Ekonomija

Šćuric: Stečaj u Montenegro Airlinesu bi imao nesagledive posljedice po turizam

Foto: dnevnik.si

Crnogorski aerodromi su i te kako konkurentni regionu i mogu se širiti nezavisno i sa vlastitim snagama, ocijenio je u intervjuu za Vikend novine vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric. On ističe da Crna Gora nipošto ne bi trebalo da se upušta u avanturu uvođenja stečaja u Montenegro Airlines, jer bi to imalo dugosežne i nesagledive posljedice po turizam Crne Gore.

U Crnoj Gori je nedavno došlo do promijene vlasti. Nova vladajuća većina je saglasna da treba odustati od davanja u zakup crnogorskih aerodroma. Prema Vašem mišljenju, da li Crna Gora može sama razvijati aerodrome u Podgorici i Tivtu ili je koncesija ipak bolja varijanta?

Šćuric: Koncesija je vrlo loša varijanta. Primjeri u regiji, ali i širom svijeta pokazuju da je koncesija loše rješenje i da lokalna zajednica od nje ima bitno manje benefita. Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) je sama elaborirala da je davanje aerodroma pod koncesiju štetno i loše.

Višekratno sam rekao da se crnogorski aeroiromi mogu širiti nezavisno i sa vlastitim snagama, i to bitno bolje, brže, efikasnije i po državu sa više koristi nego preko koncesionara. O Covidu-19 i benefitu vlastitog aerodroma i nacionalne kompanije u ovoj globalnoj krizi da i ne govorim.

Kada uporedite Crnu Goru sa regionom, da li naši aerodromi i na koji načim mogu biti konkurentni?

Šćuric: Oni i te kako jesu konkurentni. Podacima sam dokazao koliko su Aerodromi Crne Gore uspješniji od konkurentskih aerodroma.

Montenegro Airlines je, kao i mnogi avio-prevoznici, osjetio žestok udar na poslovanje zbog korona virusa. Nova većina u crnogorskom parlamentu bila je protiv pomoći nacionalnom avioprevozniku predlažući stećaj. Da li je stečaj rješenje i koliko je za Crnu Goru kao malu turističku državu važno da zadrži svoju nacionalnu avio-kompaniju?

Šćuric: Zar nije primjer Adria Airwaysa koji je otišao u stečaj najbolji pokazatelj. I bitno prije Covida-19 Slovenija je imala tek simboličan broj linija i polazaka nakon bankrota Adria Airwaysa.

Kompanije nijesu reagovale na bankrot Adrie i nijesu masovno otvarale linije kako bi pokrile prazninu. Upravo suprotno.

Covid-19 je još više pokazao važnost nacional nih prevoznika. I to ne samo radi repatrijacijskih letova i prevoza važnih tereta i proizvoda za borbu protiv pandemije, nego još više nakon “lockdowna”. U Zagrebu Croatia je jedina vršila promet kada su svi ostali aerodromi bili zatvoreni, nakon “lockdowna imala je preko 70 odsto prometa u Zagrebu. Air Serbia je imala preko 65 odsto prometa u Beogradu. S druge strane, Ljubljana je ima tek četiri dnevna leta, a povezana je sa manje od dva dnevna leta sa Frankfurtom, te sa manje od jednog dnevnog leta sa Parizom i Beogradom. Slovenija je prometno izolovana, slovenski putnici putuju iz Zagreba, Graca, Trsta, Venecije, Beča, Budimpešte… Promet u Ljubljani je manji nego u Prištini, Skoplju, Podgorici, Zadru, Puli, te je na nivou Sarajeva i Tuzle. Ljubljana je prile bankrota Adrie bila daleko iznad tih vazduhoplovnih luka, u jedno vrijeme i na mjestu broj 1.

Nakon bankrota Adrie, Slovenija je sa treće pozicije u regiji pala na posljednju, sedmu, čak i iza BiH, koja nekada nije imala ni polovinu broja putnika Slovenije.

Pritom imajte na umu jako važnu činjenicu, Slovenija je ipak povezana sa Evropom auto-putevima i željeznicom, a Crna Gora nije. Uz to Crna Gora doslovce živi od turizma, što nije slučaj kod Slovenije. Stečaj Montenegro Airlinesa bi imao dugosežne i nesagledive posljedice po turizam Crne Gore.

Da li bi privatizacija Montenegro Airlinesa bila jedno od rješenja kako bi se izbjegla sudbina koju je doživio Adria Airways?

Šćuric: Moguće da jeste, ali privatizacije bez ozbiljnog prethodnog restrukturiranja i investiranja znatnih sredstava ne bi bilo. No, danas, ali i u idućih pet i više godina prodaja nije realna zbog Covida-19.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mi smo
Gost
Mi smo

Ako smo turisticka destinacija onda aerodromi garantuju prosperitet aero saobracaja i strane kompanije. Trebaju nam aerodromi na sjeveru i jugu makar po 1.

Mi smo
Gost
Mi smo

Posledice po turizam? Koji turizam?

Rajko
Gost
Rajko

Niskobudžetni su sasvim dobro pokrili CG. A i može se staviti član u ugovoru o prodaji o minimalnom broju linija. Da nije ovaj stručnjak možda u sukobu interesa?

Maka
Gost
Maka

Dok god budu cijene karata sa MA ovoliko koliko jesu, spasa vam nema.
Ako uporedjuemo cijene karata kroz evropu, cijena za PG-BG-PG nebi smjela preci 70 €, tako da svako spasavanje MA dodje kao bacena para dok se god ne postavljaju ljudi na celo kompanije koji znaju taj posao da rade.

MPT
Gost
MPT

A koliko je cijena er srbije na istoj toj ruti, to ti ne smeta?

Maka
Gost
Maka

I air srbija nema korektne cijene, ali se radi u ovom tekstu o MA, vazda su cijene ka balkanu i obrnuto bile skupe, jos i prije raspada YU, nznm zasto, ali tako se ne posluje, nasim ljudima u zapadnoj evropi ( a i nama ) dodje jeftinija spanija all inclusive 10 dana, nego sto placaju povratnu kartu da dodju doma… Više »

Bot 32/6
Gost
Bot 32/6

I prije korone turisti koji su dolazili iz zapadne evrope su se žalili na usluge i tretman putnika u MA. Samo rusi su zadovoljni njihovim radom. Veću štetu turizmu Crne Gore donosi ovakav MA nego da ga nema,
Preporuka pohapsiti kompletno rukovodstvo i bivše i sadašnje, uposlenike nečasno otpustiti. Avione iznajmiti ozbiljnoj kompaniji

MPT
Gost
MPT

Zato su er srbijom zadovoljni. Dje leti mehanicar pored tebe jer su avioni stari 60 godina i raspadaju se

Milo
Gost
Milo

Muuuuu Muuuuu Meeee Meeee

KLM
Gost
KLM

Mozgu
Ko prica o eir Srbija
Radi se o nasoj raspaloj kompaniji
Fenomenu
Kojoj svake godine treba da damo 20 do 30 meleona
Iz dzepova mozgu
Odakle
Pitaslise

Animus
Gost
Animus

Da nece opet drzava da sipa od narodnih para stotine meleona, kao u KAP, da bi spasili 500 zaposlenih (visestruko prekobrojnih glasaca DPS-a). Za turizam nema brige, doci ce turista, sa ovom ili onom avio kompanijom. Ne obmanjujte narod, smanjite za 60% broj zaposlenih…pa 5 aviona imamo, svaki vozi 100 zaposlenih, kako onda da bude profita??

MPT
Gost
MPT

Nema brige, preuzeće Air Srbija. E moji Crnogorci, šta ste napravili svjesni nijeste.

KPJ
Gost
KPJ

E dobro je dasi ti svjesan

Kakoje
Gost
Kakoje

Spasio nas je ove godine

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Nesagledive posledice stručnjače,trebamo li mi narod svakih godinu,dvije po 100 i više melleona da plaćamo da bi ta 4-5 aviončića letetela,kolika im je samo administracija,pa po broju zaposlenih mogli bi komotno lufthansu da namire,bježi tamo bajni stručnjače!

Top
Gost
Top

Pa da samo nam fali jos 12 milijardi za to . On je sigurno strucnjak a ti si neki magistar.

lol
Gost
lol

Prije svih ovih analiza prvo nauči da pišeš a pošto školu nisi učio idi da farbaš kao što ti ga i ime daje.

Animus
Gost
Animus

Da nije sto lose rekao, bio pismen ili ne? Peru se pare i preko MA, KAP-a i slicnih firmi, a narod placa…

KLM
Gost
KLM

Zna on pisati dovoljno
A i istinu pise
Za razliku od tebe

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ne.Imalo bi posledice samo za uhlebe dps koji primaju nezarađene plate na račun ovog osiromašenog naroda,a turisti mogu doći u crnu goru sa avionima drugih avio kompanija.

Bnjj
Gost
Bnjj

Odlična analiza

Send this to a friend