Ekonomija

Stanić: Koncesije samo uvod u prodaju aerodroma, to DPS odavno želi

Stanić

Najava ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da Vlada planira da u zakup na 25 do 30 godina da aerodrome je neozbiljna i štetna po ekonomske interese države Crne Gore i naših građana,  kaže za CdM portparol o član Predsjedništva SDP Mirko Stanić. Prema njegovim riječima, koncesije su samo uvod u prodaju aerodroma.

On smatra da ozbiljne države i ozbiljna Vlada o ovom najprije povedu ozbiljnu i stručnu raspravu uz uključivanje javnosti kako bi svi u Crnoj Gori znali što naša zemlja ovim potezom dobija ili gubi. Ovako smo prvog dana kolektivnog odmora za Vladu dobili ovlaš izjavu nadležnog ministra da se sprema još jedna “valorizacija”.

<<<Ko će gazdovati crnogorskim aerodromima?<<<

“U SDP-u smo čvrsto na stanovištu da strateške monopolske kompanije ne treba prodavati zbog toga što građani od tih poslova mogu dobiti samo skuplju uslugu, jer je cilj privatnih vlasnika uvijek maksimalizacija profita. Tako da je naša programska politika da luke, aerodrome, elektroenergetski sektor i kompanije iz sličnih sektora moraju ostati u većinskom državnom vlastništvu. I to predstavlja suštinsku nezavisnost malih država, jer možete zamisliti kolika bi bila cijena struje da je vlasnik elekrana danas Deripaska, što smo spriječili 2008-osme godine”, jasan je Stanić

U SDP-u smatraju da je ovaj plan protivan ekonomskim interesima Crne Gore, te dodaju da se to može objasniti u nekoliko teza.

“Vlada je godinama unazad direktno sprječavala razvoj crnogorskih aerodroma odbijajući da da zeleno svijetlo na već pripremljeni kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kojim bi  Aerodromi bili potpuno infrastrukturno zaokružena cjelina. Podsjećamo da za taj kredit nije bila potrebna nikakva garancija države jer su kreditne obaveze bez ikakvih problema mogle biti izvršavane iz poslovanja kompanije. Tom kreditnom linijom i ukupnim iznosom od 50 miliona eura, da je bilo političke volje Vlade, bio bi modernizovan aerodrom Tivat i trostruko prošireni njegovi kapaciteti, na 3 miliona putnika godišnje. Da je Vlada vodila računa o državnim, a ne o privatnim interesima, rekonstrukcija aerodroma Tivat u ovom aranžmanu bila bi gotova do ljeta 2018. a korist po državu bila bi 300 miliona eura u narednih 15 godina. Zato je priča ministra Nurkovića o potrebi razvoja Aerodroma, kao razloga za koncesiju, lako prozirna obmana kojom se potcjenjuje ukupna javnost i prenebregava opstepoznata činjenica o Vladinoj višegodišnjoj opstrukciji razvoja kompanije”, kazao je Stanić za CdM.

Prema njegovim riječima, u najavi potencijalne koncesije, koja je sigurni su, samo uvod u prodaju aerodroma što je i želja DPS-a već duži niz godina, nema nikakvih podataka o tome kolika bi koncesiona nadoknada bila, koliko je predviđeno ulaganje u aerodrome i niz drugih ekonomskih elemenata koji su od suštinske važnosti za ulazak u posao ove vrste.

“Tako da je za nas neshvatljivo zbog čega se država odriče svojih aerodroma ako se ima u vidu da je ova kompanija, čak i u uslovima godišnjih višemilionskih dotacija Montenegroairlinesu pa i grešaka u upravljanju, veoma uspješno preduzeće koje svake godine odbacuje značajan profit za državu. Samo iz duga Montenegroairlines-a koji je sada preko 25 miliona eura bi se mogla izvršiti značajna povećanja nivoa usluga na aerodromima. Vlada, po ovoj najavi,  hoće da profit ne ide u Budžet i našim građanima, već nekom sa strane koji će navodno da razvije kompaniju, koja je vešć mogla da obezbijedi neophodni razvoj da nije bilo te iste Vade koja ga je godinama sprječavala. Zaista nevjerovatno i nedopustivo potcjenjivanje javnosti ,  a time i vrhunska neodgovornost prema jednom od najvrijednijih resursa države I njenih građana”, smatra član Predsjedništva SDP.

Stanić dodaje da SDP smatra da u Crnoj Gori ima dovoljno ekonomske pameti koja je u stanju da upravlja monopolskim sistemom kakvi su Aerodromi.

“Kada je riječ o razvoju, zna se kakve su potrebe kompanije u tom smislu I jasno je da kompanija moze sama da generiše taj razvoj. Ukoliko u Vladi postoji nedoumice o kvalitetu postojećeg menadžementa, vlasništvo nad kompanijom i menadžmenti nijesu isto, jer ni velike multionacionalne kompanije ne vode vlasnici nego profesionalni mendžment, ali profit ide vlasnicima – u našem slučaju bi se on koristio za izgradnju škola, bolnica, ulaganje u zdravstvo, obrazovanje, sport”, istakao je Stanić za CdM.

M.Dušević

20 Komentara na "Stanić: Koncesije samo uvod u prodaju aerodroma, to DPS odavno želi"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend