Ekonomija

Šta donosi novi Zakon o turizmu: Na plažama besplatan ulaz, stop za dilere soba

Na plažama na crnogorskom primorju po novom Zakonu o turizmu biće zabranjeno naplaćivanje ulaza, a uslovljavanje da morate obavezno koristiti ležaljke i suncobrane postaće takođe prošlost.

U Prijedlogu Zakona o turizmu, koji je danas utvrđen na sjednici Vlade, ističe se da će biti zabranjeno uslovljavanje obaveznog korišćenja plažnog mobilijara, a biće zabranjeno i izdavanje skutera i držanje istih na plažama.

Biće zabranjeno i dovoditi kućne ljubimce na plaži osim na za to predviđenim lokacijama, a parkiranje vozila takođe neće biti dozvoljeno.

Stop za dilere soba

Po novom Vladinom dokumentu “odzvonilo” je i dilerima soba i apartmana koji su posljednjih godina sve više prisutni u gradovima na primorju.

U Prijedlogu Zakona zabranjuje se sačekivanje i presrijetanje turista, nuđenje usluga smještaja preko reklamnih tabli i panoa, nametanje svojih ili tuđih usluga smještaja, kao i ponuda cijene i uslova što, kako piše u dokumentu, narušava ugled turističkog turističkog mjesta.

Nema kampovanja “na divlje”, stop i za kioske sa hranom 

U prijedlogu zakona piše da će biti zabranjeno kampovati izvan kampova, a u suprotnom nadležni inspektor preduzeće mjere nadzora kada se utvrdi da osoba kampuje izvan prostora određenog za kampovanje.

Usvojen je i prijedlog da objekti u kojima se nudi hrana kao što su razni šatori i kiosci nalaze na određenoj udaljenosti od objekata u koja su uložena značajna sredstva, iz razloga što predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

Smatra se da se u ovakvim objektima često nudi restoranska ponuda iako za takvu ponudu nemaju potrebne minimalne tehničke uslove, kao što su jelovnici, karte pića i sanitarne prostorije.

Uvodi se elektronsko poslovanje u turizmu 

U dokumentu o kom se danas raspravljalo na sjednici Vlade u oblasti turizma i ugostiteljstva uskoro će se uvesti i elektronsko poslovanje.

Zakonom se predviđa da sve turističke agencije, pa i one koje obavljaju djelatnost preko interneta moraju imati licencu za elektronsko poslovanje. Tako će novonastala agencija minimalno morati da izdvoji 15. 000 eura za licencu, a za druge cijena će biti predviđena na osnovu podataka iz prethodnih godina.

Iz Vlade su istakli da se predloženim zakonom kvalitetnije uređuje oblast pružanja usluga i turizmu ugostiteljstvu, definišu se novi modeli poslovanja, a i pojednostavljuju se procedure poslovanja.

Aleksandra Saška Bošković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gargamel
Gost
gargamel

Gospodo, na PLAŽU Waikiki na HAVAJIMA (onim pravim), svi hoteli imaju bašte i ležaljke prema moru, ali na 50 metara od mora! CIJELA plaža je po zakonu otvorena za SVAKOGA! Pričam o super luksuznim hotelima!

gargamel
Gost
gargamel

15,000 Eura za “elektronsko poslovanje”? Jel’ neko tamo u CG puši neku travu?

neso
Gost
neso

Bravo. Prava stvar u pravo vrijeme.
Posebno mi je drago za zabranu izdavanja skutera. Zuje okolo na par metara
od djece koja se kupaju.

Blavor
Gost
Blavor

Moje misljenje da je ovo samo slobodno tumacenje zakona , naravno da nece bit uslovljavanja koriscenja mobilijara al toga nije bilo ni do sad , pola plaze je bilo besplatno , plaze na kojima je bilo problema ce dobiti status specijalne i dodje na isto , volio bih da grijesim al mislim tesko…

Dejo 6 mil 🌴🌵
Gost
Dejo 6 mil 🌴🌵

Mirko ono imanje se prodaje kad dosegne milion eura 😂😂😂😂zoran je uzeo 100 000 akontacije to su njegove i daje ih milanu 👍on te laže da je dobio na kladionicu 😂ja sam jos živ nisam umro 😂😂možda moj dio dam tebe a zoran će njegov dio milanu i obradu po pola 👍samo teškog srca ti ga dajem ako ti ga… Više »

Mileunina nada
Gost
Mileunina nada

I onda ovaj Zakon kao i mnogi drugi ostane mrtvo slovo na papiru…

Dejo 6 mil 🌴🌵
Gost
Dejo 6 mil 🌴🌵

Dje si njemac radiš li za hrvate 😂😂😂😂😂😂

Dejo 6 mil 🌴🌵
Gost
Dejo 6 mil 🌴🌵

Ne spominj BELU “dje si djeso a djed odgovara bogomi ces se smrznut u tu haljinu “🍁

Pyer
Gost
Pyer

Podrzavam od A do S

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Ne mogu da vjerujem da će biti bar nalik kao nekad, da neće biti plaćanja ulaznica za plažu, kao ni uslovljavanja za plažni mobilijar kao “obavezan”… Ajd’ sa srećom! Konačno jedan normalan predlog da se usvoji zakonom.

Zdrava glava
Gost
Zdrava glava

Zasto 15000 eura za poslovanje preko interneta? Nije mi jasno. Internet je za svaciju upotrebu, slobodan. Bez obzira da li se radi o agencijama, drugim preduzecima ili pojedincima. Kako mozete da naplacujete tako nesto? To je klasicna kradja.

Dejo 6 mil 🌴🌵
Gost
Dejo 6 mil 🌴🌵

Smetali ti sto ova moja poruka što sam je posla pa nećeš da je pustiš 👍

Madza
Gost
Madza

Bravo!Tako treba,a ne ovaj haos sto smo dozvolili.Napravismo da se ne moze covjek okupat bez X uslova i naplata i dima rostilja!

Sok od visnje
Gost
Sok od visnje

Eto prilike za novih 1000 radnih mjesta. Jer neko mora ovakav zakon i sprovoditi u djelo.

gost
Gost
gost

Fala bogu da ste se sjetili. Mada ne vjerujem da ce to sprovodit dok ne vidim svojim ocima

Sve li ti znas
Gost
Sve li ti znas

Ok je da se dovede sve to u jedan normalan red i cistocu, samo da ne odu predaleko sa tim da ne postanemo kao neki od Karipskih ostrva gdje postoji ZZIIIDDDD (da zid) gdje su turisti koji mogu da priuste te cijene odvojeni od siromasnijih stanovnika koji ih samo sluze a ne mogu se u “ svojoj vodi okupati”

gmt
Gost
gmt

Trebalo bi definisati i gustinu ležaljki na zakupljenom dijelu. U Lučicama su postavljene kao sardine u konzervi. Bukvalno ti onaj iza tebe dira stopalima glavu dok ležiš. A posebna je priča što sa strana nema prolaza do vode, pa ne može ni da se uđe ni da se izađe iz vode, nego piči skroz okolo.

Jas
Gost
Jas

To je previse mijesanje drzave.

Dzidzi
Gost
Dzidzi

Njihova posla.iz krajnosti u krajnost.zakupcima plaza ce se prastati sto cijelu pokriju lezaljkama a zna se kako se to radi.cus kiosk konkurencija restoranu.sve receno koliko poznaju turizam

Prešo
Gost
Prešo

A zaštita od buke ništa.
Igalo se trese do Lovćena.Svi šute.

Prolaznik
Gost
Prolaznik

Bravo! Sklonite vise one vasare i one rostilje sa setalista…. Lijepo odes,kupas se,sjedes popijes kaficu…. Ovako udare te po usima za parking,pa onda za mobilijar,pa ako ti sto ostane para sjednes na kaficu a ono sve dimi sa rostilja okolo… Nisam ja protiv rostilja ali dajte im mjesto za te usluge i da je lijepo uredno i cisto i da… Više »

Budvanin
Gost
Budvanin

a ti bi i ta kafa da ti je dzabe???

Prolaznik
Gost
Prolaznik

Naravno da ne ali zelim na miru da je popijem bez dima sa rostilja i sl….

Anka
Gost
Anka

Sta je cilj? Da se ojadi I osiromase I primorci???
Zasto ne mogu oglasiti apartmane na tabli u basti? I tako zaradjujem 3000e za sezonu pa mi skinite I to

Petko
Gost
Petko

Cilj je da se vi primorci maknete sa ulica sa parcetom kartona “APARTMANI” i zaustavljate na sred lice turiste (automobile) i pravi se guzva u saobracaj. Ti u dvoriste kaci sto god oces, ali ne na bulevar da zaustavljas kola ! ! !
Iskreno se nadam da ce se ovaj zakon sprovodit za sve jednako.

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Poenta je izbjegavanje plaćanja poreza. Tu su šampioni “vikendaši”, koji žive van CG, sve tamo obavljaju i nikome ne plaćaju porez.

gargamel
Gost
gargamel

Ako nisi znao, svaki “vikendaš” sada plaća u CG, pored poreza na nekretnine, i taksu/naknadu za potencijal izdavanja (broj mogućih kreveta x broj dana u sezoni), iako ništa ne izdaješ! Samo u CG!

Lola
Gost
Lola

Plazom Lucice, u 2/3 dijelu gdje je mobilijar postavljen, u vecernjim satima nije bilo dozvoljeno setati ovog ljeta a kamoli sjesti na pijesak. Cuvar plaze je vracao mjestanke koje setaju kroz plicak godinama u vecernjim satima. Tri ulaza su bila zabarakidarana nocu. Kraljicina plaza nije u pitanju vec plaza Lucice ali ” vlasnik” misli da je kralj.

Muro
Gost
Muro

Toooo drzavnici samo udrite po robovlasnicima hahaha sto ce da se cesu na ljeto pa da se samo 10% ovoga ispostuje totalno ce druga prica bit na primorju

Sekicetnik
Gost
Sekicetnik

Daj boze da bude tako…za ovaj narod napaceni…sve sto se zabranjuje nije dobro i hitller je to mrzeo…sto bi hitller rekao jevrejska izmisljotina

Sekicetnik
Gost
Sekicetnik

Puko si montenegro sa svih strana…kriva je vllast…sve su pokralli

serdar Janko
Gost
serdar Janko

Ako se ovo uspije sprovesti SUPER!

Kobi
Gost
Kobi

Pa što će onda familija Kaloštro na plaži Lučice u Petrovcu da radi.

Eeeeeeeee
Gost
Eeeeeeeee

Zabranjen sex u vodi! 😅

zola
Gost
zola

ali nije u zavduhu 😛

hahaha
Gost
hahaha

Kako ćete naplatiti bookingu i airbnb onlain izdavanje u crnoj gori uzeli su milione do sad a mislim da imaju jaci pravni sistem no Nasa država bas me zanima kako

Anoniman
Gost
Anoniman

Booking od svoje zarađene provizije plaća državi 7% PDV – a.

Miko
Gost
Miko

Booking ima predstavništvo za Crnu Goru

lazo
Gost
lazo

idemo u grcku tamo gde nas vole
zaboravi crnu goru i njihovo more
zivela grcka u kojoj ce sve da se brcka

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Je li bog dao…

alijas
Gost
alijas

taman da pocinemo od paradajz turista.

Farmaceut
Gost
Farmaceut

Valjda besplatan ulaz na plaze a ne na PLAZAMA

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Korektno je i jedno i drugo. Mjesto i cilj kretanja.

lektor
Gost
lektor

NIje tačno! Ovo su nekd i osnovci znali. Ti si samo dokaz da u CG svega jedan posto zna da pravilno upogtrebljava padež sa predlogom NA! Svi govore bio sam u GRAD, idem u GRADU…

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Tačno je, druže lektore. Jer, kako rekoh, zbori se o tome ĐE se ulaz nalazi, a ne KUDA (kamo) vodi. Drugi slučaj je primjer “crnogorskoga lokativa”, pošto odgovor na pitanje “đe?” u cg jezik nije s/h lokativ, već akuzativ. No, to, kao ni bilo što drugo crnogorsko što se tiče gramatike niko, pa čak ni famozni Čirgić, nije ozvaničio, tako… Više »

Milorad
Gost
Milorad

Nije ovo lose samo ce biti potrebno jednu 24 god. da se uspostavi red

Sales
Gost
Sales

Kakva bajka,znaci nan kraljicinu plazu mogu da se kupam, kako ne 🙂

Olujko
Gost
Olujko

Postoji razlika izmedju hotelskih plaza i javnih plaza. Ne moras na kraljicinu valjda, dako ti budu dobre i mogren ili kamenovo

vaso
Gost
vaso

ne postoji razlika jer onda nije nista novo u zakonu nego je isti kao i do sad…

Naja
Gost
Naja

Svaka plaža je po zakonu javna i na svaki kutak CG je javno mjesto dozvoljen pristup svim slobodnim građanima.

Mare. MareS
Gost
Mare. MareS

A ne moze kocija prije konja occamu

Dejan
Gost
Dejan

Dobro su se setili..

Blabla
Gost
Blabla

Neka onda zabrane i setnju u kupacem kostimu po ulicama!

lokvanj
Gost
lokvanj

zasto?

Send this to a friend