Ekonomija

Šta piše u Vladinim dokumentima – novo zaduženje od 1,4 milijarde, rast deficita na skoro četiri odsto

Krivokapić na predstavljanju kapitalnog budžeta (Foto: Vlada Crne Gore)

Miraš Dušević

Vlada Crne Gore je utvrdila Prijedlog zakona o budžetu za 2022.g godinu i Prijedlog Odluke o zaduživanju Crne Gore u 2022. godini, kaoi Prijedlog Fiskalne strategije za period 2021-2024. godina.

Predložena fiskalna strategija, za period 2021-2024. predviđa da je “u srednjoročnom periodu potrebno voditi restriktivnu fiskalnu politiku”. Ipak, analizom mjera fiskalne politike i srednjoročnih projekcija, kao i prijedloga budžeta za 2022. godinu, jasno je da će, ukoliko bude usvojena u parlamentu, biti sve, samo ne restriktivna.

Mjere fiskalne politike na prihodnoj strani su u najvećem dijelu preuzete iz “Programa Evropa sad” i uprkos pojedinim idejama o smanjenju poreskog opterećenja rada, veliki broj planiranih intervencija na povećanju poreskih stopa i akciza, kao i ostalih nameta poput poreza na podizanje gotovine, vodiće daljem povećanju sive ekonomije I nezaposlenosti, koja je već sada na zabrinjavajuće visokom nivou. Na navedene rizike je ukazao i MMF.

Projekcije u neskladu sa mjerama

Drugo, srednjoročna projekcija u predloženoj Fiskalnoj strategiji nije u skladu sa mjerama koje ta strategija sadrži. Naime, iako je u strategiju pretočen niz mjera iz programa “Evropa sad”, projektovani prihodi se smanjuju sa 39 odsto BDP koliko je Crna Gora bilježila posljednjih nekoliko godina na 36 odsto BDP u 2024. godini.

S druge strane, strategija predviđa i smanjenje javne potrošnje na 36 odsto BDP u 2024. godini sa 41 odsto BDP u 2022. godini, ali ne sadrži mjere i objašnjenja na osnovu čega ce do toga doći. Naprotiv, najveći dio mjera u Strategiji koje se odnose na rashodnu stranu budžeta su mjere za povećanje rashoda, poput povećanja zarada u javnom sektoru, plata, penzija, socijalnih davanja…

Pri tome, Strategija ne sadrzi jasne fiskalne efekte ovih mjera po godinama, osim za 2022.godinu i nešto za 2023. Takođe, imajući u vidu najavu kapitalnog budžeta od svega oko 250 miliona prosječno godisnje za period 2021-24., jasno je da ova Strategija ne predviđa smanjenje udjela tekuće potrosnje u ukupnoj javnoj potrosnji.

Predviđaju ekonomski rast bez objašnjenja

Treće, Vlada ovom Strategijom predviđa realni rast ekonomije u 2022. i 2023.godini od 6,4 odsto i 5,1 odsto što je mnogo više, u odnosu na projekcije međunarodnih organizacija poput MMF-a i Svjetske banke.

Konkretnije, MMF predviđa mnogo niže stope rasta crnogorske ekonomije, nego Vlada Crne Gore, i to 5,6 odsto u 2022. godini i 3,6 odsto u 2023. godini. Iako bi bilo poželjno da se ostvare Vladine optimistične projekcije rasta ekonomije, Fiskalna strategija nijednim svojim dijelom ne daje obašnjenje na čemu se temelji ekonomski rast.

Ono što je svakako jasno je da će se rast uglavnom zasnivati na ličnoj potrošnji, kojoj će doprinijeti sama Vlada ekspanzivnom fiskalnom politikom finansiranom iz zaduženja. Drugim riječma, fiskalna politika Vlade ce dovesti do rasta budžetskog deficita u 2022. na 3,9 odsto BDP, sa projektovanih 3,6 odsto u 2021. godini, čime se neće dostići numeričko fiskalno pravilo da budžetski gotovinski deficit opšteg nivoa države bude ispod tri odsto BDP-a.

Mjere destimulišu mali i srednji biznis i otvaranje novih radnih mjesta

Predložena Fiskalna strategija je nazalost potvrdila da Vlada nema plan da stimuliše investicioni ambijent i doprinese povećanju dodate vrijednosti u ekonomiji, već svojim mjerama direktno destimuliše mali i srednji biznis i otvaranje novih radnih mjesta, dok stimuliše rast tekuće javne potrošnje.

Zajedno sa prijedlogom budžeta, fiskalna strategija je pokazala, da je ključna politika Vlade finasiranje niza populističkih obećanja o povećanju životnog standarda kroz enormna zaduženja države i to ovoga puta zaduženje do 1,4 milijarde eura u 2022.

Iako je je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nedavno na tviteru poručio: “nemamo potrebe za dodatnim zaduženjem. Zaokruženo je finansiranje za 2022.godinu”, ponovo nije rekao istinu. Demantuje ga stav 4 člana 15 Prijedloga zakona o budžetu koji kaže da se “Država u 2022. godini može zadužiti do iznosa od 500.000.000 eura za potrebe finansiranja deficita u 2022. godinii stvaranja fiskalne rezerve za finansiranje nedostajućih sredstava za 2023. godinu”, dok stav 3 sadrži objašnjenje potrebe za dodatnim zaduženjem od 900.000.000 eura.

Ostaje upitno da li će poslanici ovoga puta poslušati ministra i glasati za istorijski najveće zaduženje Crne Gore koje Vlada predlaže Zakonom o budžetu za 2022.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoram
Gost
Zoram

Od proslog zaduzenja narod je imao samo skok cijena 30 posto

Rep per
Gost
Rep per

Neka se zaduzuju,ali dps ga vise nece na vlast biti

freeMNE
Gost
freeMNE

Grčki scenario

Danbo
Gost
Danbo

Kakva vlada,sve prevaranti.

freeMNE
Gost
freeMNE

Ovoga Milojka je Pipun provalio,kaže da je tuda po Titogradu neđe sobu plaćao kad je došao iz Singapura,a navodno zarađivao grdne pare u inostranstvu.Ovo mu je prvo radno mjesto u CG… ministar finansija?

PG CG
Gost
PG CG

Da Pipun koji baš mnogo “voli” Crnu Goru i njene interese… Između Pipuna i Spajića UVIJEK ću izabrati Spajića.

Rajko K.
Gost
Rajko K.

”Najbolja vlada u istoriji Crne Gore” Hahaha ali u zaduzivsnje.🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Ridikul
Gost
Ridikul

Ovi nijesu normalni!

Merkur
Gost
Merkur

Ovi gore premki i ekipa su totalno protiv radnicke kase. Prigrabice za sebe sav novac a onda ce radnike dovesti do toga da kleknu, ako hoce da dobiju pravo na opstanak..

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Zaduženjem kupuju kratkotrajni socijalni mir.A sve po grbači naroda!

Selo gori a ...
Gost
Selo gori a ...

Do izbora 2024.

Milić
Gost
Milić

I to ako treba samo neka se dijeli narodu a ne kao do sad samo pojedincima

Posteno
Gost
Posteno

Pa ces za 2 godine u redove za ulje,brasno i secer. Ovo je brat blizanac Boze Djelica sto je usrecio Srbiju,napunio se i pobjegao u Francusku

Laban
Gost
Laban

Ovo je neozbiljno.Da godinu dana primamo plate po 1000€,,a onda sređeno kaiš narednih 15 godina.Idiotski.Tako bi vladu mogao da vodi i mister Bin.

oooo
Gost
oooo

Bravo vam ga. Radite ono za sta ste i dosli tu dje jeste.

biblion
Gost
biblion

ironija, naravno, jer su i došli da omrče Crnu Goru.

Bnjj
Gost
Bnjj

Najgore je što nema investicija koje donose zspošljenje. Oćeraše Aman i Duvanski

PG CG
Gost
PG CG

Aman ste ti i takvi ko ti GODINAMA PLJUVALI po raznim komentarima. A sad trtljate tu nešto…

dragan
Gost
dragan

Za necemo bit Švajcarska…

Vazda Crnogorka
Gost
Vazda Crnogorka

Pogriješio si, premijer je rekao Luksemburg, strašno mu se sviđa tamo!

Olujko
Gost
Olujko

DPS i prije njih Jugoslavija zajedno napravili Crnoj Gori 3 milijarde duga za 40 godina vlasti, sankcija, ratova, a Zdravka i Spajka za dvije godine dug u iznosu 2,3 milijardi. Je li ovo šala neka?

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Morali su da vraćaju dug koji je napravio DPS

Svojih 17,4 mlD
Gost
Svojih 17,4 mlD

Zadužite se ko šiša sve na kraj će vam ih i oprostiti zaduženje evropska unija.

Amigos
Gost
Amigos

Zavrsili ste misiju dragi gradjani svi zajedno sa ovakvom Valdom, pa pa 👋

Cikotic
Gost
Cikotic

Najbolja Vlada. Podrzite budzet ili izlazimo na ulice

Śoka
Gost
Śoka

Ha ha, tako je PODRŽITE budžet i IZLAZIMO na ulice…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Idi ti na ulice da braniš Vučića. Ionako vam je ta šetnja u gene ušla.

Rale
Gost
Rale

Ovako bih i ja znao, zadužim se kod banke i lijepo živim. Dok ne prođe grejs.

Realnost
Gost
Realnost

Otvorite fabriku ,ali u stvsri i sto bi ,da vam narod ne vjeruje ne biste ni bili dje ste,Natod je protiv fabrika ,bolnica jer VJEROM se dve postiže:) BLAGO NAMA

Mirjana__
Gost
Mirjana__

Ja vjerujem da ce se narod pitati i to na način sto ce srušiti ovu sramnu Vladu prije bilo kakvog novog zaduženja!

Logika
Gost
Logika

Dugove će plaćati crnogorska djeca. Što bi to tangiralo apostole Srpskog Sveta, od kojih je jednome ok da pogine 10 Crnogoraca?

Cikotic
Gost
Cikotic

Sram te bilo.

Send this to a friend