Ekonomija

Stanić: Počinjemo borbu za bolji život penzionera

Mirko Stanić

Socijaldemokratska partija će od danas početi sa prikupljanjem potpisa za izgalsavanje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o PIO koji je dogovoren još 2018. godine i kojim su predviđeni značajno povoljniji uslovi za penzionisanje budućh penzionera.

“Najznačajnije je brisanje jedne četvrtine najlošijih nevezanih godina staža, jer su tokom perioda tranzicije, a pogotovo tokom devedesetih mnogim radnicima su uplaćivani dosta niski iznosi za penzijsko osiguranje zbog kojih im potencijalna penzija iznosi nekoliko desetina eura manje nego što bi trebalo. Ovom izmjenom, koja je dogovorena između socijalnih partnera i podržana od strane Socijalnog savjeta još u junu prošle godine, bi takođe bilo značajno smanjen broj godina potrebnih za penzinisanje, kao i uvođenje tzv. rotirajuća formula u dijelu uticaja cijena i zarada koja je povoljnija od postojeće jer više štiti položaj penzionera”, kaže za CdM član Predsjedništva SDP Mirko Stanić.

Kako se radi o hiljadama ljudi koji su stekli uslove za odlazak u penziju i čekaju usvajanje Zakona koji je usaglašen, Stanić kaže da su odlučili da sprovedu akciju pod sloganom “PRAVO NA BEZBRIŽNU STAROST” i da u svim crnogorskim gradovima i kroz on-line peticiju skupe dovoljan broj potpisa kako bi se o ovom Zakonu odlučivalo u Skupštini i kako bi konačno bio usvojen.

“Nedopustivo je takvo ponašanje ministara Kemala Purišića i Milutuna Simovića, koji dogovoreni prijedlog Zakona drže u ladicama, prema hiljadama naših sugrađana koji su decenijama stvarali i gradili našu zemlju. Nedopsutivo je, a to pokazuje zvanična državna statistika, da su, kada se kalkuliše i rast troškova života realna primanja naših penzionera smanjuju”, napominje sagovornik CdM-a.

Stanić dodaje da oni koji su gradili i stvarali ovu zemlju zaslužuju da se na pravi način kao društvo odnosi prema njima, te je ovoj jedan od načina da skrenu pažnju na prava građana koji su penzioneri ili će to ubrzo postati.

Online peticija se može potpisati na linku, dok će potpisavanje u gradovima organizovati tokom narednih nedjelja.

“Danas krećemo sa Cetinja, gdje će poptisivanju, pored predstavnika lokalnog odbora SDP predvođenih Borisom Kaluđerovićem, prisustovati i predsjednica SDP Draginja Vuksanović Stanković. Peticija će se potpisivati na dvije lokacije, kod gradske pijace i na Dvorskom trgu”, kazao je Stanić.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Smijurija
Gost
Smijurija

Gdje mi je komentar?

marko
Gost
marko

hahaha 18 godina ste bili u vlasti,sad kad ste na nivou statisticke greske,sjetili ste nas gladnih..pih

KVAZI CRNOGORAC
Gost
KVAZI CRNOGORAC

A dosad koja se borba vodila za svoj džep baš pred izbore počinje borba i završava se prvi dan posle izbora

Prcko
Gost
Prcko

Vi ste dosta rekli podrškom usvajanju ovog Zakona o vjeroispovijesti. Nije poenta u Zakonu već u podršci DPS-u. Zato papa SDP..

Nemanja
Gost
Nemanja

Bravo Stanicu! DPS ne brine o nikome.. koliko samo buducih penzionera ceka ovaj zakon… Svaka cast za SDP!

Bnjj
Gost
Bnjj

Još malo i u ovu poharanu nesrećnu državu ostaće samo penzioneri da žive

Goran TV
Gost
Goran TV

Svaka čast, samo naprijed! Puna podrška!

Banja
Gost
Banja

Aj sa srecom nakon 30.godina, a velite da ste socijaldemokrate.

brkoo
Gost
brkoo

Vidi se Vaša briga za penzionere, pokazali ste je sa zadnjom povišicom, niste morali da se toliko brinete, penzioneri su se zabrinuli za Vaše zdravlje jer ne daj bože da nije vas ne znam kako bi živjeli jer sa vama preživljavaju.

mrgud
Gost
mrgud

ovaj je na jade za penzionere . .

Mark
Gost
Mark

Bolji zivot buducih penzionera.Stari su i onako u nokdaunu !A pridruzice im se ti novi.Jer sa tim nista ne postizete na duzi period

Ana
Gost
Ana

Samo da to penzioneri dozive

Penzija 128 e
Gost
Penzija 128 e

POKLANJAM VLADI CRNE GORE PENZIJU MOJU DA SE CASTE U “”” DRZAVU SVOJU””
SRAM VAS BILO..FABRIKU U KOJOJ SAM 30 GOD. RADIO NAMJERNO STE JE SVI ZAJEDNO UNISTILI JER ZNATE DA SE IZ FABRIKA BUDI RADNICKA KLASA DA VAS MICE SA STOLICA

SASAAVAC
Gost
SASAAVAC

ALI SU PENZIONERI ZIVI
BUDUCA MLADOST OVE ZEMLKE NECD MOCI ZIVIJETI A NE PRICATE O PENZONERIMA

Spijun
Gost
Spijun

VI SE BORITE PRED IZBORE ZAJEDNO SA SVIM POLITICKIM PARTIJAM
PO IZBORA SVE ISTO A

Koliko
Gost
Koliko

Koliko ste nas zaduzili aa vasim koalicionim partnerima dps s

Send this to a friend