Ekonomija

Stanovi skuplji od 100 do 300 eura po kvadratu

Ilustracija

Cijene i prodaja stanova su se povećale posljednjih mjeseci u Podgorici, tako da je metar kvadratni stana u izgradnji poskupio od 100 do čak 300 eura, saopštila je direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine Mira Radović.

“Cijene stanova su se posljednjih četiri-pet mjeseci primjetno povećale. Smatram da je rast cijena povezan sa projektom Hiljadu plus, jer je rast započet krajem marta i početkom aprila”, kazala je Radović Pobjedi.

Vlada je u aprilu pozvala zainteresovane investitore da ponude izgrađene ili stambene objekte u izgradnji, koji će biti ponuđeni za prodaju građanima u okviru projekta rješavanja stambenih potreba po povoljnim uslovima „Hiljadu plus“. Crnogorski građani, koji nemaju riješeno stambeno pitanje, od 23. jula mogu konkurisati za kupovinu stanova kroz treću fazu projekta Hiljadu plus.

Radović je navela da je ova agencija ranije stanove u izgradnji u podgoričkom naselju Stari aerodrom prodavala po cijeni od 1.000 do 1.100 eura po kvadratu, a sada takve stanove nude po 1.250 eura. Stanovi u bloku oko Delta sitija prodavali su se ranije od 1.250 do 1.300, a sada od 1.350 do 1.400 eura po metru kvadratnom.

“Došlo je do rasta cijena stanova na svim lokacijama na nivou cijele Podgorice, od nekih minimum 100 eura povećanja po kvadratu u izgradnji do čak i 300 eura po kvadratu. Po cijeni ispod 1.200 do 1.250 eura po kvadratu u Podgorici ništa valjano ne možete naći”, istakla je Radović.

Dodala je da je povećana i prodaja stanova i zainteresovanost građana za kupovinom.

“Najčešće se traže stanovi u dijelu grada Preko Morače, u okolini Delta sitija, odnosno Siti kvartu, kao i jednosobni stanovi na Starom aerodromu, to su tri najtraženije lokacije”, izjavila je Radović.

Prema njenim riječima ova agencija za nekretnine ima dosta kupaca koji traže jednosoban stan u kvartu Preko Morače po cijeni do 50.000 do 55.000, ali ova agencija takvih stanova nema u ponudi.

“U Siti kvartu teško da možete naći useljiv stan jer ga nema, tu vam ne pomaže novac, i tu je gotovo nemoguće kupiti stan, a ako ga i nađete u pitanju su nerealne cijene”, objasnila je Radović.

Došlo je, kako navodi, i do rasta cijena i potražnje u starogradnji.

“U posljednje vrijeme su se pojavili i kupci koji traže i stanove u starogradnji u kvalitetnijim zgradama. Teško da se može naći stariji stan na bilo kojoj lokaciji po cijeni ispod 1.000 eura”, naglasila je Radović.

Dodala je da njihova agencija nema poslovnog interesa, odnosno dogovora i ugovora sa investitorima, što se tiče projekta Hiljadu plus.

“Smatram da niko od investitora ne sarađuje sa agencijama u vezi sa projektom Hiljadu plus, jer te kompanije imaju siguran posao i zašto bi davali proviziju bilo kome kad već imaju odrađen posao. Mi nemamo u ovom projektu ni sa kim saradnju i prosto taj dio posla ne radimo”, ocijenila je Radović.

Objasnila je da je ovo period godine kad agencije imaju najviše posla što se tiče zakupa stanova.

“Jul, avgust i septembar su mjeseci kad se najviše radi po pitanju zakupa i to u najvećoj mjeri zbog studenata koji u ovom periodu traže stanove u zakup. Cijene zakupa su stabilne i na prošlogodišnjom su nivou”, kazala je Radović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jagos
Gost
Jagos

Gradjevinarstvo je postalo vrlo unosan posao. Ko ima sopstveni novac, bez zaduživanja, može vrlo fino da zaradi i pri postojećim cijenama. Jako je važno da ulazi u biznis sa sopstvenim novcem. Naravno, ako dodje do povećanja cijena, ostvariće ekstra profit. Mislim da su se mnogi opekli kada su ulagali novac u kupovinu stanova, koji su sada prazni, plaćaju porez na… Više »

ranko
Gost
ranko

Nema nijednog ekonomskog argumenta da dodje do povecanja cijena stanova. Troškovi izgradnje nijesu se povećali. Ne postoji realni generator platežno sposobne tražnje. Postojeća cijena kvadrata stana je vrlo profitabilna za gradjevinske investitore. Tako da mislim da će slobono raspoloživi novac iz drugih oblasti polagano da se seli u visokogradnju, jer pri ovoj cijeni kvadrata stana u novogradnji, visokogradnja predstavlja vrlo… Više »

VALTER
Gost
VALTER

PUNO JE PRAZNIH STANOVA TO DOBRO ZNAJU I RENTIJERI I INVESTITORI PA PRAVE LAŽNU SLIKU TRŽIŠTA ZARAD SVOJEG ĆARA. NARAVNO ZA NAROD IH NIJE BRIGA KAO NI AGENCIJE A O VLADI DA I NE GOVORIM. U SVAKOM SLUČAJU PRECIJENJENO JER ZA TAJ NOVAC SE MOŽE BOLJE TRGOVATI NAPOLJU.

alo
Gost
alo

Napisah ja nedje prije projekta da bi mu trebalo promijeniti ime u 1300 eura + jer ce digurno izazvati skok cijena stanova i korist samo gradjevinarima da prodaju neprodate stanove po astronomskim cijenama

Tekst o tome
Gost
Tekst o tome

Samo im se sve manje i manje ljudi prima na ovu priču, a stanove svakako kupuju oni koji već imaju 5-6.

Zexiko
Gost
Zexiko

Agencije podižu cijene nekretnina stvarajući prividnu nestašicu. Kad ocete da prodate stan oni lupe cijenu kako bi se mogli što više ugraditi pravdajući da su svi stanovi skupi. Zato se neki stanovi i kuće prodaju i po desetak i vise godina i drže cijenu. Od toga imaju koristi svi osim kupaca i prodavaca kojima je potreba da isti prodaju kako… Više »

Italijanka
Gost
Italijanka

Ajmo rade da nosimo gajbe. 👍

Pjer
Gost
Pjer

Uopste mi nije jasan ovaj rast cijena zasto.Po svim parametrima cijene bi trebale da padaju.

Mirko
Gost
Mirko

Kako ti nije jasno? Pa što misliš da je kamata na 1000+ stavljena na cijenu od 1100 eura

HalaMadrid
Gost
HalaMadrid

Hahahah sprdnje ove. Bio sam u Madrid prije mjesec dana, m2 u širem centru se moze naci za 1300-1500 e, a u ovom nasem selu da bude 1300?! hahahahhaa

Pjer
Gost
Pjer

Na Kanarska ostrva jos jeftinije

Milek
Gost
Milek

Pa ti ga kupi u Madrid kad je tako povoljno

Jaso
Gost
Jaso

Ko ce vise kupovat te stanove, svako vec ko ima para sa sjevera vec je kupio stan! Ocekujte nagli pad cijena i do 800€ po kvadratu!

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

I ovo je pomoć beskućnicima(postanarima)od strane države.Kvadrat nemože koštati preko 500 eur.sa komunalijama 300%zarada sramota.Građevinska mafija jača od države sramota.Inače je bio moj fah Građevinarstvo još jednom sramota!

budala
Gost
budala

Tako je, u prvom krugu su jos i bile neke cijene, a sad ih nabrijali, ne treba 1000+ akcija, ko ima para za redovni kredit, isto mu dodje bez akcije

Dalabu
Gost
Dalabu

Ovoj “analiticarki” posvadjanoj sa svima se bas daje veliki prostor da mlati…

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Treba ocerupat ovaj narod do gole koze

Send this to a friend