Ekonomija

Stanić: Povećanje cijena goriva još jedan korak ka padu standarda građana

Mirko Stanić

Najnovije povećanje cijena goriva je još jedan korak ka padu standarda građana Crne Gore.  Ukoliko pogledamo cijene goriva u regiji i drugim evropskim zemljama,  primijetićemo da su cijene u Crnoj Gori među najvećima, pogotovo kad  uzmemo u obzir visinu prosječne, ili još gore po nas, minimalne zarade  koja iznosi samo 193 eura, ocijenio je portparol i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Mirko Stanić.

“Tako za minimalnu zaradu u Crnoj Gori građanin može kupiti samo 139,8  litara benzina koji košta 1.38 eura, dok se u Francuskoj za njihov
“minimalac” od 1187 eura danas može kupiti 760 litara benzina. U BiH,  Makedoniji ili na Kosovu su cijene od 25 do 30 centi niže nego kod nas”, navodi Stanić.

On navodi da je Vlada Crne Gore u protekle dvije godine kroz povećanje akciza  i PDV-a uticala na povećanje cijena goriva za čak 15 centi po litru,  čime su začajno uticali na pad životnog standarda građana, dodatno  zavlačeći ruku u džepove građana.

“Zbog toga su poslanici Kluba poslanika SDP u Skupštini Crne Gore  predložili zakon kojim bi smanjio iznos akciza za 15 odsto čime bi se
cijena goriva dovela na prosječni nivo zemalja u okruženju. Time bi se preduprijedio rast u maloprodaji uzrokovan porastom na  berzi, dok bi prihodi države ostali na istom nivou, zbog procentualnog  iznosa akciza i poreza u cijeni goriva koja iznosi od 50 do 56,3 odsto”, smatra Stanić.

Prema njegovim riječima ovaj predlog ima za cilj i da se rastereti privreda i da se smanje  izdaci po ovom osnovu, čime će se povećati ukupna aktivnost, a samim  tim i prihodi budžeta.

Od danas litar eurosupera BMB 98 košta 1,38 eura, a eurosupera BMB 95 1,34 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Puni budzet tako sto uzimas od siromasnih to je ekonomija CG lider u regionu

Vujović V.
Gost
Vujović V.

E ovo nam je novost.

CRNI
Gost
CRNI

Ne lupaj. Jedino u BH i Makedonija jeftinije ali ne toliko. Zašto dolaze svi kod nas da rade ako je toliko loše.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Dolaze da rade zato sto ovdje vecina ili nema navike da radi ili nije strucna za to sto se trazi a cijene goriva su u prosjeku vece za 15% mozda su samo nize u odnosu na Srbiju(ali to je opravdano jer i oni su lideri po razvoju u regionu samo im industriska proizvodnja opala za 5% prosle godine;))

Send this to a friend