Ekonomija

Spajić tvrdi da će budžetom smanjiti diskrecione rashode za 183 miliona eura: Režu troškove za konsultante, advokate, putovanja…

Milojko Spajić

Nacrtom zakona o budžetu predviđene su uštede na strani diskrecionih rashoda od oko 60 odsto ili 183 miliona eura, saopštio je Danu ministar finansija Milojko Spajić i dodao da se diskrecioni rashodi odnose na konsultantske usluge, advokatske usluge, komunikacione usluge, reprezentaciju…

Od ovih ušteda 13 miliona biće potrošeno na dodatna izdvajanja za socijalna davanja, usklađivanje penzija i zdravstvo, pa će ukupno smanjenje javne potrošnje u odnosu na 2020. godinu iznositi 170 miliona eura.

“Ogroman i značajan posao privodimo kraju i Vlada će u roku imati predlog zakona o budžetu za 2021. godinu, koji će biti dostavljen Skupštini na usvajanje do kraja marta. Glavne odlike ovog budžeta biće značajno smanjenje deficita i štednja države, a ne građana. Povećavamo transparentnost preko pune primjene programskog budžeta i došli smo do nevjerovatnih ušteda. U odnosu na 2020. godinu, predviđene uštede na strani diskrecionih rashoda države su oko 60 odsto (183 miliona eura). S obzirom na to da su predviđena dodatna izdvajanja za socijalna davanja, usklađivanje penzija, zdravstvo…ukupno smanjenje javne potrošnje iznosi 170 miliona eura u odnosu na 2020. godinu”, izjavio je Spajić.

Prema njegovim riječima, rashodi za konsultantske usluge će biti tri puta manji, prepoloviće rashode za razne usluge (komunikacione i advokatske usluge, službeni ručkovi, reprezentacija, gorivo, putovanja…).

U 2020. godini je za ključne konsultantske usluge u okviru tekućeg budžeta planirano 30,9 miliona, a sada 11,7 miliona, dok je za razne usluge lani planirano 70,4 miliona, a sada 32,7 miliona.

“Ta dva reza, kao i kod ostalih diskrecionih troškova, više nego pokrivaju socijalne potrebe za čitavu godinu. Vraćamo dječji dodatak, a namjera je da povećamo i minimalnu zaradu. Izdvajanja za plate i penzije, u skladu sa zakonskim obavezama njihovog usklađivanja, biće blago povećana, a veći su rashodi za zdravstvo i socijalnu pomoć zbog većih potreba usled kovid situacije”, istakao je Spajić.

Ukazao je da su ovi podaci iz nacrta zakona o budžetu, što znači da su moguće eventualne djelimične promjene do usvajanja predloga na Vladi.

“Do usvajanja Zakona o budžetu za 2021. godinu podsjetiću da se prešlo na privremeno finansiranje, koje se sprovodi po zakonu i Ustavu. Za dvije sedmice bilo je fizički nemoguće napraviti budžet od nacrta prethodne administracije, a koji bi zadovoljavao naše standarde. Pod jedan, to se odnosi na transparentnost koju programskim budžetom za 2021. podižemo sa prvog na četvrti nivo, mnogo preciznije će se znati za šta je novac namijenjen i da li se troši svrsishodno. Važna je bila i alokacija potrošnje: na stvari koje su esencijalne, a ne trivijalne/nepotrebne”, kazao je Spajić.

Istakao je da ova vlada ima obavezu jedino prema građanima i državi, te da zbog dobrih i zakonitih odluka trpi svakodnevne napade koji svjedoče o nemoći da bilo ko utiče na novu vladu Crne Gore.

“Razumijemo da smeta to što se ovoliko podiže ljestvica u upravljanju javnim finansijama, kontroli i odgovornom raspolaganju novcem poreskih obveznika jer znamo da mnogima nije lako prihvatiti rampu za partijske i lične interese”, poručio je ministar.

I pored velikog budžetskog smanjenja, kako je kazao, kapitalni dio je planiran na nešto većem nivou nego 2020. i u skladu je sa srednjoročnim planom. Infrastrukturni projekti su, kako je naveo, takođe prioritet.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i čitava vlada pokazuju odgovornost prema građanima time što je odlučeno da prvi put imamo punu primjenu programskog budžeta nasuprot dosadašnjoj praksi linijskog, koji više skriva nego što otkriva. Budžetski tim je odradio sjajan posao u dubinskoj analizi predviđenih troškova. S druge strane, budžetski inspektor će kroz novi zakon da se izdigne na nivo koji zaslužuje kao prvi red budžetske straže i odbrane države. Time ta institucija postaje atraktivna pozicija za najbolje revizorske kadrove”, poručio je Spajić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u dugovima do guše, ali ne zbog ove vlade već je to rezultat prethodne vladavine.

“S obzirom na stanje u državnom budžetu koje smo zatekli, a koje odlično znaju oni koji kritizerstvom pokušavaju da emisiju obveznica stave u negativan kontekst, jedino moguće je bilo da idemo na međunarodno tržište i obezbijedimo sredstva za stabilnost javnih finansija”, zaključio je on.

Vratili 240,5 miliona duga po osnovu obveznica iz 2016. godine

Spajić je kazao da je Vlada već obezbijedila na vrijeme 750 miliona eura, po najkonkurentnijim uslovima za države sa B rejtingom, i uz poštovanje procedura i zakona.

“Većina tog iznosa je opredijeljena za vraćanje dugova bivše vlasti, koji dospijevaju na naplatu, i pokrivanje deficita budžeta. Nedavno je vraćeno 240,52 miliona eura po osnovu emisije euroobveznica iz 2016. godine. Oko 230 miliona će biti korišćeno za prijevremenu otplatu skupih, netransparentnih kredita iz ranijeg perioda, a imamo i obaveznu rezervu zbog kovid situacije”, rekao je Spajić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prosjecno radim
Gost
Prosjecno radim

Rekao sam nekoliko puta da je ovaj lik jako toksican za ekonomiju Crne Gore…Obicno bude laz ono sto ovaj Ministar izjavi.

Ekon
Gost
Ekon

Kad kažeš 185 miliona eura, zvuči mnogo. A kad pogledaš BDP CG od 4.3 milijarde eura i zaduženost od 90% tog iznosa, shvatiš da to nije nikakva ušteda. Plus povećavate zaradu, ne znam na konto čega! Od štednje se ne živi, nego od stalnog razvoja!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ako je tačno, ruka da se pruži!

Boki
Gost
Boki

Tako se radi svuda u svijetu, pamet i logika. Samo naprijed i ne gledajte pozadi.

Ivo Andrić
Gost
Ivo Andrić

Bravo Spajicu!

CorsoCorso
Gost
CorsoCorso

Zamislite kako jedan čovjek može da dovede budžet pod kontrolu.
Edukacija > Iskustvo > Posvećenost poslu

Miko Zivkovic
Gost
Miko Zivkovic

Klasicni populizam apostola mickeja. Sad ce nas spasit coce te 170 miliona. Umjesto da se svake godine da po tih 150 miliona za montenegro airlines, oni prave rezove

Migo
Gost
Migo

Bacite ga lavovima

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Zamislite samo tu ustedu kad se samo menadzmentu drzavjih preduzeca smanje plate na 1500-2000. Pa da nista vise ne uradite, to ce biti ogromno.

Rade
Gost
Rade

Tako je.to su bile stavke preko kojih se prelivao novac u privatne džepove.i svaki cent da bude pokriven računom.kroz popravke vozila i održavanje tehničkih sredstava krade se ogromni novac.zaustaviti lopovluk veliki je poduhvat .

Support
Gost
Support

Vraćate li kredit kojim su nam zarobljene zlatne rezerve i kad planirate kupovinu novih?

Expert007
Gost
Expert007

Nije to Kredit,kad su za 750 miliona prodali Crnu Goru
Zašto Bi onda vraćali?

CorsoCorso
Gost
CorsoCorso

Dug CG od 4mlrd EUR nije mogao biti napravljen u 100 dana 😉

marko
Gost
marko

Potpuno.podrzavam ustede na uskracivanju bahatog ponassnja bivsih kroz bahato trosenje bez mjere….
Ono sto ne podrzsvam je perfidno posrbljavanje kroz direktnu umijessnost okupatorske spc u rad u vlade , instaliranje bogobojazkjivih nestrucnih kadrova , nepostovanje manjinskih naroda a sve u cilju pravljenja velike srbije .

Cola
Gost
Cola

Moze to jos da se stegne Spajucu i do 200 miliona ustede godisnje, narocito stavka razne usluge. Imate toliki nasljedjeni administrativni aparat da nema te usluge koja se treba dodatno platiti.

Send this to a friend