Ekonomija

Stanić: Koncesije samo uvod u prodaju aerodroma, to DPS odavno želi

Mirko Stanić

Najava ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da Vlada planira da u zakup na 25 do 30 godina da aerodrome je neozbiljna i štetna po ekonomske interese države Crne Gore i naših građana,  kaže za CdM portparol o član Predsjedništva SDP Mirko Stanić. Prema njegovim riječima, koncesije su samo uvod u prodaju aerodroma.

On smatra da ozbiljne države i ozbiljna Vlada o ovom najprije povedu ozbiljnu i stručnu raspravu uz uključivanje javnosti kako bi svi u Crnoj Gori znali što naša zemlja ovim potezom dobija ili gubi. Ovako smo prvog dana kolektivnog odmora za Vladu dobili ovlaš izjavu nadležnog ministra da se sprema još jedna “valorizacija”.

<<<Ko će gazdovati crnogorskim aerodromima?<<<

“U SDP-u smo čvrsto na stanovištu da strateške monopolske kompanije ne treba prodavati zbog toga što građani od tih poslova mogu dobiti samo skuplju uslugu, jer je cilj privatnih vlasnika uvijek maksimalizacija profita. Tako da je naša programska politika da luke, aerodrome, elektroenergetski sektor i kompanije iz sličnih sektora moraju ostati u većinskom državnom vlastništvu. I to predstavlja suštinsku nezavisnost malih država, jer možete zamisliti kolika bi bila cijena struje da je vlasnik elekrana danas Deripaska, što smo spriječili 2008-osme godine”, jasan je Stanić

U SDP-u smatraju da je ovaj plan protivan ekonomskim interesima Crne Gore, te dodaju da se to može objasniti u nekoliko teza.

“Vlada je godinama unazad direktno sprječavala razvoj crnogorskih aerodroma odbijajući da da zeleno svijetlo na već pripremljeni kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kojim bi  Aerodromi bili potpuno infrastrukturno zaokružena cjelina. Podsjećamo da za taj kredit nije bila potrebna nikakva garancija države jer su kreditne obaveze bez ikakvih problema mogle biti izvršavane iz poslovanja kompanije. Tom kreditnom linijom i ukupnim iznosom od 50 miliona eura, da je bilo političke volje Vlade, bio bi modernizovan aerodrom Tivat i trostruko prošireni njegovi kapaciteti, na 3 miliona putnika godišnje. Da je Vlada vodila računa o državnim, a ne o privatnim interesima, rekonstrukcija aerodroma Tivat u ovom aranžmanu bila bi gotova do ljeta 2018. a korist po državu bila bi 300 miliona eura u narednih 15 godina. Zato je priča ministra Nurkovića o potrebi razvoja Aerodroma, kao razloga za koncesiju, lako prozirna obmana kojom se potcjenjuje ukupna javnost i prenebregava opstepoznata činjenica o Vladinoj višegodišnjoj opstrukciji razvoja kompanije”, kazao je Stanić za CdM.

Prema njegovim riječima, u najavi potencijalne koncesije, koja je sigurni su, samo uvod u prodaju aerodroma što je i želja DPS-a već duži niz godina, nema nikakvih podataka o tome kolika bi koncesiona nadoknada bila, koliko je predviđeno ulaganje u aerodrome i niz drugih ekonomskih elemenata koji su od suštinske važnosti za ulazak u posao ove vrste.

“Tako da je za nas neshvatljivo zbog čega se država odriče svojih aerodroma ako se ima u vidu da je ova kompanija, čak i u uslovima godišnjih višemilionskih dotacija Montenegroairlinesu pa i grešaka u upravljanju, veoma uspješno preduzeće koje svake godine odbacuje značajan profit za državu. Samo iz duga Montenegroairlines-a koji je sada preko 25 miliona eura bi se mogla izvršiti značajna povećanja nivoa usluga na aerodromima. Vlada, po ovoj najavi,  hoće da profit ne ide u Budžet i našim građanima, već nekom sa strane koji će navodno da razvije kompaniju, koja je vešć mogla da obezbijedi neophodni razvoj da nije bilo te iste Vade koja ga je godinama sprječavala. Zaista nevjerovatno i nedopustivo potcjenjivanje javnosti ,  a time i vrhunska neodgovornost prema jednom od najvrijednijih resursa države I njenih građana”, smatra član Predsjedništva SDP.

Stanić dodaje da SDP smatra da u Crnoj Gori ima dovoljno ekonomske pameti koja je u stanju da upravlja monopolskim sistemom kakvi su Aerodromi.

“Kada je riječ o razvoju, zna se kakve su potrebe kompanije u tom smislu I jasno je da kompanija moze sama da generiše taj razvoj. Ukoliko u Vladi postoji nedoumice o kvalitetu postojećeg menadžementa, vlasništvo nad kompanijom i menadžmenti nijesu isto, jer ni velike multionacionalne kompanije ne vode vlasnici nego profesionalni mendžment, ali profit ide vlasnicima – u našem slučaju bi se on koristio za izgradnju škola, bolnica, ulaganje u zdravstvo, obrazovanje, sport”, istakao je Stanić za CdM.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Niksicanin
Gost
Niksicanin

Nije mi jasno uvazeno redakcijo,da ovom liku i njegovoj nestajucoj partiji.Dajete ovoliko prostora.

Faust
Gost
Faust

Stanić se nameće kao jedan od novih lidera SDP, čini mi se da može da bude koristan …. Treba mladima poput njega dati šansu.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

jednostavno, oni su nesposobni, bezobrazni, pokvareni i retardirani

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

NE TREBA TI VISE NIKAKVA RASPRAVA,AKO SVAKE GODINE POSLUJU SA GUBITKOM ONDA IH DAJ NEKOME KO ZNA POZITIVNO POSLOVATI!
PO PRIMANJIMA NEBIH REKAO DA POSLUJU SA GUBICIMA NEGO DA SU MEDJU NAJBOLJIM FIRMAMA U CRNOJ GORI

Ludi leptir
Gost
Ludi leptir

Ako i posle 30 god vi oposicionari dozvolite da i dalje dps bude na celu drzave, taman neka prodaju sve

Pjer
Gost
Pjer

Trebaju zive pare pod hitno

Zoran
Gost
Zoran

A sta ste vi iz sdp uradili kad ste bili u vlasti sa
dps.

Durmitor
Gost
Durmitor

A Stanicu vidis li da drzavu svu prodadose i raskubase a ne aerodrome da ne prodaju,ovo je najgora vlast i narod u istoriji CG,drzavu gledaju kao kravu muzaru samo koliko mogu da pomuzu gledaju,nema vise casnih i postenih Crnogoraca,danas su gnjide i ulizice na cijeni!!

Jovan
Gost
Jovan

Tako je Staniću…mora se razmišljati o državnim interesima.

Komentator
Gost
Komentator

Jelena, Jovana, Jovan, pa onda imas Jovica, Jorgovanka, Javorka, Jadran… Jakov, Jure… a znas li kolko tek ima imena koja pocinju na preostalo 31 slovo…..

Jovana
Gost
Jovana

Aerodromi odlično posluju i moraju ostati u vlasništvu države. Bravo za SDP.

Jelena
Gost
Jelena

Odavno SDP upozorava na ovo… jedini brinu o interesu građana

Pjer
Gost
Pjer

Nego sta

Emir
Gost
Emir

Tačno tako…

Komentator
Gost
Komentator

“građani od tih poslova mogu dobiti samo skuplju uslugu, jer je cilj privatnih vlasnika uvijek maksimalizacija profita.”
Kakve veze imaju gradjani sa aerodromima? Aerodromske takse placaju korosnici, oni koji lete… i naravno nece biti skuplje, jer privatnik optimizuje, bori se za vise putnika, profit… a tvoja klika Stanicu je na racun gradjana iz budzeta “unapredjivala” aerodrome godinama… Dakle, bezocno naopako!

460
Gost
460

Imali išta u ovoj drža i da tebe odgovara.

Marija
Gost
Marija

Pa vi ste sjedjeli u toj Vladi imali Ministre saobracaja i finansija i izvrsnog direktora aeorodroma pa sto niste zavrsili sve ovako kako si rekao da je trebalo da se uradi. Do 2016 ste ti i tvoja partija bili 18 godina u vlasti , kada ste podrzali i povecanje PDV i sve pogubne zakone po gradjane i ovu drzavu. Kome… Više »

Kontraš
Gost
Kontraš

Evo se javi ekspert za sve iz SDP-a. Pa, znači ludi su ovi iz zemalja EU, što su dali koncesije na svoje aerodrome (Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija). Uz njih i Makedonija i Srbija, i sad, mi smo mnogo pametniji i moćniji od gore navedenih, da možemo sami napraviti čudo? Nego, možda se nadaju da će biti ponovo dio vlasti, pa… Više »

Rajko
Gost
Rajko

Sve tacno i ispravno. Jedino ne volim sto se moram sloziti sa ovim covjekom.

460
Gost
460

Tisi b… la ka on

Send this to a friend