Ekonomija

Spriječen pokušaj nelegalnog uvoza svinja u Crnu Goru

U cilju prevencije od pojave bolesti afričke kuge svinja, ali i klasične kuge svinja, Uprava za bezbjednost hrane, u saradnji sa nadležnim institucijama, sprovodi niz mjera i aktivnosti, kako se bolest ne bi pojavila u Crnoj Gori. U okviru tih aktivnosti, posebno u dijelu kontrole poštovanja naredbe o zabrani uvoza živih svinja i mesa i proizvoda od svinja iz zemalja u kojima je registrovana afrička kuga svinja i uslova za uvoz i promet životinja, nadležni organi spriječili su pokušaj nelegalnog prometa i unošenja u Crnu Goru 37 prasadi.

“U zajedničkoj akciji Uprave policije i Uprave za bezbjednost hrane, zaustavljeno je vozilo u kome su bile životinje, a koje je u Crnu Goru ušlo iz pravca Bosne i Hercegovine. Tom prilikom utvrđeno je da prevoznik ne posjeduje nikakvu dokumetaciju kojom bi potkrijepio dokaz o porijeklu ili zdravstvenom statusu životinja. Životinje su oduzete i nakon ispitivanja zdravsvenog stanja, u slučaju da se utvrdi da je su zdrave, biće predate Upravi za imovinu na dalje postupanje. Protiv prevoznika biće pokrenute propisane mjere”, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz Uprave podsjećaju, da od oktobra 2018. godine, od kada se afrička kuga svinja, nakon širenja evropskim kontinentom približila zemljama regiona i pojavila u susjednoj Srbiji, Crna Gora sprovodi aktivnosti na prevenciji i pojačan nadzor i kontrolu na graničnim inspekcijskim mjestima.

Osim aktivnosti Uprave za bezbjednost hrane, mjere iz svojih nadležnosti sprovode i Uprava carina i Uprava policije.

“Posebnu opasnost predstavlja nelegalni promet svinja, mesa i proizvoda od svinja preko graničnih prelaza, ali i duž granice Crne Gore sa susjednim zemljama, bez obzira da li je u tom zemljama registrovana bolest.  Imajući to u vidu, granična policija vrši kontrole na područjima, odnosno putnim pravcima iz zemalja odakle postoji sumnja da može doći do nelegalnog prometa životinja. U unutrašnjem prometu, kontrolišu se prevozna sredstva kojima se prevoze životinje”, dodaju oni.

Od prevoznika se zahtjeva da dokaže porijeklo i zdravstveni status svinja, zdravstvenim uvjerenjem, za unutrašnji promet, odnosno uvoznim papirima za uvezene pošiljke.

Naglašavaju da svaka svinja u prometu mora biti označena na propisani način ušnom markicom i registrovana u skladu sa propisima.

“Svako nelegalno kretanje životinja je zakonom zabranjeno i biće sankcionisano. Uzimajući u obzir rizik od pojave bolesti svinja u Crnoj Gori i dosadašnju uspješnu prevenciju pojave ove bolesti, kontrola poštovanja zakona u ovom dijelu biće i dalje rigorozna. Svaki pokušaj nelegalnog prometa biće zaustavljen i životinje oduzete, a prema odgovornim licima preduzete kaznene mjere. Nećemo dozvoliti da rezultate koje i na ovom planu postižu zajedno državne institucije, u saradnji sa domaćim registrovanim držaocima svinja, anuliraju neodgovorni pojedinci koji ugrožavaju javno zdravlje nelegalnim postupcima”, zaključuju iz Uprave.

Send this to a friend