Ekonomija

Šta se desilo ove nedjelje na berzi?

Indeksi na Montenegroberzi porasli su u sedmici, koju su obilježile reakcije na Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, dok je promet bio četiri puta veći od prošlosedmičnog.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, ojačao je 1,5 odsto na 920,09 poena, dok je MONEX blago porastao na 11.103,89 bodova. Fondovski indeks, MONEXPIF, skočio je 1,2 odsto na 2.639,44 poena.

Ukupan promet, realizovan kroz 117 transakcija, iznosio je 500,62 hiljade EUR i bio je četiri puta veći od prošlosedmičnog.

Vlada je u nedjelju usvojila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, koji iznosi oko dvije milijarde EUR, i manji je u poređenju sa ovogodišnjim rebalansom 25 miliona EUR, a u odnosu na Zakon o budžetu za ovu godinu 119 miliona EUR.

Planirano je da tekući budžet za narednu godinu iznosi 863 miliona EUR, a državnih fondova 639 miliona EUR. Kapitalni budžet za narednu godinu planiran je na 263 miliona EUR, što je 52 miliona manje od ovogodišnjeg.

Vlada je, između ostalog, procijenila da će biti neophodno zaduživanje u visini do 455 miliona EUR, od čega je 221 milion za otplatu duga i obaveze iz prethodnog perioda, 200 miliona za potrebe finansiranja kapitalnog budžeta i izgradnje autoputa i 34 miliona za potrebe stvaranja fiskalne rezerve.

Najoštije kritike javnosti izazvala je Vladina odluka da u narednoj godini smanji naknade za majke sa troje i više djece i plate javnih funkcinonera, poveća akcize na gorivo, a od 700 miliona EUR poreskog duga naplati svega 12 miliona.

Predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) najavili su da će se snažno suprotstaviti bilo kojoj ekonomskoj mjeri sanacije budžetskog deficita koja će kao posljedicu imati dodatno srozavanje standarda građana, dok su iz Saveza sindikata (SSCG) uputili oštar protest zbog načina predlaganja mjera, koje su donesene bez učešća te radničke organizacije kao socijalnog partnera.

Iz USSCG su najavili da će zbog Vladinih mjera ekonomske politike u ponedjeljak organizovati protest na platou ispred zgrade Skupštine, dok su predstavnici Radničke partije poručili da će protestno okupljanje organiovati u utorak, kada u parlamentu počne sjednica na kojoj će se raspravljati o predloženom budžetu za narednu godinu.

Premijer Duško Marković je, na odvojenim sastancima sa predstavnicima SSCG i USSCG, saopštio da će Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu i mjerama fiskalne konsolidacije Vlada sanirati dio problema u javnim finansijama, a istovremeno zaštititi standard i primanja najvećeg dijela građana.

On je, nakon sastanka sa privrednicima u utorak u Privrednoj komori, saopštio i da je Vlada usvajanjem Predloga budžeta za narednu godinu i mjerama koje ga prate zaštitila najgroženije stanovništvo i sačuvala javne finansije.

„Za razliku od onih koji nas kritukuju, mislim da smo uradili dobru stva, koja štiti najugroženije stanovništvo. Mislim da smo uradili najbolju mogući stvar i benefite ćemo vidjeti već u prvom i drugom kvartalu naredne godine, kada ćemo biti u prilici da objektivnije komentarišemo te mjere“, rekao je Marković.

Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, sa predloženim sanacionim mjerama javnog duga i budžetskog deficita, podržao je u petak skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, dok će se o njemu u parlamentu raspravljati u utorak.

Na Montenegroberzi su ove sedmice ojačale akcije Luke Bar, 12 odsto na 32,51 cent.

Na tender za prodaju 30 odsto akcija barske kompanije u srijedu je jedinu ponudu, vrijednu 7,1 milion EUR, dostavila poljska kompanija OT Logistics. Kompanija je ponudila i realizaciju trogodišnjeg investicionog programa koji uključuje hidrološke radove na gatu Volujica i izgradnju novih silosa, prijem vagona i postrojenja za brodski utovar u ukupnom iznosu od 17,1 milion EUR.

Biznis planom je predviđeno značajno povećanje obima pretovara tereta u Luci Bar, dok bi poljska kompanija preuzela obavezu da u naredne tri godine zadrži svih 412 zaposlenih.

Dobitke su na Montenegroberzi ove sedmice zabilježile i dionice Ulcinjske rivijere 4,7 odsto na 8,9 EUR, Jugopetrola 2,2 odsto na 12,75 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,7 odsto na 77 centi. Trgovano je i akcijama Plantaža i Barske plovidbe, koje su ostale na prošlosedmičnih 13,78 centi, odnosno 15 centi.

Trgovano je i dionicama Crnogorskog Telekoma, Elektroprivrede i Solane “Bajo Sekulić”, koje su sedmicu završie na 2,8 EUR, odnosnotri i 1,88 EUR. Akcije Hotelske grupe Budvanska rivijera u petak su koštale 4,65 EUR, Hotelsko-turističkog preduzeća Mimoza 2,2 EUR, Poslovno logističkog centra Morača 1,8 EUR, Port of Adrie 13,05 centi, Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 3,11 centi, a Željezničke infrastrukture 2,05 centi.

Promet akcijama fondova iznosio je 1,19 hiljada EUR, a trgovano je jedino dionicama Trenda, koje su na sedmičnom nivou ojačale skoro dva odsto na 4,8 centi.

Sedmicu je obilježio i sastanak Markovića sa privrednicima u PKCG, na kojem je premijer poručio da Vlada, privrednici i lokalne samouprave, kroz bolju saradnju moraju naći najbolje odgovore za sve probleme, kako bi se obezbijedio ubrzani ekonomski razoj, nova radna mjesta, novac za investicije i benefiti za svakog građanina.

Sedmicu je obilježilo i uvođenje stečaja u preduzeće “Radoje Dakić” po zahtjevu Poreske uprave zbog duga od 10,7 miliona EUR.

Privredni sud je, kako su naveli njegovi predstavnici, prilikom odlučivanja cijenio sve predloge, prigovore i zahtjeve određnog broja povjerilaca i njihovih punomoćnika, te utvrdio da je predlagač dostavio pravno relevantne dokaze, kojima je dokazao postojanje stečajnih razloga.

Bivši radnici fabrike „Radoje Dakić“ najavili su da će se žaliti Apelacionom sudu na odluku Privrednog o pokretanju stečaja u tom preduzeću.

Send this to a friend