Ekonomija Simović

Stabilizovane finansije i pokrenuti brojni razvojni projekti u Pljevljima

U prethodne dvije godine zabilježeni su vrlo pozitivni rezultati i ohrabrujući trendovi kada je riječ o lokalnim finansijama u Pjevljima, istaknuto je na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Milutina Simovića sa rukovodstvom Opštine Pljevlja, na čelu sa predsjednikom Igorom Golubovićem.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednika Vlade, Simović je ukazao da je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, zahvaljujući povećanom učešću Opštine u raspodjeli poreza na dohodak fizičkih lica, u 2019. prihodovano 2.674.000 eura više nego 2018.

“Pitanje Eko naknade je nakon dugo godina riješeno i predstavlja novi godišnji prihod od oko 2,5 miliona eura”, kazao je potpredsjednik Vlade.

Dugogodišnji problemi blokade opštinskog računa zbog naslijeđenog problema neplaćenih poreza i doprinosa prevaziđen je uz podršku Vlade i nadležnih resora.

“Opština Pljevlja, koja posjeduje 35 odsto crnogorskog šumskog etata, ne smije da trpi posljedice neplaćanja koncesionih naknada i za to nema i ne smije da bude opravdanja. Naprotiv. Izdašni šumski potencijal Pljevljima mora da donese radna mjesta, nove investicije, nove prihode i Pljevljima i Pljevljacima. Adresa nadležne institucije koja brine o crnogorskim šumama, bila je i ostaće u Pljevljima”, kazao je Simović.

On je istakao je zadovoljan brojnim kapitalnim projektima u oblasti unapređenja stanja životne sredine.

U kabinetu potpredsjednika Vlade navode da je projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja vrijedan 54 miliona eura i njegova realizacija je već počela izradom glavnog projekta sa izvjesnim početkom radova početkom naredne godine. U okviru tog projekta biće obezbijeđen siguran, stabilan i pristupačan izvor toplotne energije za grijanje Pljevalja, koji u cijeni koštanja rekonstrukcije učestvuje sa 4,5 miliona eura. Pored toga EPCG će uložiti 2,5 miliona eura za izgradnju toplovoda. Preostalih 6,5 miliona eura za tu namjenu biće obezbijeđeno iz državnog kapitalnog budžeta. Poodmakli su radovi na sanaciji odlagališta Maljevac, vrijedni 20 miliona eura, kojim će Pljevlja dobiti atraktivan sportsko-rekreativni lokalitet sa 46.000 sadnica. Takođe, u toku je remedijacija jalovišta Gradac vrijedna 9,5 miliona eura.

“Samo u oblasti poljoprivrede Vlada je u periodu 2017-2020. kroz brojne mjere bespovratne podrške i druge programe podrške uložila preko 8,5 miliona eura”, istakao je Simović.

Kako je dodao, u Pljevljima se intenzivno grade moderne regionalne saobraćajnice, što je jasan dokaz i potreba otvorenosti i Pljevalja i Crne Gore prema susjedima. U toku su radovi na putu Pljevlja-Metaljka u dužini od 17 kilometara i Pljevlja-Mihailovica od 12 km, ukupne vrijednosti oko 20 miliona eura. Gradi se i put Vrulja-Mijakovići u dužini od osam kilometara, vrijednosti oko devet miliona eura.

“Razgovarano je i o brojnim drugim kapitalnim projektima u oblasti obrazovne i zdravstvene infrastrukture koji su potreba Pljevalja, kao i o drugim započetim i planiranim kapitalnim projektima. U tom pravcu potvrđeno je Vladino opredjeljenje za gradnju nove bolnice u Pljevljima vrijednosti oko pet miliona eura, za šta je Opština već izdala urbanističko-tehničke uslove”, naglasili su u Simovićevom kabinetu.

Golubović je istakao tri strateška pitanja koja su u fokusu aktivnosti Opštine – unapređenje sistema vodosnabdijevanja i distributivne mreže, toplifikacija Pljevalja i završetak sistema upravljanja otpadnim vodama i rekonstrukcija kanalizacione mreže.

“Golubović je izrazio optimizam zasnovan na ostvarenim rezultatima i uvjerenje da će u narednom periodu na temelju urađenog biti ostvaren još dinamičniji razvoj na dobrobit svih građana Pljevalja”, zaključuju u kabinetu potpredsjednika Vlade.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Daka
Gost
Daka

Podrska najboljem gradonacelniku PV u zadnjih 30 god. Darko Kapri.

Send this to a friend