Ekonomija

Stanić: Markovićeva Vlada i DPS su kočničari razvoja države

Mirko Stanić

Premijer Duško Marković je juče izjavio da se Vlada Crne Gore “odrekla izgradnje drugog bloka TE u Pljevljima, iako je to velika investicija i donosi veliki broj radnih mjesta”. Poslije decenije sumnjičenja drugih da “sprječavaju razvoj Crne Gore” Marković je konačno
objelodanio da je upravo njegova Vlada i njegov DPS “kočničar razvoja države”, tvrdi član Pedsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

<<<Vlada se odrekla drugog bloka TE u korist životne sredine<<<

“Ne tako davno smo slušali salve optužbi na račun SDP, drugih opozicionih partija, NVO sektora, građana i javnosti Pljevalja pri samom pomenu mogućnosti da se razmotri ekološka ili ekonomska isplativost gradnje TE na ugalj u državi koja je, na papiru, ekološka. Poptisivani su ugovori, aneksi ugovora, obećavana toplifikacija Pljevalja, stotine radnih mjesta, na priči o TE i razvoju sjevera su se dobijale hiljade glasova. Danas se umjesto odgovora u kojoj je fazi projekat, zbog čega se odustalo, kad je donijeta odluka i ko je donio, samo zatvara taj set praznih i neispunjenih obećanja”, naveo je Stanić.

Prema njegovim riječima slično kao i sa fabrikom čokolade i drugi blok TE će služiti kao podsjećanje na neodgovornost vlasti kad su u pitanju građani naše zemlje.

“Nema izvinjenja onima koji su proglašavani “kočničarima razvoja” kad su ukazivali na ekonomsku neisplativost projekta i katastrofalne ekološke posljedice gradnje energetskog postrojenja na ugalj, dok se po osnovu obavezujuće odluke ubrzano zatvaraju sve slične elektrane EU. Nema ni procjene koliko je novca potrošeno u pripremu projekta, izradu studije, poptisivanje ugovora i slično i ko će da odgovara za milione koji su očigledno bačeni u vjetar. Gospodo iz Vlade, danas očigledno nijeste nesposobni u realizaciji sopstvenih planova, niti ste kočničari razvoja kako ste kvalifikovali druge – sada ste postali ekolozi”, ističe Stanić.

Naravno, dodaje on, kada se rijeke stavljaju u cijevi odgovor na pitanje da li je to razvoj ili uništavanje prirode očigledno zavisi od toga ko je dobio koncesiju.

“Projekat, koji je bio kotroverzan od pokretanja 2012 godine na ovaj način ide u prošlost a kritike od strane partija, civilnog sektora i dijela stručne javnosti da je ekonomski neisplativ i sa dalekosežnim negativnim posledicama po zdravlje ljudi i životnu sredinu, će se prećutati do pokretanja nekog novog “epohalnog” i spasilačkog poduhvata slične vrste i sudbine. Odgovornost za učinjenu štetu i trošenje novca građana na propale projekte očigledno ne stanuje u Vladi Duška Markovića, a što će biti sa drugim predizbornim obećanjima možemo samo da zamislimo”, zaključio je Stanić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emina
Gost
Emina

Ovo cio narod misli a rijetki kazu, nazadovali smo u svemu zadnjih 30 godina

Miners
Gost
Miners

Stanic sve u pravu, samo treba da pomene i 2 Filipa, Vukovica i Vujanovica jer su oni glavni bili za ovo.

Bela
Gost
Bela

Dje ti je predsednica partije.

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Zašto ne nosi crvenu kravatu? Zar nije on od njinih?

Saša
Gost
Saša

Ko je ovo?

Shogun
Gost
Shogun

“Kočničari”?!!! Kakva pismenost… tragedija…

Send this to a friend