Ekonomija

Socijalisti Crne Gore: Socijalna pravda i dalje mrtvo slovo na papiru

Crna Gora i ovaj Svjetski dan socijalne pravde dočekuje u atmosferi drastičnih socijalnih razlika, jer i dalje postoji ogroman jaz između malog broja bogatih i većine ekonomski osiromašenih građana, saopštili su danas Socijalisti Crne Gore, ocjenjujući da je, iako u Ustavu piše da je Crna Gora država socijalne pravde, realnost potpuno drugačija, jer u praksi značajan broj građana i dalje jedva sastavlja kraj s krajem.

Socijalisti ukazuju da prosječna plata iznosi 518 eura, ali čak 40 odsto zaposlenih u Crnoj Gori prima zaradu od 250 eura, dok je vrijednost minimalne potrošačke korpe 647 eura.

“Prosječna penzija iznosi 289 eura, a oko 11,5 hiljada penzionera prima najnižu od 128 eura, što nije ni peti dio minimalne potrošačke korpe. U državi je i preko 30 hiljada korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice, 2.500 onih koji primaju ličnu invalidninu, te preko 15 hiljada korisnika tuđe njege i pomoći”, preciziraju u SCG.

Podsjećaju i da je svaki četvrti građanin Crne Gore, prema podacima Monstata, u riziku od siromaštva.

“Naročito je zabrinjavajuće što svako deseto dijete u Crnoj Gori živi u siromaštvu. Sve ovo ukazuje da Crna Gora ne ispunjava ni preporuke Ujedinjenih nacija, prema kojima je trebalo povećati socijalna davanja i poboljšati životni standard za socijalno ugrožene”, smatraju u toj partiji.

Prvi cilj Socijalista je, kako kažu, Crna Gora bez siromaštva, a prioritet je socijalna sigurnost, odnosno smanjenje drastičnih socijalnih razlika između građana i unapređenje socijalne zaštite onih koji su najviše ugroženi.

“Pored radnika koji su ostali bez posla i marginalizovanih grupa – osoba sa invaliditetom, siromaštvo je sve izraženije kod muškaraca i žena koji žive i rade na selu, penzionera, nekvalifikovanih radnika, ali i mladih, visoko obrazovanih žena i muškaraca, koji ne mogu da nađu prvo zaposlenje”, ukazuju u toj stranci.

Najveći uzrok siromaštva i socijalne isključenosti je nezaposlenost, a društvena solidarnost prema siromašnim sve više izostaje.

“Svakome ko je siromašan moramo da pružimo ruku pomoći, ali isto tako se zalažemo da se siromašni pruže mogućnosti da se osposobe, dodatno obrazuju i kvalifikuju, da aktivno traže posao, kako bi prevazišli status pasivnih primalaca socijalne pomoći”, naglasili su.

Poručuju da siromašni moraju ponovo da se vrate na legalno tržište rada.

“Nelegalno tržište rada – rad na crno, ne može im omogućiti izlaz iz začaranog kruga nemaštine i bijede. Zato se zalažemo da se što veći broj siromašnih ljudi uključi u programe zapošljavanja i obuke kako bi im se omogućilo da rade i žive od svoje plate”, navode Socijalisti.

Oni insistiraju na redovnom i striktnom poštovanju obaveza plaćanja doprinosa za socijalno, zdravstveno i penzijsko osiguranje i podržavaju objavljivanje “crnih lista” preduzeća i organizacija koje ne poštuju zakonske obaveze, kao i njihovo sankcionisanje.

“Da bi Crna Gora krenula naprijed što prije se mora revitalizovati takozvani srednji sloj, koji se smatra glavnim osloncem jednog društva, a Crnoj Gori sve više nestaje. Osnaživanje takozvanog srednjeg sloja, koji zbog svog obrazovanja mora i treba da bude značajan oslonac svakog društva, i mora uticati na odluke koje se tiču cjelokupnog društva, važan je za političku i ekonomsku stabilnost i razvoj čitavog društva”, zaključuju Socijalisti Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luka
Gost
Luka

Ti o socijalnoj pravdi iz rudnika politickih krugova u kotorskpj luci.
Pokri se po glavi jer da si valjala u Bar bi ostala.
Mislis da mozes manipulisat sa svima.
Jos malo .

Jelena
Gost
Jelena

Bravo snezo, sto se me boriste za zaposlene u snp dok ste bili tamo. Il vam je jedino cilj poslanicki mandat jer za jedan mandat poslanik uzme blizu 90000.

Aca
Gost
Aca

Lijepa ti je cerka. <3

C G
Gost
C G

Mora li se do socijalne pravde obavezno srbovanjem? Pitam, tek onako… Jer, Srbija je uređena, sredio je Aca, pravda “cveta” na svakom koraku, sad bi malo i nas da uredite?

Bnjj
Gost
Bnjj

Ko su ovi, jeli to ona Jonica što je bila osuđena za pronevjeru

Cima
Gost
Cima

U Luci ti je socijalna pravda.
Kako si se uvalila pa ne pustas.

Send this to a friend