Ekonomija

Šta je pozadina rušenja objekta u Paljuškovu?

Nepuna tri mjeseca nakon što je srušen trospratni privatni objekat u grubim građevinskim radovima, na prvoj liniji do mora u uvali Paljuškovo, između Bara i Ulcinja, na istoj parceli ponovo se gradi. Nakon što je očišćen plac od ostataka građevinskog materijala prethodno srušenog objekta, novi se ubrzano gradi i već je završena prva etaža.

FOTO: Jedro.me

Podsjetimo, 5.marta započelo je sprovođenje administrativnog izvršenja Rješenja o rušenju objekata u naselju Paljuškovo u Baru, a prethodno su inspektori urbanističko građevinske inspekcije po službenoj dužnosti započeli nadzor nad ovim objektom ( januara 2019.godine ), kada je konstatovano da je investitor sagradio suteren i započeo izgradnju prizemlja.

U međuvremenu donijeto je Rješenje o zabrani izvođenja radova investitoru koji je do pečetka marta objekat podigao do treće etaže.

Pored navedenog u hronologiji prethodno srušenog objekta – Kontrolnim inspekcijskim pregledom terena, utvrđeno je da investitor ne poštuje zabranu gradnje već da se radovi na izgradnji objekta nastavljaju, zbog čega je 14. febrauara donijeto Rješenje o rušenju.

Ovo rješenje odnosi se na tri izgrađene etaže objekta.

FOTO: Jedro.me

Izvršenje je bilo zakazano prvi put za 27.febrauar, međutim inspekciji je bilo onemogućen prilaz objektu zbog čega je tražena asistencija policije, pa se administrativnom izvršenju Rješenja pristupilo 5.marta, takođe, uz asistenciju policije.

Jedro nezvanično saznaje da je vlasnik objekta Albanac iz Preševa, koji živi u Švajcarskoj i ima državljanstvo te zemlje.

Navodno, on je započeo izgradnju objekta vrijednog preko 300 hiljada eura jer mu je obećano da će “potrebni papiri biti završeni”.

Da li su u međuvremenu završeni, i da li je investitor prijavio gradnju novog objekta na UP na kojoj je prethodni srušen, daće odgovor nadležne institucije narednih dana.

Podsjetimo, dan nakon što je objekat srušen iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su se oglasili ističeći da nije tačan navod da se rušenje izvršava u trenutku dok se čeka građevinska dozvola.

“Budući da po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata samo složeni inženjerski objekti moraju imati građevinsku dozvolu ( npr. gradnja dalekovoda, puteva i sl.) Dakle, investitori su dužni da prijave gradnju uz svu dokumentaciju predviđenu Zakonom, a neprijavljivanje gradnje, kao u navedenom slučaju, jeste krivično djelo”, naveli su iz ministarstva održivog razvoja i turizma.

Objekat je započet na urbanističkoj parceli koja se nalazi u DUP-u Pečurice–turistički kompleks, na čije donošenje se čekalo skoro deset godina.

U međuvremenu na terenu je sagrađeno na hiljade nelegalnih objekata, zbog čega je opština, odnosno država izgubila milione samo zbog zbog neplaćenih komunalija.

Da li se rušenje posložilo kao koincidencija, ali dogodilo se dan nakon što je premijer Crne Gore Duško Marković kazao da ne želi da vidi divlje objekte na pjeni od mora. Marković je bio izričit da neće tolerisati divlju gradnju, ne želi da vidi divlje objekte na pjeni od mora.

“Ne želim da ih vidim nigdje. Možda to grubo zvuči, ali u odnosu na tu pojavu danas inspekcije moraju biti na terenu, mašine moraju biti na terenu da to ruše, moramo imati aktivnu ulogu tužioca i sudova za one koji ne poštuju ovu državu i zakone. Nema još ozbiljnog predmeta u slučaju divlje gradnje pokrenutog od strane Tužilaštva i okončanog u sudskom postupku”, kazao je u premijer početkom marta na sastanku sa privrednicima koji je, kao i svake godine, organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ma, dajte
Gost
Ma, dajte

Nije država ništa izgubila na ime komunalnog opremanja, jer im ništa nije ni opremila. Kad opremi, neka naplati.

Send this to a friend