Ekonomija GENERALNI DIREKTOR DIREKTORATA ZA RAZVOJ STANOVANJA MARKO ČANOVIĆ O ZAKONU O ODRŽAVANJU STAMBENIH ZGRADA

Stanari mogu biti kažnjeni i do 10.000 eura ako nemaju upravu zgrade

Marko Čanović

Vlasnici stanova moraju organizovati upravu zgrade, a ukoliko to ne urade komunalna inspekcija može da ih kazni od 500 do 10.000 eura, precizirano je u Zakonu o održavanju stambenih zgrada koji je usvojen krajem prošle godine, a naglašeno je i daje svaki vlasnik stana obavezan da snosi troškove redovnog održavanja, odnosno da mjesečno uplaćaje najmanje 0,20 eura po kvadratu.

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja iz Ministarstva turizma i održivog razvoja Marko Čanović kazao je za Pobjedu da je svaki etažni vlasnik dužan da snosi troškove redovnog održavanja, nužnih i hitnih radova na stambenoj zgradi i urbanističkoj parceli, srazmjerno veličini svog stana u odnosu na čitavu zgradu.

“Zakonom je propisana obaveza svih etažnih vlasnika da organizuju organe upravljanja stambene zgrade, kao i sankcije koje su propisane u slučaju neizvršenja. Kontrolu radi komunalni inspektor i za ovaj prekršaj propisana je mogućnost izricanja novčane kazne za prekršaj u iznosu od 500 do 10.000 eura”,rekao je Čanović.

Zakon propisuje da u slučaju da etažni vlasnici nijesu obrazovali organe upravljanja u skladu sa zakonom, nadležni organ lokalne uprave je dužan da imenuje, na zahtjev jednog ili više etažnih vlasnika ili po službenoj dužnosti, privremenog upravnika.

“Privremeni upravnik je etažni vlasnik ili drugo fizičko lice, privredno društvo, odnosno pravno lice registrovano za obavljanje poslova upravljanja i održavanja stambene zgrade i imenuje se na vrijeme do tri mjeseca. Zadatak privremenog upravnika je da organizuje organe upravljanja, pomogne etažnim vlasnicima da organizuju održavanje i da na neki način uvede u obaveze koje imaju po zakonu”, objašnjava Čanović.

Najveći broj izmjena i dopuna zakona, kaže on, urađen je u dijelu preciziranja odredbi koje se odnose na definisanje nužnih i hitnih radova na stambenoj zgradi, zatim instituta privremenog upravnika, precizirana su ovlašćenja inspektora, odnosno mjere inspekcijskog nadzora…

“Regulisane su obaveze upravnika u dijelu obavljanja hitnih radova, kao i preciziran pojam upravnika. Precizirana je obaveza organa lokalne uprave u dijelu obavljanja hitnih radova na stambenoj zgradi, te obaveze investitora u dijelu obaveza obavještavanja inspekcije i utvrđena obaveza upravnika da pokrene postupak prinudne naplate ukoliko etažni vlasnik tri mjeseca uzastopno ne plaća zakonom ustanovljenu obavezu”, objašnjava Čanović.

Precizirane su, dodaje on, i odredbe koje propisuju način otvaranja zajedničkog računa stambene zgrade, kao i obaveze privremenog upravnika koje ima u procesu formiranja organa upravljanja.

“Precizirane su i odredbe koje se tiču pitanja načina odlučivanja etažnih vlasnika, odredbe koje propisuju kvorum za donošenje odluka, te odredbe koje definišu nužne investicione i hitne radove”, naveo je Čanović.

On objašnjava da su svi vlasnici stanova dužni da kao akontaciju za troškove uplate mjesečni iznos na zajednički račun zgrade u iznosu od jednog boda po metru kvadratnom neto stambene ili neto površine poslovnog prostora, odnosno polovinu boda po metru kvadratnom neto površine nestambenog prostora koji čine: zajednička potkrovlja, perionice, sušionice, hodnici, holovi, podrumi, garaže i garažna mjesta.

“Vrijednost boda, koja ne može biti manja od 0,2 eura, utvrđuje skupština etažnih vlasnika. Na konkretnom primjeru, vlasnik stana od 50 metara kvadratnih obavezan je da na mjesečnom nivou plaća na zajednički račun stambene zgrade iznos od najmanje 10 eura”, objasnio je Čanović naglašavajući da vlasnici stanova preko odluka skupštine etažnih vlasnika upravljaju poslovima održavanja, a ne kako je, dodaje on, uvriježeno mišljenje da taj novac nekom poklanjaju.

Čanović ističe kako je na ovaj način zakonom postavljen princip „prvo štedi pa investiraj”.

“Kada je u pitanju stambena zgrada u novogradnji i kada etažni vlasnici redovno uplaćuju sredstva, za nekoliko godina na zajedničkom računu sakupiće novac za izvođenje svih potrebnih radova, pa i za veća investiciona ulaganja kao što su rekonstrukcija fasade, krova ili zamjena instalacija ili lifta”, kazao je Čanović.

O načinu organizovanja poslova održavanja stambene zgrade i urbanističke parcele odlučuje skupština etažnih vlasnika, koja može povjeriti sve ili pojedine poslove za održavanje zajedničkih djelova zgrade privrednom društvu, pravnom licu, stambenoj zadruzi ili preduzetniku registrovanom za obavljanje poslova održavanja.

On objašnjava da se često pojavljuje problem kod starijih zgrada kada se javi potreba za većim investicionim radovima, a stanari nijesu organizovali organe upravljanja i ne uplaćuju novac za održavanje.

“I u toj situaciji problem se može riješiti. Konkretno, u Podgorici etažni vlasnici imaju mogućnost da u saradnji sa Agencijom za stanovanje ugovore izvođenje potrebnih radova, uz obavezu da sredstva vraćaju Agenciji po dogovorenim uslovima. Glavni grad preko Agencije obezbjeđuje sredstva za rekonstrukciju fasada i učestvuje u troškovima i do 50 odsto vrijednosti radova. Etažni vlasnici koji nijesu sakupljali sredstva mogu obezbijediti kredit preko komercijalnih banaka za izvođenje radova, naravno po kreditnim procedurama banaka”, rekao je Čanović.

Održavanje stambene zgrade, ističe on, obaveza je svih etažnih vlasnika i dužni su da obezbijede novac za sve radove za održavanje.

Pravilnik za liftove

Novim zakonom dopunjen je član 10 u odnosu na obavezu redovne kontrole i servisa liftova, a predviđena je i izrada podzakonskog akta koji će bliže urediti ovo pitanje.

“Pravilnik o tehničkim zahtjevima za redovan servis i kontrolu bezbjednosti liftova u upotrebi objavljen je u „Službenom listu Crne Gore” u julu, ali je primjena propisa odgođena do 1. januara 2020. kako bi se ispunile sve pretpostavke za njegovu primjenu”, kaže Čanović.

Pravilnikom su, kako objašnjava, propisani tehnički zahtjevi koje treba da ispunjavaju liftovi u upotrebi, način redovnog servisa i kontrole, obaveze servisera, način i rokovi kontrole, te uslovi koje treba da ispunjava ovlašćeno lice koje obavlja kontrolu.

“Etažni vlasnici, odnosno organi upravljanja dužni su da angažuju servisera; serviser shodno ugovoru održava lift, vodi knjigu održavanja lifta i drugo. Kontrolu bezbjednosti lifta radi ovlašćeno lice najmanje jednom godišnje, a izuzetno se kontrola obavlja nakon svakog vanrednog održavanja lifta. U narednom periodu, do početka primjene pravilnika, Ministarstvo će raspisati javni poziv čiji je cilj davanje ovlašćenja privrednim društvima koja će raditi kontrolu bezbjednosti liftova u upotrebi”, objašnjava Čanović.

Zabranjeno narušavati fasadu

Zakonom je propisano da je bez odobrenja nadležnog organa lokalne uprave zabranjeno narušavati izgled fasada postavljanjem uređaja, mijenjati izgled stambene zgrade zastakljivanjem, mijenjati izgled stambene zgrade zazidavanjem, mijenjati i narušavati izgled na drugi način.

“Rekonstrukcija i adaptacija izvode se u skladu sa odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Za radove na zajedničkim djelovima neophodna je saglasnost skupštine etažnih vlasnika”, zaključio je Marko Čanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KADA
Gost
KADA

Bas me zanima placaju li tajkuni iz Pg i okoline kojima je ostalo po 50 neprodatih stanova

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Ocemo li birat i generalnog sekretara i strazara zgrade ?

Savjest
Gost
Savjest

nema vise para u budzetu, niko vise ne ulaze nidje, samo se zgrade prave i onda se prosipa evropski pravilnik u drzavi koja nema apoene od 5 centi u kusuru

Realno
Gost
Realno

Prica stara 10 godina. Broj kaznjenih 0. Zgrade bez skupstina stanara mali milion..
Prazna prica.. reklama za naivne

Cheese
Gost
Cheese

Ovo uopste nije losa ideja, ali kako se organizovat kad nam je barem 70% zgrada izgradjeno na divlje. Prvo trebaju da dobiju upotrebnu dozvolu, da se odrade elaborati, da bi te iste zgrade usle u katastar, pa da se plate komunalije drzavi, i tek kad se to zavrsi da se organizuje uprava stanara. Ovo je zapravo odlicna ideja, jer em… Više »

Hmmm
Gost
Hmmm

Slažem se da treba zakonski regulisati održavanje zgrada jer je u tom polju oduvijek bio nered. Izdvajalo se samo za čišćenje hodnika, ulazna vrata su popravljali stanari sa prizemlja, liftove i krovove stanari sa poslednjih spratova, a fasade su ruglo gradova jer se nikoga nisu ticale. Ipak, mislim da je minimalni iznos od 0.20€ po metru kvadratnom previše za naš… Više »

Popi
Gost
Popi

A ko ce ove mafijase sto drze poslovne prostore u zgradama nacerati da plate odrzavanje?

Mrgud
Gost
Mrgud

Sud. Uzmete agenciju za održavanje,ako već ne možete,a ne možete da se dogovorite da svi plaćaju pa će im veći biti troškovi nego sud. Sve završi agencija. Kad pođu u banku da podignu novac čeka veliko iznenađenje.

Dobićete .....
Gost
Dobićete .....

Prvo kad dodju da mi očiste prostor koji je pored ulaza 3 metara,uvijek opušci,kese smeća prosuto svega i svačega,to kad budu čistili platiću a ne da mi traže a ne čiste,Glorija d.o.o pametnica mala.

Prč
Gost
Prč

Kao i sve ostalo,prepusano i povrsno.na osnovu cega cete kazniti stanare zgrade sto nemaju skupstinu stanara,koji je nacin da utvrdite pojedinacnu odgovornost za to.pa pla skupstine cg ne obrce na posao a vi pricate o skipstini stanara i upeavi.u skupstinu ne mogu da se dogovore a vi nad obicnim gradjanima da primjenjujete takve kazne ako ne mogu da se dogovore… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Ovde je narod naopak,iz ličnog iskustva vam govorim Nismo mogli skupiti po 3 e za čišćenje,a kamoli za nešta više. Sad plaćamo po 10-15e i više se niko ne žali. Par njih je za dug od 70-tak eura imalo troškove oko 200 za sud,izvršitelje..,pa okrečeno,nova vrata,interfon,blista ulaz za razliku od ranije kad si morao prvo da se pomoliš Bogu pa… Više »

Jasarko
Gost
Jasarko

Ali najvise mi se svidja sto se se rijesiti zastakljivanje terasa. Veceg rugla nema nego kad dodjosi zastakle terasu naruse citav izgled zgrade radi 3m2. Svaka nam zgrada na ruglo lici zbog toga.

Dokle više
Gost
Dokle više

Čim pročitam riječ “dođoši” znam da si budaletina.

Hmmm
Gost
Hmmm

Dođoši? Zar su domaći bolji za to? Kod nas nema razlike između jednih i drugih, ali zato fašizam i mržnja između nas samih dostiže neslućene razmjere.

Aloalo
Gost
Aloalo

Evo mi imamo, placamo mjesecno po 0.20€ po kvadraru stana i nista vise nemamo. Nemamo kuda uci u ulaz od svacega na trotoarima, pa i motora koliko zelis. Nema parkinga, nema…. ajde ne sviraj direktore direktorata. Ko ti izmisli radno mjesto?

rasso
Gost
rasso

upravnika cerajte za te probleme,pusti direktora direktorata,nece on da vam mice motore iz ulaza

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

Oce li ovi sto su dobili stanove za 40 eur isto morati da imaju upravnika u tim zgradama?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Њима је Мило управник и за зграде и за живот.

Konicki
Gost
Konicki

Neka coce !!! Nemamo se dje parkirat….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Uveli kazne za Upravnika i Predsjednika ulaza. Jedva u ulazu premole nekoga da trči i završava za druge a onda vi njega kaznite do 7-8 hiljada eura ako neko u stanu nešto radi bez dozvole. Uvalili ste se vi tu na ta mjesta i prodajete stanove Tomu i Baći. Napravili ste im biznis da i Amfilohije uveliko zgrade zida.

A makse
Gost
A makse

Amfilohije ti je ođe glavni krivac.

nebojša
Gost
nebojša

A ova neodgovorna vlast može biti kažnjena gubitkom povjerenja naroda na prvim sledećim izborima,ako ima ovog naroda.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Нема народа.

engleski pit
Gost
engleski pit

Nema naroda, kao sto vidis, a i ovo je vladin sajt (ove kriminalne), pazi sto pises.

Dule
Gost
Dule

Najbolje da I’m ponesete stanove I da ih posaljite na Goli otok

realni!
Gost
realni!

Masja,,,sve je to dobro i fino…ljudi sakupljaju novac mjesecno i renoviraju zgradu. ali objasni mi zasto moraju stanari novih zgrada da placaju 0,20, mislim da je to previse,.,,jer je to nova zgrada, nova fasada, novi krov, novi lift, tako da nije odmah potrebno ulagati toliko novca! u mojoj zgradi u niksicu ima 9 stanova, usljeno je 5 porodica, u 2… Više »

Samba
Gost
Samba

Stvarno je mnogo. Kad bi par upola manje bilo, bilo bi izdrzljivije

Send this to a friend