Ekonomija

Šta je poručeno sa prvog sajma evropskih projekata

Privredna komora Crne Gore i Kancelarija za evropske integracije organizovale su danas prvi Sajam evropskih projekata u okviru Mjeseca Evrope.

Manifestaciju kod Dvorca Petrovića na Kruševcu su otvorili predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, glavna pregovaračica sa EU i nacionalna IPA koordinatorka Zorka Kordić i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Cristina Oana Popa.

Posjetioci su bili u prilici da se upoznaju sa projekatima koje implementiraju Komora i Kancelarija za evropske integracije, te aktivnostima Ministarstva ekonomskog razvoja, Investiciono razvojnog fonda, Naučno tehnološkog parka i IPC Tehnopolis u ovoj oblasti.

Sajmu su prisustvovali i predstavnici kompanija sa iskustvom u implementaciji projekata koji se kroz različite programe finansiraju sredstvima pretpristupne pomoći, a riječ je o Luci Bar, Luci Kotor, Aerodromima Crne Gore i Lipskoj pećini. Tokom sajma su predstavljene i prilike za učešće u projektima finansiranim iz EU fondova, ali i drugim nacionalnim programima finansiranja.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je istakao da Sajam predstavlja odličnu priliku da se ukaže na značaj daljeg ubrzanog evropskog puta naše države i benefite koji su na raspolaganju tokom procesa pregovora.

“Komora dugi niz godina učestvuje u različitim međunarodnim projektima koji su u najvećem broju finansirani iz različitih fondova Evropske unije. Do sada, uspješno je realizovala njih 26. Trenutno implementiramo 25 projekata, od čega 18 kroz evropske programe, a koji se bave različitim temama aktuelnim za nas kao servis poslovne zajednice, naše članice i društvo u cjelini. Njihova ukupna vrijednost je preko 27 miliona eura”,  rekao je Golubović.

Ističe da će ne samo finansijski aspekt, već posebno znanja i kompetencije, značajno unaprijediti kapacitete  privrednika kao tvoraca nove vrijednosti u ekonomiji.

“Komora kao krovna institucija privrede, postavila je ciljeve u ovom kontekstu – a to je obučen i kompetentan ljudski potencijal, sposoban da pomogne poslovnoj zajednici u korišćenju strukturnih fondova koji će nam biti dostupni nakon pridruživanja zajednici evropskih naroda”, rekao je on.

Ističe uvjerenje da će Komora na tom putu i dalje imati podršku Kancelarije za evropske integracije, Delegacije Evropske unije, te brojnih evropskih komora sa kojima blisko sarađuje u okviru EUROCHAMBRES-a.

Apostrofirao je ulogu stručnih službi Privredne komore u svim pregovaračkim grupama koje se bave temama važnim za privredu, kao i doprinos Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, koji se bavi promocijom evrospkih vrijednosti, s posebnim akcentom na stvaranju pretpostavki za što povoljnije privredno učešće na jedinstvenom evropskom tržištu i privlačenju investicija.

“Već danas, najuticajnije političke i ekonomske adrese u Briselu prepoznaju udružene privredne komore regiona kao relevantnog sagovornika, a u teškim trenucima COVID-a njihova vrata bila su otvorena za naše inicijative, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujem u ime Privredne komore i privrednika Crne Gore”, kazao je Golubović.

Glavna pregovaračica sa EU i nacionalna IPA koordinatorka Zorka Kordić je naglasila da Sajmom evropskih projekata, čak i u uslovima trenutne epidemiološke situacije, Privredna komora potvrđuje svoju dosljednost u promociji evropskih vrijednosti pred poslovnom, ali i širom društvenom zajednicom.

Ona ističe da koncept ovog događaja, u okviru kojeg se poslovna zajednica obraća direktno građanima, podsjeća da reformski procesi koji se sprovode u okviru evropske integracije Crne Gore zahtijevaju aktivno učešće svih aktera društva.

“Ovo je prava prilika da ukažemo na značaj brojnih inicijativa koje se realizuju uz podršku Evropske unije, a koje zahvaljujući svom izuzetnom razvojnom i finansijskom potencijalu, cjelokupan evropski prostor podstiču na međusobnu saradnju u rješavanju zajedničkih izazova”, rekla je Kordić.

Ističe da je najznačajniji dio sredstava EU za podršku ekonomskom razvoju Crne Gore opredijeljen u okviru nacionalnih IPA programa, u okviru kojih su planirani važni projekti usmjereni na jačanje konkurentnosti, čiji će početak realizacije svakako pružiti dodatne prilike i za privrednike.

“Između ostalog, realizacija grant šema čije će sprovođenje započeti tokom prve polovine naredne godine, za potrebe unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz direktnu podršku ženama i podršku sprovođenju Strategije pametne specijalizacije svakako će biti dodatna mogućnost za finansiranje važnih projekata za našu privredu”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, programi prekogranične i transnacionalne saradnje pružaju mogućnost zemljama u procesu pristupanja da međusobno razmjenjuju iskustva i znanja, i da u saradnji s državama članicama usvajaju evropske standarde u različitim oblastima.

O značaju ovih programa govore i konkretni, na sajmu predstavljeni rezultati u domenu unapređenja i razvoja poslovnog okruženja, kroz projekte Luke Bar, Luke Kotor, Lipske pećine, Aerodroma Crne Gore i Inovaciono Preduzetničkog Centra Tehnopolis.

Kordić je apostrofirala i značajna sredstva koja se za crnogorsku privredu opredjeljuju i kroz programe Unije, kao što su COSME, usmjeren na promociju preduzetničke kulture i internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća, te Horizont Evropa, koji predviđa uvezivanje nauke i privrede za potrebe efektnijeg učinka istraživanja i inovacija u odgovoru na ključne društvene izazove.

“Uvjerena sam da će ovaj sajam biti podsticaj za realizaciju većeg broja evropskih projekata, te zahvalim svim institucijama i organizacijama koje prepoznaju priliku koju nam Evropska unija pruža kroz instrumente podrške i svojim inicijativama zajednički doprinose kvalitetnijem životu naših građana”,  rekla je Kordić.

Ambasadorka EU Cristina Oana Popa zahvalila je Privrednoj komori Crne Gore na organizaciji ovog, kako kaže, važnog događaja.

“Toliko sjajnih primjera projekata koje finansira EU dokazuje ne samo da je Unija najveći donator u Crnoj Gori, već i da se podrška koristi na pravi način”, smatra Popa.

Istakla je da Evropska unija pomoć usmjerava kroz razne instrumente, ali najvažniji je Instrument pretpristupne podrške, poznatiji kao IPA. Kroz IPA-u se podržava modernizacija crnogorske javne uprave i jačanje vladavine prava u državi, zaštita životne sredine, izgradnja puteva i željeznice, podržavaju preduzeća i preduzetnici, kao i organizacije civilnog društva.

Dodaje da je najpopularniji EU program vjerovatno IPARD, koji pruža bespovratna sredstva stotinama malih poljoprivrednika i agropreduzeća.

Ističe da je na sajmu nekoliko primjera projekata Interreg i prekogranične saradnje koji su zbližili Evropljane kroz pomoć u rješavanju zajedničkih izazova.

“Crnoj Gori je od 2007. dodijeljeno više od 610 miliona eura, što je dotaklo na hiljade života, podržalo poslovanje i razvoj ideja, a sve u cilju podrške evropskom putu države”, kazala je ambasadorka EU.

Ukazala je i na važnost Erasmus+ i COSME programa koji su otvoreni za nadmetanje svima u EU, pa nagrađivanje projektom predstavlja još veći uspjeh.

“Od najsjevernijih Pljevalja, gdje je uz podršku EU izgrađen Dom za stare, do najjužnijeg Ulcinja, gdje EU podržava maslinare, poruka je jednostavna, ali ključna: EU već sada značajno poboljšava život građana Crne Gore. Evropska unija će nastaviti da pomaže Crnoj Gori na evropskom putu, a njenim građanima u postizanju boljeg životnog standarda”, naglasila je Popa.

Evropska unija je trenutno zaokupljena ublažavanjem posljedica pandemije – isporukom vakcina, izgradnjom zdravstvenih ambulanti i pružanjem podrške onima koji su pandemijom najviše pogođeni.

“Ali mi razmišljamo i o široj slici – o ekonomskom oporavku cijelog regiona. U okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, mobilisaćemo do devet milijardi eura za finansiranje investicionih prioriteta u oblastima saobraćaja, energetike, zelene i digitalne tranzicije: sve s ciljem stvaranja održivog razvoja i radnih mjesta”,  kazala je ambasadorka.

Zaključila je da Sajam projekata svjedoči i o zajedničkim naporima i uspjesima koji će sigurno uslijediti u narednim godinama.

Sajam evropskih projekata izazvao je veliko interesovanje, pa su štandove institucija i kompanija obišli brojni posjetioci, među kojima su bili predstavnici privredne zajednice, državne uprave, diplomatskog kora i NVO sektora i drugi.

Send this to a friend