjeru. Ne samo da je poslovanje banke zadržalo uzlaznu poziciju, već su rezultati rekordni“, naveo je Guillaume.

On je dodao i da je dobar rezultat u takvim okolnostima pokazatelj otpornosti timova, dobrog menadžmenta i lojalnosti i podrške klijenata.

Guillaume je poručio da klijenti Societe Generale banke Montenegro u budućnosti mogu očekivatui profesionalan odnos zaposlenih u banci, kao i širok asortiman proizvoda.

„Klijenti su uvijek u centru svih naših aktivnosti. Fokusiraćemo se na poboljšanja u domenu mobilnog bankarstva i uvođenje narednih verzija te usluge, širenje ponude kartica za građane i kompanije, a posvetićemo se daljoj podršci malim i srednjim preduzećima“, saopštio je Guillaume.

On je dodao da banka već renovira ekspoziture, od kojih će neke biti preseljene na nove i bolje lokacije, a velika pažnja biće posvećena kvalitetu servisa.

„Sve to zajedno doprinijeće da našim klijentima pružimo još bolju uslugu“, rekao je Guillaume.

On je, komentarišući crnogorski makroekonomski okvir i poziciju Societe Generale banke Montenegro u bankarskoj industriji zemlje, kazao da je vidljivo da je Crna Gora, kao država kandidat za članstvo u EU, posvećena jačanju institucija i stvaranju pretpostavki za održiv ekonomski razvoj.

„Pažljivo pratimo dešavanja u zemlji i drago nam je što vidimo da su se i uslovi na finansijskom tržištu Crne Gore poboljšali u prethodnom periodu. Banke su vrlo likvidne i prosječni racio kapitala prevazilazi regulatorni minimum“, saopštio je Guillaume.

On je naveo da kreditna i depozitna aktivnost raste, a da Societe Generale banka daje značajan doprinos tim pozitivnim trendovima.

„Prema mnogim parametrima, uključujući i visinu odobrenih kredita, Societe Generale je lider na crnogorskom bankarskom tržištu. Očekujemo da naša banka nastavi da bude značajna podrška ekonomiji i građanima, kao i Vladinim projektima“, poručio je Guillaume.

Neto bankarski prihod Societe Generale Grupe u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosio je 6,52 milijarde EUR, što je četiri odsto više nego u istom periodu prošle. Dupliran je i operativni prihod grupe u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu u odnosu na uporedni period.

Guillaume je saopštio da u novoj strateškoj fazi Grupe, koja će početi da se primjenjuje naredne godine, ne treba očekivati značajnije izmjene.

„Zahvaljujući prethodnom strateškom planu uspjeli smo da iz kvartala u kvartal ostvarujemo dobre rezultate. Planirali smo da objavimo novu strategiju 28. novembra, a imajući u vidu ono što smo do sada postigli ne vidimo nijedan razlog koji bi mogao ugroziti poziciju koju smo dostigli prethodnih godina“, rekao je Guillaume.

On je poručio da će model Grupe ostati izbalansiran kada je riječ o linijama poslovanja, odnosno korporativno-investicionom bankarstvu, međunarodnom poslovanju sa stanovništvom i poslovanju u Francuskoj i specijalizovanim finansijskim uslugamae, kao i o geografskoj rasprostranjenosti.

„Težimo da zadržimo istu ravnotežu prihoda, odnosno 75 odsto iz razvijenih zemalja i 25 odsto iz onih u razvoju“, zaključio je Guillaume.

Send this to a friend