Ekonomija

Start i kilometar skuplji za po 10 centi

Skuplja i noćna vožnja

Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada prihvatio je sugestiju taksista da se poveća donja granica cijena kilometra vožnje i starta u prvoj tarifi pa će u konačnom cijena starta biti u rasponu od pedeset centi do jednog eura, koliko će biti i raspon za kilometar vožnje, piše Dan.

Odlukom o taksi prevozu bilo je predloženo da vožnja po kilometru u prvoj tarifi bude o rasponu od 40 centi do euro, što je taksistima bilo malo.

Sekretar za saobraćaj Lazarela Kalezić objašnjava da su taksistima izašli u susret kada je u pitanju cjenovnik za noćnu i prazničnu tarifu gdje će takođe, biti poskupljenje.

Cijena starta i kilometra vožnje u noćnoj vožnji umjesto od 40 centi do eura kretaće ce od 60 centi do eura.

“Nacrt odluke o taksi prevozu je bio na javnoj raspravi čime ce dala mogućnost kako poslenicama u ovoj oblasti tako i javnost da iskaže neke stavove vezano za uređenje problematike. Ima više pitanja koja su bila u fokusu izrade odluke naročito to što se novim Zakonom o drumskom prevozu definisala obaveza lokalnih samouprava da uvedu nove elemente u regulisanju autotaksi prevoza a odnosi se na uvođenje starta i drugih tarifa. Ha javnoj raspravi taksi prevoznici su se žalili na vrijednosti koje su date za tarife i usluge smatrajući da su niske. Svi su tražili da bude veća polazna cijena za start i kilometar vožnje i to u rasponu od 50 centi do euro. Razmotrili smo sve što nam je predloženo i napravili određene izmjene. Prihvatili smo da donja granica starta i kilometra voženje bude od 0,50 do eura a na taksistima je da utvrde kolika će cijena biti. Prihvaćeno je i da noćna tarifa i vožnja za vrijeme praznika bude u rasponu od 60 centi do euro kako su i tražili”, navela je Kalezić.

Ona je naglasilaa da će biti povećana i prihvaćen predlog da se poveća i cijena starta i kilometra vožnje za vožnju van grada na će umjesto od 0,40 do eura taj raspon cijena sada biti od 0,50 do euro.

“Procijenili smo da je davanje raspona cijena od 50 centi do eura dobar mehanizam da taksisti sami na osnovu svojih proračuna, kalkulacija definišu šta je za njih rentabilno”, saopštila je Lazarela Kalezić.

Ona je dodala da će uskoro objaviti izvještaj sa javne rasprave u kojima će biti odgovori na sve sugestije koje su taksisti dostavili na Odluku o taksi prevozu. Ovaj dokument će ce naći pred odbornicima na prvoj sjednici Skupštine Glavnog grada.

Taksi stajališta ostaju slobodna

Sekretarijat za saobraćaj nije prihvatio predlog taksista da se razdvoje taksi stajališta to jeste da se precizira koja pripadaju privrednim društvima, a koja samostalnim preduzetnicima. Lazarela Kalezić kaže da je stav Glavnog grada da taksi stajališta ostanu samostalna kako je to i precizirano Odlukom o taksi prevozu.

“Nacrtom odluke je definisano da taksi stajališta budu slobodna i da važi jednak princip za sve. Mnogi poslenici u ovi oblasti su izrazili negodovanje za ovakvo rješenje smatrajući da to ne odgovora onome što je bila njihova pozicija u ranijem periodu, da su oni dugo vremena razradili taksi stajališta i da bi takva rješenja uticala na njihovo poslovanje. Ostali smo na stanovištu da taksi stajališta ostanu slobodna jer smatramo da su u neravnopravnom položaju oni koji sada započinju da se bave taksi prevozom u odnosu na one koji tu djelatnost obavljaju dugi niz godina. Smatrali smo da treba da se stvore jednaki uslovi za sve”, zaključuje Kalezić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mijoni
Gost
Mijoni

Sekretarka nastavlja politiku prethodnika -rad u korist PD ciji su stvarni vlasnici ljudi iz DPS-SD koalicije i hoce na 300 stajalisnuh mjesta preduzetnika da dozvoli parkiranje jos 650 vozila PD.Nece moci kraljice pa da donesete 100 koruptivnih odluka totalne neznalice iz taksi oblasti.

neko
Gost
neko

konacno

UBER
Gost
UBER

Samo treba oduzeti licence preduzetnicima koji su taksisti 20 godina a nikad nijesu ni 1 euro poreza platili ovoj drzavi. Postavlja se pitanje kako su uopste dobili licencu za taxi a nemaju ž. racun, jer nikad nista ovoj drzavi nijesu platili a zaradjuju po 2000 eura mjesecno. Ima dosta onih koji bi bili redovni u placanju obaveza drzavi, ali ovakvi… Više »

Nenad
Gost
Nenad

UBER je skuplji za najmanje 40%. Izgleda da nemaš pojma o čemu govoriš. Uz to UBER da gotovo ne plaća ništa državama u kojima posluje.

....
Gost
....

Uber je generalno mnogo jeftiniji. Kod nas bi zaista bio skuplji sigurno jer ovakve niske cijene taxia ne postoje nidje u svijetu.

Ipak UBER
Gost
Ipak UBER

Je li to sto placa UBER drzavi vise od nista. Preduzetnici u PG ne placaju nista. A traze od drzave da ih tretira kao vozila pod pstrolnom rotacijom. Nedavno je predsjednik sindikata taxista iznio zahtjev da im sa stajalista uklone sve taxiste sem njih koji treba da imaju monopol nad taxi prevozom. Pa je trazio da za njih taxiste ne… Više »

Mirko 123
Gost
Mirko 123

Ima li đe da PDV obaveznik pruža usluge a da za to ne izdaje fiskalni račun, nego odokativno kuca uveče u garaži. Na primer kao tvoji mentori iz PD. Ko onda ovde krade državu pošto se taksi preduzetnicima gomila dug plaćali ne plaćali.

Mijoni
Gost
Mijoni

Nece biti Ubera u Cg i svi taksi vozaci ce morati imati Sertifikat i min. 21 god i morace PD imati fiskalne kase da ne kradu drzavu.

Preduzetnik
Gost
Preduzetnik

Ne zeli te cuti pravu istinu sram da vas bude…

CG4Nahije
Gost
CG4Nahije

Prevara i podvala da bi se svojima namjestile povoljnosti. Ko je pravi vlasnik pgtaxi i nastaxi? Istrazite novinari pa ce vam sve biti jasno.

Ufff
Gost
Ufff

Koji novinari?

mojsilović
Gost
mojsilović

Ko da istraži? Čemu? Zna se ko śedi za sto a ko kapiju otvara.

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Dabogda vam niko ne sjeo …

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Cuvaj se bumeranga.

Eto tako
Gost
Eto tako

Niko te ne tjera da se vozis taksijem. Taksi nije isto sto i hljeb i mlijeko.

alo
Gost
alo

Kako je start skuplji za 10 centi kad je bio 0 eura a sad je 50 centi oce li mi ko objasniti?

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Prvom odlukom je bilo predvidjeno da start bude od 40 centi,a sad su promijenili da bude od 50 centi.

Taksista
Gost
Taksista

Deset centi skuplji nego sto ke planirano prvobitnim prijedlogom.

ooo
Gost
ooo

A za to vrijeme taksi vozila smrde, raspadaju se, dime i zagadjuju… a taksisti pricaju kako su nezadovoljni ako ne prebace 1000-1200e mjesecno (ovi sa svojim kolima). Zemlja cuda.

Pffaa
Gost
Pffaa

A mora im malo bit 1000 eura, kad su svi bili milioneri i svaki je igra’ fudbal s dejom savicevicem

Hikikomori
Gost
Hikikomori

Hahahaha i svaki je cuda cinjeo sa djevojkama u svoje vrijeme

Danilo
Gost
Danilo

Sve ima svoju cijenu. Za cijenu koju plaćaju taxi korisnici u zemljama EU ne bi mogli koristiti ni gradski prevoz.Do duše nekim PD uspijeva i pod ovim cijenama zarađivati milione, zanavljati auto parkove i održavati vozila.Naravno, tos e radi na uštrb države. Oni ne plaćaju ni 10% obaveza koje imaju.Ds živimo u EU vlasnici bi bili iza rešetaka kao i… Više »

Mijoni
Gost
Mijoni

Ti bi da se vozis taksijem i da ti bude jeftiniji nego autobus .Podji malo do EU i USA da se vozis za 1e.

Advokat
Gost
Advokat

Ovdje se ne radi ni o kakvom “usvajanju predloga”, ovo je klasicno protivzakonito nametanje cijena koje se kosi za zakonom o slobodnom formiranju istih. Protiv ove odluke ce biti pokrenute zakonske radnje kako bi se ona ponistila. Oni koji zele da podignu cijene svojih usluga su to mogli uraditi i do sada. U tome ih niko nije sprecavao.

Mijoni
Gost
Mijoni

Ovdje se rade o uvodjenju standarda u taksi prevozu koji postoje u EU i koje je ministarstvo saobracaja prenijelo likalnim upravama.(mora postojati start,tarife i min. i max. cijena koja se uredjuje prema 5 parametara(cijena goriva,amortizacija i odrzavanje vozila,obaveze prema drzavi,obaveze prema gradu i udruzenju i troskovi zivota i cijene po gradovima koje mogu varirati do 7%).

Send this to a friend