Ekonomija

Stambeni kredit u Crnoj Gori duplo skuplji nego u EU

Građanima Crne Gore je mnogo teže doći do krova nad glavom, nego građanima Evropske unije (EU), jer su kamatne stope na stambene kredite duplo veće, a prosječna primanja čak tri puta manja.

Prosječna plata u EU je 1,520 eura, a u Crnoj Gori oko 500 eura. Takođe, kod nas su kamatne stope na stambene kredite između četiri i šest odsto, dok je u EU prosjek 1,9 procenata. Jedino što je skuplje u EU u odnosu na Crnu Goru je kvadrat stana. Kod nas kvadrat stana košta između 1.000 i 1.200 eura, dok u EU nema države čiji je prosjek cijene kvadrata ispod toga.

Kroz projekat “Hiljadu plus”, koji se trenutno sporovodi kod nas kamata je 2,99 odsto, ali je i ona veća za procenat od prosjeka u EU. Tako da stambeni krediti predstavljaju mnogo manje opterećenje za građane EU nego što je to slučaj u Crnoj Gori, gdje se za ratu za stan mora izdvajati trećina kućnog budžeta.

Predstavnici banaka u Crnoj Gori već duže vremena govore o tome da je kamatna stopa na istorijskom minimumu, odnosno četiri odsto, međutim, u odnosu na stambene kredite u EU razlika je znatno veća jer građanima bogatijeg dijela Evrope kamata na stambene kredite iznosi 1,9 odsto.

Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković smatra da je sa više aspekata problematično upoređivati se sa najrazvijenijim, odnosno bogatijim dijelom Evrope koja je, kako je naveo, planetarno reper standarda življenja.

“Kamatne stope na stambenim kreditima u Crnoj Gori su na nivou istih u regionu, pri čemu treba realno sagledavati Hrvatsku kao dio EU, gdje smo na istom nivou u tom pogledu, a to su uporedivi parametri i prvi koraci ka boljem”, objasnio je Pejaković.

Istakao je da je poslovanje banaka posledica strategija svake banke ponaosob, i da je u skladu sa ciljevima i raspoloživim sredstvima za plasman te da ne smije biti administriranja, ako se želi u EU.

“Kamatne stope su tržišna kategorija i siguran sam da u skladu sa procjenom rizika i raspoloživosti sredstava, svaka banka u Crnoj Gori se odgovorno postavlja u domenu mogućeg. Stambeni krediti su specifični, dugoročni krediti do 25 godina kod nas i time vrlo osjetljiv proizvod svake banke gdje su strogo definisani uslovi plasmana”, naveo je Pejaković.

Tvrdi da se država odgovorno postavila kroz programe subvencioniranja programa “Hiljdu plus”, da je to pristup koji može olakšati bankama i korisnicima kredita da u skladu sa mogućnostima i očekuju adekvatnu korekciju kamatnih stopa i ubuduće.

“Ukoliko se sjetimo kakva je situacija bila prije 2006. godine u dobijanju stambenih kredita, svakako da moramo biti zadovoljni postojećom situacijom i visinom kamatnih stopa. Preporučljivo je sagledavati realnost, a ne projektovane želje”, zaključio je Pejaković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
35 god postanar
Gost
35 god postanar

Pitala bih ljude koji dodjeljuju kredite dali postoji iko ko moze podići kredit? Prvo treba da stavi na nešto hipoteku a ako nema nista od kredita, drugo treba životno osiguranje koje ide na mjesečnom nivou od 10 do 100 eura u zavisnosti od oboljenja osobe koja podiže kredit, i naravno zadnja stavka ko može izdržati da plaća toliki iznos rate.

Miko
Gost
Miko

A jel tako Pejakoviću? A da se malo piše i o tome kako su sve banke uvezane i dogovaraju medjusobno kakvi ce biti uslovi? To je zabranjeno i protivzakonito.

Crmničanin
Gost
Crmničanin

Nista bolje ne ucvrsti brak,kao stambeni kredit na 30 god.

noneim
Gost
noneim

Plate su stvarno male…ja nemam ni tu prosjecno od 500 eura.Volio bi da imam makar tih 500 eura….a cijene kao svuda u EU… Krediti stvarno velika stopa…Kvadrat stana na primorje je u izgradnji od 1500-1700 eura nema nize….a zivi se tesko…

Esef Softic
Gost
Esef Softic

Mislim da je isto kao u EU , treba ti jednu 180 plata da kupis jedan stan . Kako god racunao kamatu veca u EU ali stim da imas vise dazbina . Ko me ne vjeruje neka mi se javi da mu objasnim i da Zajedno izracunamo pa ce bit lakse da razumije .

rekbu
Gost
rekbu

Interesantno , na ovoj temi nema adminovih profila 🙂

Prva barka
Gost
Prva barka

Pejakovic je neznalica

Pjer
Gost
Pjer

Dje to ima recimo Kotor Tivat po 1000 do 1200 da odma kupim za kes jedan od 50 m2 oceteli javiti.

Petar
Gost
Petar

Problem je da u tome što većina građana ne moze plaćati kredit ni sa 0% kamate. Tačno je da su kamate najniže u zadnjih 10 godina, ali standard je loš. Kada imaš 500 eura plate ne možeš razmišljati o kreditu za stan bez obzira kolike kamate bile. Nije nikakva utjeha da je tako u zemljama regiona jer ne živimo ni… Više »

Semsirce081
Gost
Semsirce081

“Ovo je zemlja mojih snovaaaa….” rece jedan co’ek i krepa’od gladi. Ironija.

Monte Karlo
Gost
Monte Karlo

Monte Karlo to moze da izdrzi. Pejakovic je na ovom mjestu samo zato sto je radio u Prvoj. O ovoj tematici zna koliko i svaki piljar sa bilo koje crnogorske pijace

E he hej
Gost
E he hej

Nemojte tako! Zato je nama standard bolji duplo nego u eu!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

И треба тако јер смо лидери. Дижи камату на 10% и не дај сиротињи да се скући па ће бит још послушнији.

Lukase
Gost
Lukase

Zelenaši klasični

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Zamislite tu bruku , u jednoj Njemackoj je kamata za srambeni kredit duplo ,ako ne i vise manja na NJIHOV standard…zbog toga je mladim ljudima odje misaona imenica doci do stana …

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

Bankarski mešetari došli u banana raj državu.

Kejjjj
Gost
Kejjjj

Kod nas je drzava dozvolila bankama da nas pljackaju sramno

Cigo
Gost
Cigo

U pravu si brate

Brko
Gost
Brko

Mi smo zemlja cuda…sta reci…

Send this to a friend