Ekonomija

Stanić: Rast cijena goriva novi udar na standard građana

Mirko Stanić

Najnovije povećanje cijena goriva je još jedan udar na standard građana Crne Gore, saopštio je šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP Mirko Stanić.

“Ukoliko pogledamo cijene goriva u regionu i drugim evropskim zemljama, primijetićemo da su cijene u Crnoj Gori među najvećima, pogotovo kad uzmemo u obzir visinu prosječne zarade koja stagnira već nekoliko godina”, navodi u saopštenju.

Kako navodi, osmo povećanje cijena goriva u veoma kratkom periodu dovešće do daljeg rasta cijena cijelog niza roba i usluga, time i značajno smanjiti kupovnu moć građana.

“Nažalost i nova vlast je nastavila sa akciznom politikom svojih prethodnika, a ta politika podrazumijeva da se za svaki neuspjeh Vlade u vođenju ekonomske politike nadomještava dodatnim zavlačenjem ruke u džep građana, kroz visoke akcize i poreze”, navodi Stanić.

Zbog toga su poslanici SDP u Skupštini Crne Gore, dodaje, predložili zakon kojim bi smanjio iznos akciza za 15 odsto, čime bi se cijena goriva dovela na prosječni nivo zemalja u okruženju.

“Time bi se preduprijedio dalji rast cijena u maloprodaji uzrokovan porastom na berzi. Ovaj predlog ima za cilj i da se rasterete građani i privreda i smanje izdaci po ovom osnovu, čime će se povećati ukupna privredna aktivnost, a samim tim i prihodi budžeta”, ističe Stanić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jadno
Gost
Jadno

Prilično jedan populizam. Kad ono malo padne cijena goriva, a desi se!, ne viču Pomoć narodu. Prosto, ne određuje cijenu vlada, nego svjetsko tržište.

Send this to a friend