Ekonomija

Stathis: Krajem godine počinje gradnja luksuznog Aman resorta u Cavtatu

Saga s nekadašnjim cavtatskim hotelom Makedonija mogla bi imati srećan kraj. Prvi nastavak datira iz 2013. godine kad je grupa investitora najavila da na mjestu danas zapuštenog i devastiranog objekta namjerava da izgradi luksuzni Aman resort. Stvari su se (za)komplikovale, u međuvremenu se promijenila i vlasnička struktura firme investitora, ali ključni igrač, grčki biznismen Petros Stathis, ni u jednom trenutku nije pomišljao da digne ruke od planiranog ulaganja u Cavtat.

Strastven u biznisu i temperamentan poput svakog pravog Grka, suvlasnik je grupe Aman resort, a upravlja Amanom Sveti Stefan u Crnoj Gori i u Veneciji. Poslovno je fokusiran na balkanski region, a njegovi biznis i investicioni interesi nadilaze turističke okvire. Aktivan je u bankarskom i biznisu sa nekretninama. Veliki je obožavalac najvažnije sporedne stvari na svijetu i svojevremeno je bio direktor poznatog atinskog fudbalskog kluba AEK. Svestrani crnogorski zet i otac troje djece okušao se tokom karijere i kao direktor marketinga CNN-a za jugoistočnu Evropu.

Da Petros Stathis nije odustao od Hrvatske, moglo se načuti već krajem prošle godine kad se na jugu obale ove države pročulo da je intenzivirao napore da projekat hrvatskog Aman resorta napokon zaživi. Inače, Aman je brend lanca luksuznih hotela na 34 lokacije u 21 zemlji, a prvi resort pod tim imenom otvoren je 1988. godine u Puketu. Takvi resorti obično imaju svega pedesetak soba, a o svakom se gostu u prosjeku brinu četiri zaposlenih. Stathis u intervjuu za Večernji list ekskluzivno otkriva da stvari zaista napokon kreću sa mrtve tačke i da takvo ljetovalište u Hrvatskoj više nije samo fikcija.

Večernji list:  Uskoro i dolazite u Hrvatsku, znači li to da projekt Aman resorta u Cavtatu definitivno kreće?

Stathis: Sa zadovoljstvom mogu reći da je kratak odgovor na vaše pitanje “da”! Oduševljen sam što mogu reći da smo postigli napredak i očekujemo da će se mašine vratiti na lokaciju krajem ove godine. Inače, nikada i nije bilo u pitanju hoće li se projekt Aman Cavtat realizovati ili ne, ali kao što sam prije spomenuo, imali smo komplikovan početak i morali smo savladati mnoge prepreke. Odlično je, naravno, vratiti se u Hrvatsku, ali ovaj je projekt, vjerujte mi, više od mene. Tu je riječ i o Hrvatskoj i našim partnerima i ljudima iz ove zajednice. Naš fokus je uvijek bio na budućnost i realizaciju resorta u Cavtatu kako bi zemlja mogla dodatno profitirati kroz projekt Aman, isto kao što su profitirale i druge zemlje. Kad god započinjemo ovakav projekat, želimo da ga dovršimo prema planu, ali rijetko je slučaj da su svi faktori u našoj potpunoj kontroli. Projekat takve veličine zahtijeva koordinaciju i saradnju. Uložili smo veliki napor i imali smo sreće što smo imali pozitivnu podršku sa mnogih strana.

Večernji list: Ubrzo nakon što je prije šest godina najavljena gradnja luksuznog Aman resorta na mjestu nekadašnjeg hotela Makedonija u Cavtatu, na gradilište su čak bile stigle i prve mašine, ali vrlo brzo je sve stalo. Gdje je zapinjalo proteklih godina?

Stathis: Nije tajna da je ovaj projekt imao složen istorijat. Od preuzimanja vlasništva nad lokacijom naporno smo radili i sarađivali sa svim uključenim stranama, kako bismo ponovno nastavili sa gradnjom.

Večernji list: Zašto vam je Hrvatska zanimljiva za ulaganje i je li , recimo, u Crnoj Gori jednostavnije investirati?

Stathis: Kao međunarodna kompanija, uvijek gledamo globalno. Svaka zemlja ima drugačiji pristup investicijama i razvoju. Lično, volim vašu predivnu zemlju i njene ljude. Imam jake porodične veze u Hrvatskoj i ovdje sam proveo mnoge srećne trenutke. Hrvatska je divna zemlja, bogata istorijom, ima predivnu prirodu i pozitivne ljude sa pozitivnim poslovnim stavom koji dopire preko međunarodnih poslovnih granica. No, potencijal koji nudi Cavtat je ono najatraktivnije u ovoj priči. To je velika prilika za nas i imaće veliku ulogu u tekućim ulaganjima u Hrvatsku. Naš cilj za Hrvatsku isti je kao i za svaku drugu zemlju u kojoj smo gradili i uložili, a to je da se stvori nešto najbolje što možemo i da se ostavi trajno, pozitivno nasljeđe na koje se zemlja može da ponosi. Cilj ovog projekta je da se izgradi najljepši resort u Hrvatskoj, a u skladu sa okolinom i lokalnom infrastrukturom.

Ova prilika je ogromna i nadamo se da će djelovati kao katalizator daljeg unutrašnjeg razvoja u Hrvatskoj, sada i u budućnosti. Upravo je nevjerovatno kada pomislite da više stranih turista posjećuje Hrvatsku nego, na primjer, Australiju. I to gotovo dvostruko više na godišnjem nivou. Turizam čini više od 12 odsto hrvatskog BDP-a i taj novac sliva se na lokalne plate, kroz izgradnju hotela i drugih povezanih projekata. Ova zemlja ima talentovanu, preduzetničku radnu snagu. Polovina stanovništva govori engleski, ali govori se i italijanski i njemački jezik. A pogledajte samo inovacije za koje ste zaslužni! Sve, od hemijske olovke do padobrana, sijalice, MP3 koda, sve su to stvorili Hrvati. Vrijeme je da Hrvatska zasija značajnije na svjetskoj pozornici, a mi želimo da odigramo ključnu ulogu u toj priči.

Večernji list: Koja je vrijednost investicije u Cavtatu i kad bi novi hotel trebao da bude završen?

Stathis: Ovo je veliki, 50 miliona eura vrijedan projekat koji će u Cavtatu sagraditi ono najbolje. To je naš pristup kod gradnje svakog resorta. Da pružimo najbolje. Ne bismo ni pokrenuli projekt ako ne bismo mogli ostvariti ono najbolje moguće. Ovo nije samo hotel. Ovo je ulaganje u razvoj i budućnost Cavtata, kroz koje podržavamo lokalni razvoj, poslove i zapošljavanje. Sa radovima ćemo početi krajem ove godine, a naknadno ćemo vas informisati o planovima za otvaranje.

Večernji list: Kako će Aman resort Cavtat izgledati i šta će nuditi svojim gostima?

Stathis: Lično, jedva čekam da vidim kako će izgledati kada bude gotov. Ovo je novi nivo dizajna i sjedinjenja sa okolinom, a koristiće se lokalni, prirodni materijali. Ako pogledate kako izgleda bilo koji drugi Aman resort koji smo već izgradili, uključujući i onaj u Crnoj Gori na Svetom Stefanu, dobićete vrlo dobru ideju kakav će biti i Aman Cavtat.

Večernji list: Šta je brend Aman donio crnogorskom turizmu?

Stahtis: Sa pravom se može reći da je brend Aman u svijetu prepoznat kao vrhunac kvaliteta, prefinjenosti i luksuza. Trenutno se nalazi na 34 lokacije u svijetu. Zanimanje svjetskih putnika i specijalizovanih medija za Aman Sveti Stefan imalo je ogroman pozitivni uticaj na turizam u Crnoj Gori. Samo ostrvo je, svakako, odavno prepoznato kao jedna od najljepših destinacija na svijetu. Moglo bi se reći kako je Aman dijelom kustos, a dijelom zaštitnik Svetog Stefana. Ponosni smo što smo dio njegove priče i držimo Crnu Goru u centru svjetske turističke scene.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ja pa ja
Gost
ja pa ja

Jesmo pucali na ovaj Hotel 90-ih ?

Mitar
Gost
Mitar

Ovo je dobro neko iskoordiniral sa SRB i HR.
Objekat je vlasništvo bio AP Vojvovodine…danas SRB.

Bnjj
Gost
Bnjj

Dobre plate imaju radnici Amana i uslove ali zato firme koje angažuje Aman kao radnike obezbeđenja zaštitari imaju bijedne plate

Ajdemo nedje
Gost
Ajdemo nedje

Kakvi zaštitari u hotelskoj industriji ???

Cnulee
Gost
Cnulee

Da placas 2000e za noc, i ti bi htio zastitara

Send this to a friend