Ekonomija

Start up biznisi značajni nosioci inovativnog, novog pogonskog goriva za privredu

Sinergija donosioca politika i privredne zajednice jedina je formula koja donosi unaprjeđenje poslovnog ambijenta, prosperitet i dobrobit cijelom društvu, kazala je vršilac dužnosti predsjednice Privredne komore Crne Gore Nina Drakić u okviru Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana.

Kako su naveli, kao prateći događaj organizovan je program za IT start-apove iz regiona, koji se sprovodi uz podršku Evropske komisije i realizuje u saradnji sa šest komora, članica Komorskog investicionog foruma.

Sesiju o značaju startapova u procesu inovacija otvorila je Drakić.

Pozdravljajući prisutne u ime privrednih komora regiona, koje čine Komorski-investicioni forum.

“Drakić je kazala da ovaj forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kojom je 2017. godine uspostavljena platforma sa ciljem da se artikuliše glas poslovnih zajednica Zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija”, navodi se u saopštenju.

Ona je podsjetila da je Digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana, proistekao, kao i Komorski investicioni forum, na marginama Berlinskog procesa, sa misijom promovisanja ciljeva iz Digitalne agende Evrope i Digitalne agende Zapadnog Balkana.

“Sinergija donosioca politika i privredne zajednice jedina je formula koja donosi unaprjeđenje poslovnog ambijenta, prosperitet i dobrobit cijelom društvu”, kazala je Drakić, i dodala da prepoznajući značaj start upova kao nosilaca inovativnog, novog pogonskog goriva za privredu, a samim tim i društvo, sve se više aktivnosti usmjerava na izgradnju kapaciteta za ovu zajednicu.

Drakić je istakla da je agenda ovog Digitalnog samita osmišljena u cilju da zadovolji što je moguće više aspekata.

“Okupili smo 30 startapova regiona da kroz panele i radionice, ali i kroz duženje, predstavite svoje ideje, razmjenite iskustva, saznate nešto novo, proširite mrežu kontakata, te dogovorite eventualnu saradnju”,  kazala je Drakić u obraćanju učesnicima.

Kako navodi, start up ekosistem čine ljudi, sami startapovi i različite organizacije (kao što su akceleratori, finansijske institucije, univerziteti, korporacije i relevantne državne institucije) koje u međusobnoj interakciji deluju kao sistem.

Drakić je poručila da je zadatak svih društvenih aktera podsticanje inovativnog ekosistema, u kojem je omogućeno mladim ljudima razvijaju svoje ideje kroz startap, kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu.

Prema njenim riječima, privredne komore regiona, samostalno i kroz Komorski investicioni forum posvećeno rade na unaprjeđivanju svih komponenata koje čine jedan start up ekosistem jer da bi bio održiv on zahtjeva sistemsku podršku i saradnju sa privredom.

“Predstavnici privrede, naročito iz sektora ICT, kroz inicijative za sistemskim unaprjeđenjem i, dalje, aktivnim učešćem u radnim grupama uticali su na donošenje veoma važnog zakonodavnog i podsticajnog okvira. Tako da danas u Crnoj Gori zaista imamo set podsticajnih zakona i instrumenata za ovaj vid djelatnosti”, istakla je Drakić.

Kako bi Crna gora ispratila ovaj globalni trend, “neophodna je promjena navika potencijalnih investitora”.

“Da bi Crna Gora i region, pratili ovaj globalni trend, neophodna je promjena navika potencijalnih investitora u pogledu poslovanja, ali i spremnost mladih da budu uporni, jer za plasiranje određenog proizvoda potreban je veliki rad i trud, koji i ne završava uvijek uspjehom”, smatra Drakić.

Ona je apstrofirala da su promocija startapova tradicionalnim uspješnim privrednicima i podsticanje njihove sadradnje, aktivnosti koje komore regiona realizuju sa ciljem stvaranja povoljnije investitorske klime, nasušne potrebe jednog start up ekosistema.

“Primjer Srbije, koja je danas svrstana u top 5 startup destinacija na svijetu definitivno uliva nadu da region Balkana, prenoseći i implementirajući primjere dobre prakse, može biti ne samo održiv, već jako razvijen start up region”, zaključila je Drakić.

Send this to a friend