Ekonomija

Sozinu, Budoš i Vrmac redovno održavaju

Tunel Sozina

Tuneli Sozina, Budoš i Vrmac su dobro osvijetljeni, prozračni, čisti i sigurni za korisnike, saopštili su Pobjedi predstavnici Monteputa i Direkcije za saobraćaj.

Oni tvrde da su rijetke primjedbe korisnika na uslove saobraćanja u ovim tunelima, kao i da nakon rekonstrukcija i redovnih ulaganja u ove objekte dobijaju pozitivne ocjene od učesnika u saobraćaju.

Predstavnici Direkcije za saobraćaj podsjetili su da je tunel Budoš na magistralnom putu Podgorica Nikšić pušten u saobraćaj u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog vijeka. Dugačak je 1.114 metara.

“Tunel je urađen po tadašnjim standardima koji nijesu propisivali izradu hidroizolacije, pa je vremenom počela da kapa voda, što je predstavljalo opasnost za bezbjednost učesnika u saobraćaju, a vlaga je uticala na rad rasvjete”, kazali su iz Direkcije i dodali da su 2014. godine uradili djelimičnu hidroizolaciju i kanalisali atmosfersku kanalizaciju kroz program redovnog održavanja puteva.

Vrijednost ovih radova je bila 250.000 eura, a istovremeno je urađena i kompletna nova instalacija rasvjete u tunelu sa ugradnjom led svetiljki, po najvećim standardima za ovakve vrste radova.

Tunel Vrmac je dugačak 1.637 metara, a iz Direkcije podsjećaju da je kompletna rekonstrukcija trajala od 2005. do 2007. godine.

“Vrijednost rekonstrukcije sa dodatnim radovima zbog urušavanja koštala je 14 miliona eura. Urađena je hidroizolacija, sekundarna obloga, oprema za ventilaciju i rasvjeta”,  kazali su iz Direkcije i dodali da je tokom redovnog održavanja konstatovano da su se na pojedinim manjim mjestima pojavili tragovi vlage, koju će sanirati.

Iz Monteputa koji gazduje Sozinom saopšteno je da je ovaj tunel siguran za sve korisnike, a izgrađen je i opremljen u
skladu sa evropskom direktivom o minimalnim zahtjevima za bezbjednost u tunelima 2004/54/EC i ima sve obavezne sisteme za zaštitu od požara, za automatsku detekciju incidenata, za video-nadzor, ima devet izlaza za evakuaciju, sistem za ventilaciju, 28 promjenljivih saobraćajnih znakova, 42 hidranta i 29 SOS kabina za telefonsku komunikaciju sa Komandnim centrom, koje imaju po dva protivpožarna aparata.

Sozina je puštena u saobraćaj 13. jula 2005, duga je 4.200 metara, a koštala je 75 miliona eura. Za održavanje i naplatu putarine zaduženo je 80 radnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nogo nogati
Gost
nogo nogati

“Tuneli Sozina, Budoš i Vrmac su dobro osvijetljeni, prozračni, čisti i sigurni za korisnike, saopštili su Pobjedi predstavnici Monteputa i Direkcije za saobraćaj.” Mozda Sozina i Budos ali Vrmac …to je katastrofa, dosta svjetala ne radi, signalizacija u tunelu pola radi pola ne, prasnjav tako da se ono “remek dijelo od pjeskarenja a posebno od farbanja” ne vidi nista.Gospodo iz… Više »

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Pitanje je vremena kada ce tunel Vrmac se urusiti. U izuzetno je losem stanju. Ne znam ko daje ove izjave da je tunel u dobrom stanju. Vjerovatno neki doktor koji je postavljen na mjesto direktora npr “Odsjeka za odrzavanje tunela”. Strasno.

tivat
Gost
tivat

Da bi neko napisao ovakve gluposti morao bi biti neko ko nije ni iz Boke izlazio.Ne treba da ide u evropu dosta mu je u Croatiu da vidi samo kako izgleda jedan tunel na auto putu od zagreba do mora.onda bi vidio kako izgleda osvjetljenje i uredjenje jednog tunela.pozdrav

MonteZuma
Gost
MonteZuma

A u tunelu Vrmac vode ima i tokom ljeta! Kakvu su oni to hidroizolaciju radili???

Pele
Gost
Pele

Sta god donosi sigurne pare, ne treba zalit u održavanju, tehničke stvari a i beton i fasade stradaju od vlage, a kad ima sredstva izdvojit da to sija kad puni budžet

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Tunel Vrmac najlosiji u zemlji osvijetljenost vrlo niska. Voda stalno u tunelu, rupe po cesti, saobracajne signalizacije kao one u tunelu Sozina gotovo i da nema, a o izolaciji da ne govorim jos strucnjaci okrenuli ventilacione cijevi put Kotora umijesto put industriske zone.

Boka
Gost
Boka

Tunel Vrmac-nit je prozracan,nit osvijetljen,nit cist,ko ide kroz njega cesto,zna u kakvom je stanju,katastrofalnom

I...
Gost
I...

Malo vlage kroz vrmac? A ono jezero na izlaz/ulaz sa tivatske strane? To nista?

mitar
Gost
mitar

To je kanalizacija,i nadležni je lokalna uprava.Ali Demokrate brigu brinu za klimavu fotelju,a ne za kanalizaciju.

Ivan
Gost
Ivan

A tunel Ivica, na putu Šavnik Žabljak, što njega ne pominju

Iki
Gost
Iki

Da se sozine dohvatimo kao najprometnije, ne moramo dalje ici. Asfalt je pomozi boze, sve talasi da je ponekad opasno preko 50 voziti kroz sozinu. Na ventilaciju ne treba trositi rijeci, molis se da se ne ugusis tih par minuta dok je prodjes. Jedino sto valja je signalizacija. Uzeo sam za primjer najodrzavaniji tunel u zemlji, zamislite kakvi su ostali… Više »

Leopold
Gost
Leopold

Iki druže u tunelu Sozina nije podloga asfalt nego beton koji je radila firma SLOVENIA CESTE. Ako nijesi znao u ovakvim tunelima se za završni sloj stavlja beton jer ne može asfalt zbog potencijalnih požara.

Jale
Gost
Jale

Dobro je posto ne prolazimo kroz vrmac svaki dan pa ne znamo… jos ga nosu cistili, fekalije kroz cijeli tunel, asfalt neravan

Veteran
Gost
Veteran

Do kad cese placat tunel Sozina znalise ?

Leopold
Gost
Leopold

Dok si živ. Radio sam na Sozini. Sto me jada ubilo. Nijedan propust nije napravljen sa ove strane na kojoj smo mi bili ( Boksiti). Imali smo nekog zaguljenog nadzornog organa. Neke stvari je gledao praktično u milimetar. Nije dozvoljavao ugradnju betona dok se sve lijepo ne omete, očisti, izduva kompresorom itd. Branko se zvao, sad se śetih, prezimena ne… Više »

Prč
Gost
Prč

Volio bih da je tako.al valjda se onda sjecas kad ste se potrkali sa slovencima da ih prestignete kad ste naisli na meku podlogu pa busili tri puta vise nego ste smjeli i onda se po brda obrusilo u tunel.sreca da niko nije stradao a to je bio danak neiskustvu.mjesecima se izbacao sut i punila rupa iznad tunela.tunel sam obilaziio… Više »

Send this to a friend