Ekonomija

Šta sadrži četvrti paket mjera: Za nezaposlene 100, penzionere 50 eura, turistički vaučeri…

Vlada (Arhiva)

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je juče rješenje da je novi četvrti vladin paket pomoći privredi, vrijedan oko 163,4 miliona eura, u skladu sa zakonom, piše Dan.

Prema podacima iz rješenja AZK, radi se o paketu koji je podijeljenu četiri segmenta.

U prvom kvartalu ove godine planirane su subvencije, odnosno davanjau iznosu od 35,15 miliona eura, dok će olakšice, odnosno oslobađanje troškova, biti u iznosu od 126,5 miliona eura.

Četvrti paket mjera Vlada bi trebalo da usvoji na sjednici u četvrtak.

Prvi segment je podrška ranjivim kategorijama stanovništva u iznosu od sedam miliona eura, i to u prvom kvartalu. Taj segment odnosi se na jednokratnu pomoć od 100 eura za osobe koje su krajem prošle godine bile upisane u registar nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

“Za korisnike materijalnog obezbjeđenja opredjeljuje se jednokratna novčana nadoknada u iznosu od 50 eura po porodici sa jednim ili dva člana i 100 eura po porodici sa tri ili više članova. Za sve penzionere koji primaju penzije u Crnoj Gori, a čija je vrijednost manja od iznosa minimalne zarade (222 eura) opredjeljuje se 50 eura jednokratne novčane pomoći. Za korisnike prava na lične invalidnine preko Centara za socijalni rad opredjeljuje se 50 eura jednokratne novčane pomoći”, piše u dokumentu AZK.

Drugi segment četvrtog paketa pomoći je podrška privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cijene zakupa prostorau državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, skraćenje roka povraćaja PDV-a, ali i novouvedene mjere kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaci ju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju.

Za podršku privredi kroz subvencionisanje zarada u prvom kvartalu spremno je 22 miliona eura.

Treći segment novog paketa pomoći su dodatne mjere podrške za turizam i ugostiteljstvo. Tu se podrazumijeva mjera umanjenja godišnje naknade za korišćenje morskog dobra, koja je vrijedna 3,5 miliona eura, subvencionisanje turoperatora u prvom kvartalu od 150.000 eura i nova mjera turistički vaučeri za prosvjetne i zdravstvene radnike i podrška izdavaocima privatnog smještaja u iznosu od 5,5 miliona eura u prvom kvartalu.

“Svim zdravstvenim i prosvjetnim radnicima dodjeljuju se turistički vaučeri u vrijednosti do 200 eura, koje, posredstvom domaćih turističkih agencija, mogu iskoristiti do 1. juna 2021. godine. Turistički vaučeri validni su samo za registrovani privatni smještaj. Korišćenje vaučera je jednokratno. Vlasniku privatnog smještaja biće uplaćen novac po osnovu turističkog vaučera 10 dana nakon realizacije aranžmana. Globalne turističke platforme poput Booking.com i AirBnB ne mogu se koristiti u posredovanju. Detaljnu proceduruu vezi implementacije ove mjere Ministarstvo ekonomskog razvoja će objaviti naknadno”, piše u dokumentu AZK.

Četvrti segment četvrtog paketa pomoći su dodatne mjere podrške za poljoprivredu i ribarstvo. Tu spada program intervencija na tržištu poljoprivrednih proizvoda, proizvodaribarstvai akvakulture, što je u suštini nastavak mjere koja je pokrenuta u drugom paketu mjera. Radi se o davanju na nivou godine u iznosu od 1.724.000 eura. Vlada planira i podršku kupovini domaćih proizvoda, ali tu nije naveden iznos podrške.

“Trgovci, ugostitelji i drugi subjekti koji na tržištu nude poljoprivredno-prehrambene proizvode će za vrijeme trajanja epidemije Kovid-19 i tokom saniranja posledica virusa posebno voditi računa o tome da tretman proizvoda proizvedenih u Crnoj Gori ne bude u gorem položaju od tretmana sličnih ili istih uvoznih proizvoda, a sve u cilju održavanja poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i dohotka crnogorskih proizvođača, čiji je opstanak izuzetno ugrožen zbog posledica izazvanih pandemijom bolesti kovid-19”, piše između ostalog udokumentu.

Podrška novom zapošljavanju

Vlada, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, pripremila je set predloga izmjena i dopuna zakona iz oblasti poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje, kojim će se snažno djelovati na podsticaj novog zapošljavanja u 2021. godini.

Pored navedenog, osnovni razlozi za predložene izmjene i dopune sadržani su u potrebi da se obezbijede uslovi za sprovođenje sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja i suzbijanja sive ekonomije, stvore uslovi za efikasnije suzbijanje nelegalnog rada fizičkih lica, novo zapošljavanje i privredni rast. Ova mjera će značajno rasteretiti privredne subjekte i obezbijediti im povoljnije uslove privređivanja navodi se u dokumentu AZK.

Poslodavac će biti oslobađen obaveze plaćanja poreza i doprinosa za zarade, maksimalno do iznosa prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini na sledeći način: „90 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2021. godini; 60 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2022. godini; 30 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2023. godini”.

Smanjenje zakupa prostora za 50 odsto

Kada je u pitanju smanjenje troškova zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po tom osnovu, radi se o mjeri čiji je cilj smanjenje obaveza privrednih subjekata kako bi se ostavio prostor za obezbjeđivanje likvidnosti.

“Ova mjera podrške se odnosi na smanjenje cijene zakupa prostorau državnom vlasništvu za 50 odsto u 2021. godini, kao i odlaganje obaveza po ovom osnovu koje se odnose na period 1.7-31.12.2020. godine, uz reprogram na 12 mjeseci”, navodi se dokumentu AZK.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zec
Gost
Zec

Zbog zdravstvenog stanja uzeg clana porodice, neplanirano dajem otkaz krajem decembra mjeseca i selim se u drugi grad. Nije bilo sanse da stignem da se prijavim na Zavod i sad pitam sta je sa takvim slucajevima i sta znaci taj rok do kraja 2020. kad i u Januaru 2021. svaki dan ljudi ostaju bez posla iz raznoraznih razloga.

Tanja
Gost
Tanja

Tako ovdje pise a na druge pose ko je bio prijavljen tokom vijele godine ili sa prekidima u glavnom da je bio prijavljen18 meseci

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Ja.i moja baba 250 jednu penziju . Moj komsija i njegova baba po190 dvije penzije. Oni ce ptimit oboje po 50 a ja i moja baba mucak. Ima li pravde ? Molim da objavite komentar

Sveto
Gost
Sveto

A one tebe hugijenicarke koje imaju 220e i placaju stan, hahaha
Vlada ova daje onima sto imaju.

Lscg
Gost
Lscg

Bravo za vladu

Solo3
Gost
Solo3

Ovo 100 eura nece primiti 95% nezapolenih jer nisu prijavljeni na ZZZCG. Sto se tice penzionera kao i prosli odobreni. Paketi koje je bivsa vlast predlagala bili su visestuko veci i u nekim stavkama mnogo bolji.

....
Gost
....

Bravo za novu vlast. Nova vlast daruje svakoga gradjanina, a ne one koje je teren prepoznao.
Nova vlast ce uskoro otvoriti auto put a ovi predhodni nisu bili u stanju ni rupe na putu da zakrpe.
Hvala Vladi CG za to sto pomaze gradjane

biro rada
Gost
biro rada

hvala vladi CRNE GORE i resornim ministrstvima

Dada
Gost
Dada

Hvala vladi sto cu ja kao sa biroa dobiti 100 kao prosli put ka’ u cup. Centa vidjeli nismo a dvoje nas je u kucu prijavljenih na biro.

Penzioner
Gost
Penzioner

Ko je nudio 21 milion..?

Cheese
Gost
Cheese

Nije los paket mjera pomoci privredi, ali bi dobro bilo kad bi se porezi smanjili do kraja ove godine. To bi bila veca pomoc nego novac, ali razumijem da bi se manje slivalo u drzavni budzet. Medjutim, kad se bolje razmisli, oslobodjenje od poreza znaci i veca javna potrosnja gradjana, a gradjani sigurno taj zaradjeni novac nece trosit na Maldive… Više »

Auh
Gost
Auh

Prosvetnim radnicima vaucer koji morsju iskoristiti do 1. Juna, a raspust krajem juna, dakle dobice slobodne dane, haha

Moreplovac
Gost
Moreplovac

Hvala Vladi mi zdravstveni radnici cemo zivljeti od 3 dana na moru. Hvala im

Jadovi
Gost
Jadovi

Eto vec vidite narode koliko ce vam rukoljub i podoljub i njegova ekipa pomoci !!!

NijeNaProdaju
Gost
NijeNaProdaju

Jeli u paket i pare ovim sto po Niksicu ispred svake prodavnice dijele propagandni materijal srbijanskih stranaka,placaju li ovim paketom i cerade na zgradama oce li paketom ili su vec ono 750 meleona € ,podjelili miku i perovicu i ss sekti za farbu i finansiranje srbocetnika? Sta je sa dakom …Placaju li ovim paketom fasistima iz srbije i Bosne sto… Više »

Bezimena
Gost
Bezimena

Interesuje me ko ce pomoci privrednicima. Bruka i sramota‼‼‼‼

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Mizerija

Cheese
Gost
Cheese

Bolje ista no nista.

Dragan
Gost
Dragan

Oce li bit džak brašna od Vučića zna li se što ?

Zoran
Gost
Zoran

Zdravsvenim i prosvjetnim radnicima se sjetili. Prpa od strajka.

Škale
Gost
Škale

Svi će dobiti po nešto a Mickey &društvo će da podijele onu crkvicu od 8-10 miliona € provizije. Možda i Rukoljuba zapadne koja stotina hiljada €.

Maestro
Gost
Maestro

“Drugi segment četvrtog paketa pomoći je podrška privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza”… Pa 9vo ste isto mogli da uradite za Montenegro Airlines,ko je ovđe lud

Zora
Gost
Zora

Dajte vi narodu ko je sposoban uslove sam da zaradi pusti te pomoc za burek i sarene laze

Natasa
Gost
Natasa

A dje je odje pomoć samohranim roditeljima?? Toliko su pričali o tome i sad nista. Mrš!

Milo za drago
Gost
Milo za drago

pokojna vlada je dala 50e gradjanima a 50 u dzep . ova ce dati 100 sto je duplo postenije.nova vlada je dobra u sabiranju stara je bila dobra za oduzimanje preskocili su casove gdje se ucio plus.

Feniks
Gost
Feniks

Interesuje me koliko će se ovih vaučera koji se mogu iskoristiti “samo u privatnom smeštaju” iskoristiti kod Krivokapića u njegovoj vili u Tivtu??! A za smještajne kapacitete funkcionera DF-a u Budvi neću da računam…Carević, Dimić…..

stetoc1na
Gost
stetoc1na

Ovi iz DPS-a, SD-a, BS-a nemaju smještajne kapaciete a? Treba li nabrajati? Mene ništa nije zapalo dzabe ni od prošle ni od ove vlasti, ali pratim situaciju, zato postoje izbori druže Feniks.

5555
Gost
5555

Ovi do 222 po 50 e a ovi ostali kada nijesu nista uplacivali u Fond…pa to je i nas Fond…stalno zaobilazite ostale penzionere….nema pravde…

neko
Gost
neko

da se nije bahatila prethodna vlast, ne bi imali ovoliko problema.. tako da nemojte mnogo pametovati u komentarima… pozdrav

Suton
Gost
Suton

Koliko covjek treba da mrzi Crnu Goru i da joj zeli zlo pa da podrzava dps?

Support
Gost
Support

Smislićete vi neki biser, poput skraćenja roka za podnošenje zahtjeva za subvencije za decembar, da ušparate koju hiljadu. Zastiđe. U mjesecu kad se nije radilo 11 dana, vi ste skratili rok za podnošenje sa 31.01.na 20.01., da bi ušparali hiljade eura na ove koji neće pročitati.

Support
Gost
Support

Moram javno da se izvinim i molim da se objavi. Odobrili su upravo dodatni rok za podnošenje subvencija za decembar, 28.i 29.januar. Ko je zakasnio, neka preda.

Marko-PG
Gost
Marko-PG

Znaci ostao sam bez posla i pomoc mi je jednom 100 eur i to je to?

Da vam to nije puno? Smanjite na 50 eur. Ne bi sad da vama sto ne mogne zbog pomoci meni.

živa istina DŠ
Gost
živa istina DŠ

Eto kako to radi poštena vlast

Emma
Gost
Emma

Familija sa dvoje djece 100e. Mogu kupiti djeci cipele da im ne smrznu noge !

Mili
Gost
Mili

Svaka čast!!!

Prč
Gost
Prč

Kako umirise prosvetare sa cekom za smjestaj.samo ne znam cime su to zasluzili

Baki
Gost
Baki

Svaka čast!Penzionerima 50e koji imaju ispod 222!Strašna pomoć!To se zove milostinja a ne pomoć!Vrijedjate te časne ljude!Sram vas bilo!!

Ebabil
Gost
Ebabil

Kasno a i vrlo malo pomoci za odrziv sistem.

Festadjun
Gost
Festadjun

Totalni promasaj

Nikkla
Gost
Nikkla

Sve prepisali ili mrvu modifikovali Vučićev program

Aco
Gost
Aco

E ovo je prava vlada!!! Zivio premijer!!!

Marko
Gost
Marko

Samo da ne bude ,,Obećanje ludom radovanje”, kao sa Markovićevom milijardom. Ili bješe milijarda i kisur?

Dragi
Gost
Dragi

Evo konacno i pomoc za penzionere a dali se sad stidi Dusko Markovic i onaj lupez Radoje Zugic koji je opljackao penzionere za tromjesecni moratorijum,na penziju od 200 eura kamata je bila 48 eura bankarima uz “blagoslov”Radoja Zugica i jos je guverner CBCG,e nebi le vam oprese bando lopovska.

Kosmopolita
Gost
Kosmopolita

Bravo majstori! Pomoć dajete ljudima koji imaju kakva takva primanja, a onima što su nezaposleni i nalaze se na evidenciji ZZZCG-a, a samim tim nemaju nikakva mjesečna primanja, ni centa pomoći??! Je li i ovo Mickey omunjio, jeste…

Ana
Gost
Ana

Može li resorna ministarka prosvetarima da objasni kako će do 1.juna da iskoriste vaučer kad raspust počinje 18. juna, a oni na kolektivni odmor idu 1. jula? Čini se da Vlada želi da prikaže rezultate za prvih 6 mjeseci, pa je zato ovo ograničenje do 1.juna.

Vasojević
Gost
Vasojević

Sram vas bilo a osobe sa invaliditetom i one koje primaju tudju pomoć i njega ne postoje za vas sramoto zadnja od vlade.

N.N.
Gost
N.N.

Divno.A malo je poznato da je ovaj paket postojao i u prosloj vladi…novčana pomoć,smanjenje zakupa,skraćenje roka povraćaja PDV.….nisu morali nešto pretjerano da se trude…copy paste.

OMG
Gost
OMG

Jednokratna pomoć od 50 eura?

Markoza
Gost
Markoza

A sto sa naknadom od 193 eura. Koja je to kategorija. Ni penzioneri ni socijalni slucajevi.

Cola
Gost
Cola

bravo, konacno

MUO
Gost
MUO

A onda krajem godine novo zaduženje jedno 900 mil.

Srdja milovic
Gost
Srdja milovic

Smijesni ste. Dajte jos po smoki djeci

Send this to a friend