Ekonomija

Spajić: Očekujemo više njemačkih investitora

Milojko Spajić/ Foto: Screenprint TVCG

Da Crna Gora ima brojne potencijale u koje vrijedi ulagati, ocjena je njemačkih privrednika na sastanku s premijerom Milojkom Spajićem drugog dana Ekonomskog foruma u Berlinu. Već u ponedjeljak u Crnu Goru stiže poznati njemački turoperator, najavio je premijer koji je njemačke privrednike upoznao sa reformama koje su preduzete u Crnoj Gori.

Crna Gora ponovo je na pravom putu, kaže poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Tilman Kuban, koji se na ekonomskom forumu sastao s premijerom Milojkom Spajićem.

“Crna Gora ponovo je predvodnik zemalja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, zato tražimo nove ideje kako bi njemačke investitore doveli u Crnu Goru. Zato ću uskoro posjetiti vašu zemlju kako bi detaljnije razmotrili određene projekte”, kaže za TVCG Tilman Kuban, šef poslanika CDU-a.

Upravo su investicije, jačanje konkurentnosti, smanjenje birokratskih procedura kako bi se ubrzao ekonomski rast teme o kojima su razgovarali njemački privrednici i političari na dvodnevnom forumu.

Namjera je, kažu, podstaći privredu i trenutno 20 kompanija planira investicije vrijedne 80 milijardi eura. Mogućnost za investiranje vide i u Crnoj Gori.

“Veliko je interesovanje za ono što je imao da kaže premijer Spajić, da čujemo koje su reforme preduzete i dobre primjere koji su primjenjeni u Crnoj Gori za podsticaj privrede. Naša biznis elita veoma je zainteresovana za ono što Crna Gora može da ponudi, posebno u oblasti turizma, infrastrukture, ali i industrije” ističe Ton Simon Štajnbrik član Ekonomskog foruma CDU.

“Turizam je važna oblast jer je Crna Gora zemlja s divnom prirodom i dobro bi bilo da se, zajedno sa susjednim zemljama okrene održivom razvoju. Siguran sam da bi Crna Gora u budućnosti mogla da obezbijedi dovoljno energije za region i šire. Naravno, tu su i bankarski sektor i finansije” ističe Frenk Šajdig, DZ banke Njemačke.

“Crna Gora bi od zemlje koja zavisi od električne energije i fosilnih goriva mogla da postane veliki proizvođač čistih izvora energije i to bi bio dobar scenario za vašu zemlju, jer bi bili konkurentni”, ističe Johen Vermut, Fond za zelenu tranziciju.

To očekuje i premijer Spajić koji je njemačkim privrednicima predočio zašto bi Crna Gora trebalo da bude zemlja sa kojom vrijedi sarađivati. Među njima je i poznati njemački turoperator.

“Glavna poruka je da Crna Gora je najbliža ulaz u EU, da koristi euro, da je NATO članica, da je bezbjedno, da imamo sjajnu klimu, sjajnu prirodu, sjajne ljude, imamo poreski sistem koji je jako dobar i koji preferira ljude koji dođu da zaposle i da ostanu tu na dugi rok. Imamo direktora TUI-a koji će doći sljedeći ponedjeljak u Crnu Goru odmah poslije naše prezentacije. Imamo još 3-4 kompanije koje će takođe biti u Crnoj Gori do kraja juna, tako da očekujemo njemačku privredu da se aktivira kod nas”, kazao je Spajić za TVCG.

Spajić  će sjutra biti glavni govornik na godišnjem prijemu odbora njemačke privrede za istočnu Evropu, koji okuplja više od 150 predstavnika njemačkih državnih institucija, privrednika i članove diplomatskog kora.

Teme su veoma važne za Crnu Goru, evropske integracije, regionalna saradnja i 10 godina berlinskog procesa.

20

avatar
1000
17
3
0
 
20
RorovezuvTaktNindzaPenzioner
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Roro
Gost
Roro

Za početak dovedi prvog pa makar sa Marsa!!!

vezuv
Gost
vezuv

najobičniji poslušnik AV!

Takt
Gost
Takt

Tako je Miki, samo prosipaj bajku, IQ 2 ti vjeruje u život iz bajke

Penzioner
Gost
Penzioner

Ko to voli vise tudju kucu od svoje da ulazu investicije jasno je o cemu se radi

Rajkard
Gost
Rajkard

Doci ce kad i onih 4 miliona njemacki turista

Zigmund
Gost
Zigmund

Sto se dezilo sa milijardama od japanskih investitora?

Marko88
Gost
Marko88

Spajke samo ti jos njemica fali

Tata
Gost
Tata

Nasao je Rodni neku njemicu izgleda pa joj vjeruje

Prc mne
Gost
Prc mne

Spajiću,možeš samo da očekuješ vanredne izbore i tvoj pad….Spajiću,prevario si sve nećeš nikad više…MILO je za tebe VELIKI GOSPODIN,mangup,pojava i ako se ne slažem sa njegovom politikom….Neces Spajicu glasa dobijati više….Sram te bilo!!!

Dejo
Gost
Dejo

Opet lovačka priča

Dejan
Gost
Dejan

Spajke, do kraja godine ces završiti misiju, nista ne planiraj dugoročno…

Vazda
Gost
Vazda

Planiraš dvojno državljanstvo a uporedo navodno vodiš CG ka EU? Misliš li možda da je Brisel lud da srbima dozvoli ulazak na mala vrata preko CG pa da ih o jadi zabave sa kineskom robom koju Vučić uveliko planira da isporučuje.

Antigona
Gost
Antigona

Da si bio u toj EU ili Americi video bi da su već odavno preplavljeni kineskom robom.

U_prolazu37
Gost
U_prolazu37

Dvojno drzavljanstvo , kineska roba i prekontoga Vucic da prosaje u EU . Mislim da sam dosta filmova naučne fantastike odgledao ali ovako nešto još nisam ovako nešto se u EU naziva govor mržnje prema jednom narodu.

gost9376
Gost
gost9376

samo prvo da se pojave japanci

Nindza
Gost
Nindza

Bravo, nego ovaj narod nema dužu memoriju od tri dana,

veki
Gost
veki

danke dojčland

Mija
Gost
Mija

Sto je sa domacim stanovnistvom?
Litar ulja 32 eur!
Za 100 eur kupis tri namirnice!
Na ulice da izadjemo da nas vidite gladne!

Hogar
Gost
Hogar

Polako,da rasporedimo onu milijardu investicija iz Japana..

Nikola
Gost
Nikola

Ne zasmijavaj nas Spajiću..Oni dolaze dje je sigurno…

Send this to a friend