Ekonomija

Stanić: Krivokapić i ministri pokazali šta misle o crnogorskim privrednicima

Mirko Stanić

Vlada Zdravka Krivokapića je, poput Vlade DPS-SD u prethodnom mandatu, nažalost, dala negativno mišljenje na predlog Zakona o izmjeni zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Tim zakonom, koji su predložili poslanici SDP, predviđeno je značajno rasterećenje za crnogorske poslodavce, saopštio je danas portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić.

On je istakao da su u postojećem poreskom sistemu crnogorski poslodavci najopterećeniji u regionu i jedni od najoptperećenijih u Evropi i plaćaju 64 eura na svakih 100 eura isplaćene plate.

“Naš predlog je da taj iznos bude najviše 55 eura na 100 isplaćenih neto plate. Ovim Krivokapić i njegovi ministri na djelu pokazuju što misle o crnogorskim privrednicima, pogotovo o sektoru male i srednje privrede koji čini 72 odsto ukupne ekonomije, a zapošljava čak 75 odsto radnika u našoj zemlji”, naveo je Stanić.

Kako je dodao, mala i srednja privreda je najpogođenija tako visokim porezima i u kombinaciji sa previsokim akcizama, stopom PDV, raznim parafiskalnim nametima, ali i svim negativnim efektima korona-krize, najveći broj njih će veoma teško dočekati ljeto.

“Zbog toga smo neprijatno iznenađeni odlukom Krivokapićeve Vlade, koja nastavlja negativni odnos svojih DPS prethodnika prema opravdanim zahjtevima crnogorskih privrednika čiji proizvodi i usluge ne mogu biti konkurentni ni u regionu, sa ovakvom poreskom politikom”, naglasio je portparol SDP-a.

Međutim, kazao je da očekuju podršku kolega iz vladajuće skupštinske većine za taj zakonski predlog, jer su ga upravo oni u prošlom skupštinskom sazivu snažno podržavali, dok su bili u opozicionim klupama.

“SDP na istom rješenju insistira godinama unazad, i tada smo imali podršku aktuelne vlasti, kada smo i jedni i drugi bili opozicija”, naveo je Stanić.

Rekao je i da vjeruju da im se stav po tom pitanju, kao i odnos prema građanima, nijesu promijenili činjenicom da su postali vlast.

“Zbog toga ćemo ovaj, ali i niz drugih ekonomsko-socijalnih zakona predložiti na prvom narednom zasijedanju parlamenta, kako bi se sve političke partije, naročito one koje su na papiru ljevičarske i radničke, izjasnile o njima i time poslale poruku crnogorskoj javnosti koliko se brinu o povećanju standarda naših sugrađana”, poručio je Stanić.

Send this to a friend