Ekonomija

Spremna instalacija prvih megavata solarne elektrane na krovu Željezare

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Na krovu nekadašnjeg pogona Vučionice u nikšićkoj Željezari već do juna biće instalirani prvi megavati solarne elektrane. To je za Javni servis saopštio menadžment nove komanije EPCG –Željezara Nikšić. Plan je da se u krugu fabrike u prvoj godini postavi elektrana od 10 MW, ali i da se uporedo radi i na razvijanju proizvodnje metalnih konstrukcija.

Nepun mjesec od otvaranje Željezare atmosfera radna i oko fabrike i u njoj. Za sada oko 200 radnika sređuje fabrički krug i sa puno elana čeka dalje poteze novog menadžmenta.

“Kad vidimo neku budućnost onda elan postoji, ništa nije teško”, kazao je radnik EPCG Zdravko Todorović.

Ratko Gardašević, takođe radnik, navodi da im je vrijeme prošlo brzo.

“Prošlo nam je vrijeme brzo, radno je kao što vidite, svakodnevno, akcenat je dat na čišećenje kruga fabrike i sređivanje hala. Takođe i ostali prateći radoovi što prate ove pripreme za neki novi početak nekih novih djelatnosti”, kazao je Gardašević.

Prioritet menadžmenta je što hitnija izgradnja solarne elektrane snage 10 MGW u fabričkom krugu. Projekat je spreman, a prvi megavati biće isporučeni sa krova neakadašnjeg pogona Vučionice.

“Mi se nadamo da ako budemo brzo radili, da ćemo za neka 3-4 mjeseca, baš u punoj sezoni sunca i insolacije imati elektranu na mreži i početi prihodovati značajna sredstva od nje”, istakao je predsjednik borda direktora EPCG –Željezara Nikšić Marko Perunović.

Izvršni direktor EPCG–Željezara Nikšić Đorđije Đukanović kazao je da za elektranu koju bi instalirali od 10 MW to bi bio neki prihod od oko 2 miliona eura godišnje.

“Za elektranu koju bi instalirali od 10 MW to bi bio neki prihod od oko dva miliona eura godišnje, čime bi apsolutno mogli da servisiramo radnu snagu. Znači taj dio bi išao kao neka sigurnost fabrike a ostalo bi dolazilo kroz nove vrijednosti i programe”, kazao je Đukanović.

A na drugim programima i djelatnostima, tvrde u menadžemntu, uveliko se radi. Tako će se u pogonu nekadašnjeg Radventa uskoro proizvoditi metalne konstrukcije različitih namjena.

“Bili smo u Srebrnici i Konjicu gdje postoje savremene cinkaone. Znači, cinkovanje cemo raditi za potrebe EPCG za izradu dalekovoda, stubova, koje možemo mi da radimo, sve metlane stubove koje traže. U fazi smo nabavke opreme za proizvodnju bankina jer ide nova faza autoputa tako da nismo čekali nego smo odmah ušli u aktivnosti”, kazao je Đukanović.

Predsjednik borda direktora EPCG –Željezara Nikšić Marko Perunović ističe da će podkonstrukcije koje će koristiti za krovove hale Vučionice pozajmiti od EPCG koja već to ima na svom stanju da bi što prije završili posao.

“Sve ostale konstrukcije, čelične, za elektrane na zemlji, kao i podkonstrukcije radićemo u svojoj konstruktivnoj radionici”, ističe Perunović.

Ono što je jasno da se čelik do daljneg neće proizvoditi u nekadašnjoj fabriici čelika.

“Bazna proizvodnja je nešto to nam i po zakonskoj regulativi i u samom procesu terenutno nije u fokusu. U fokusu su nam je što više novih radnih mjesta da bi čitav ovaj dio grad preživio a i sami Nikšić”, kazao je Perunović.

Nakon devet mjeseci borbe i protesta, i decenija neizvjesnosti, radnici novoj upravi daju novu šansu.

“To što se bude tražilo od nas radićemo kvalitetno, koliko znamo, ali vidim da smo spremni da odradimo veliki dio posla”, ističe Gardašević.

Izgradnja soalrne elektrane koštaće oko deset miliona eura a novac će biti obezbijeđen kroz kreditno zaduženje. Podsjetimo, EPCG je kupila željezaru od Turaka za 20 miliona eura.

16

avatar
1000
13
3
0
 
15
twitterKokotVelja GoraSeljanovacLicina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
twitter
Gost
twitter

Srećno vam bilo radnici, Željezaro i Nikšiću!

Kokot
Gost
Kokot

Bravo,najlakše je bilo poslati radnike kući.Kome se ne sviđa neka izađe.

Licina
Gost
Licina

Srecno bilo, samo da se radi a evo valjda krenulo..
Green Energy nego sta

Psihijatar
Gost
Psihijatar

Dosta je da se vidi ko im je direktor. Ovo je cirkus od države.

BeLveder
Gost
BeLveder

Imajući u vidu stručnost ovih200 neradnika koji su Željezaru doveli u ovakvu situaciju, a sad čiste krug i kupe opuške sa betona, za njih treba kupiti 100 junica da svaki od radnika opslužuje po dvije!

Milosbd
Gost
Milosbd

Ovo je marketing na dan izbora. Pokazite slike🤣

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sto ne prave fotonaponske panele nego prodaju staro gvozdje i bakar ?

Lipa
Gost
Lipa

Aj sad da neko napiše da ovo ne valja i da do sad nije moglo da se uradi, sad vidimo da je bivša vlast šurovala sa Dakom i njemu sličnim za svoje interese…

Deka
Gost
Deka

Solarni paneli u podrucju sa najmanje sunca, ovo je za Ginisa. Vrlo brzo cemo vidjeti koliko je ulozeno novca i skidanje solara sa krovova

Ridikul
Gost
Ridikul

Solarna kosta 10 miliona, zaradjuje godisnje po 2 miliona, a za 5 godina moraju novi paneli, dje je tu račun?

Seljanovac
Gost
Seljanovac

Bitno je da se obrcu pare

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Sta je sa privatnim kucama +5000 koji se prijavise a ni odgovor niste se udostojili da date.Ovo je sve moglo da se montira po primoriju ravnim krovovima zgrada,hala ,kuca ….uz manje troskove a vecu efikasnost.Ovaj cirkus Djukanovica i EPCG mnogo ce kostati gradane kroz povecanje elektricne energije

twitter
Gost
twitter

+5000 sad kreće od ove godine. Još se nije završio +3000 polako, malo se informiši ne izlijeći pred rudu

kako ne
Gost
kako ne

za 1 MW je potrebna povrsina oko 5000 kvadratanih metara . znaci da neko malo lazinja po obicaju,.

Velja Gora
Gost
Velja Gora

To mozda tamo gdje ti isijavas

Vanja
Gost
Vanja

Kakav biznis plan, sredjivanje kruga. Kao u vojsci. Osudjeno na propast.

Send this to a friend