Ekonomija

Stanić: Preko 12.000 građana potpisalo peticiju za povećanje minimalne zarade

Mirko Stanić

Socijaldemokratska partija već duži vremenski period ukazuje na neophodnost povećanja minimalne zarade na 250 eura i taj zakonski predlog je skoro dvije godine u skupštinskoj proceduri. Takođe, našu peticiju za povećanje minimalne zarade je potpisalo preko 12.000 građana Crne Gore, saopštio je član predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

Kako je istakao, pored tog zakona, njegova stranka predložila je i zakon kojim bi se smanjilo opterećenje zarade koje plaćaju posladavci sa 67 na oko 55 odsto čime se oslobodila značajna sredstva za povećanje plate i dobio novac za investiranje.

“Činjenica je da je, i pored povećanja minimalne zarade na 222 eu koje je usvojeno prije mjesec dana, ta zarada među najnižima u regionu i Evropi. Druge zemlje, posebno nove članice EU su kroz povećanje minimalne zarade doveli do povećanja prosječne zarade za 10-15 procenata u protekle dvije tri godine. Kod nas je situacija da je prosječna plata realno manja danas, i to za tri odsto nego što je bila prije dvije godine, što je svakako posljedica i činjenice da preko 77.000 radnika prima manje od 250 eura”, dodao je Stanić.

Prema njegovim riječima, zemlje regije su takođe pribjegle sličnom modelu, pa je tako Srbija kroz jučerašnje povećanje minimalne zarade na 255 eura značajno pretekla Crnu Goru u ovoj oblasti i podigla mininalnu zaradu za skoro 100 eura u proteklih četiri godine.

“Time su doveli do podizanja iznosa prosječne zarade koji je će sa 396 eura prije par godina doći do 500 eu na kraju ove godine. Zbog toga je nužno da se minimalna plata u Crnoj Gori poveća na, za početak, 250 eura jer je po podacima Monstata potrebno čak 270 eura za minimalnu prehrambenu korpu, te smo mišljenja da bi i minimalna plata morala biti na približno istom novou”, tvrdi on.

SDP će, kako naglašava Stanić, se zajedno sa predstavcima sindikata i poslodavaca i dalje truditi da se povećaju prihodi za one sa najmanjim prihodoma, a da se, dodaje on,  poslodavci rasterete prevelikih dažbina i sigurni smo da će i pored odbijanja vladajućih partija da o ovom pitanju barem i razgovaraju u Skupštini ova tema biti i dalje u vrhu interesovanja javnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

U Rumuniji je minimalac 300e i stalno raste investicija ima mnogo ima bogatih krajeva Rumunije đe ne mogu više radnika naći plate su sve više medicinski kadar je dobro plaćen a prije 10,15god bili su čak i za nas sirotinja sad smo mi bijeda plaćamo vladavinu DPSa i tek ćemo da plaćamo masovnim iseljavanjem

Apolitičan
Gost
Apolitičan

Podji pa pogledaj kako zive u rumuniju bio sam i vidio ni puteve nemaju jad i bijeda pobjegose svi iz drzave

Bnjj
Gost
Bnjj

Podrška mada i ta plata je mizerija, minimalac mora biti 350e

Meho
Gost
Meho

Problem je sto Srbija ima para a mi ne. Ne podize se zarada tako sto neko pucne prstima. Oni imaju 50% duga u BDP sto je odrzivo, a mi 81% sto je neodrzivo. Toliki dug u prevodu znaci nemas para za ostale stvari. Sve sto ova drzava zaradi 80% ode na dugovanja. Oni dvije godine suficit u budzetu, a mi… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Tačno Meho sad ćemo tek da plaćamo cijenu Dps vlasti za 30god ništa nisu uradili na polju e ekonomije samo sezonske hotele otvaraju a tu su plate mizerne nijednu fabriku biće kao ona priča o cvrčku i mravu

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Džaba vam potpisi, bitno je šta kažu gazde iz MMF-a. Mi smo uzeli hipoteku na ovu zemlju, dok ne vratimo pare sa kamatama, ona nije naša.

Vasilije
Gost
Vasilije

Ovo su prave vijesti, svaka čast što dajete prostora za ovo. A ne da se bavimo crkvama i nacionalizmima.

Kuč
Gost
Kuč

Bravo Stanicu!!!

CheGuevara
Gost
CheGuevara

Bravo SDP! Pa se poslije pitaju zbog cega ljudi idu iz Crne Gore? Nece niko da bude rob i da radi za 300€, kada moze da podje u Njemacku i za isti posao prima 2-3000€. Tuga!

Emina
Gost
Emina

Nemoguće je živjeti u ovoj zemlji sa minimalcem, ovo treba podržati jer novca ima za koještarije a za obične ljude nema. Bravo Staniću

Gandalf
Gost
Gandalf

Puna podrška za ovaj predlog, pretekao nas je svako u evropi. Jos malo ce nas placati ko u Afriku.

Bnjj
Gost
Bnjj

Za Afriku ne znam ali vjerovao ili ne pola zemalja Latinske Amerike ima više minimalne i prosečne plate od Cg

Sasha
Gost
Sasha

Đe se to potpisuje da vam dovedem još par hiljada potpisnika???

Send this to a friend