Ekonomija

Štedišama Atlas i IBM banke isplaćen 101 milion eura

Ilustracija

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković saopštio je da u ovom trenutku fond raspolaže sa 60 miliona eura od čega su 8,4 miliona eura obaveze za isplatu garantovanih depozita Atlas i IBM, pišu Vikend novine.

U kasi FZD-a je, kako je objasnio na jučerašnjoj sjednici Skupštine, čisto 51,7 miliona eura.

“Deponentima Atlas banke od 90,2 miliona do sada isplaćeno 79,7 miliona, a od 22,3 miliona IBM, isplaćeno je 21,3 miliona”, rekao je Marković prilikom rasprave o Godišnjem izvještaju o radu Fonda za zaštitu depozita za 2018. prošlu godinu.

Marković

To je ukupno 101 miliona eura za, kako je Marković naveo, ukupno 11.000 klijenata obje banke.

Skupština je, osim Godišnjeg izvještaja Fonda, usvojila i izvještaj o stanju energetskog sektora Crne Gore i Izvjestaj o aktivnostima vezanim za regulisane komunalne djelatnosti za prošlu godinu. Poslanici su izglasali izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača, o prevozu u drumskom saobraćaju, kao i izmjene i dopune Zakona o komunalnim djelatnostima.

Skupština je usvojila i predloge Zakona o računovodstvu u javnom sektoru, o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i usvojila izvještaj o realizaciji Akcionog plana Strategije regionalnog razvoja i Godišnji izvještaj o radu Komisije za tržište kapitala i stanju na tržištu kapitala za 2018. godinu.

Poslanici su juče raspravljali i o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, čiji je predlagač SDP. U toj partiji ocjenjuju da bi akcize na gorivo trebalo vratiti na nivo prije povećanja 2017. godine, dok u dPs smatraju da bi se time ugrozila redovnost isplate penzija, socijalnih davanja i zarada.

Građani po litru eurodizela, koji prema posljednjem obračunu košta 1,26 eura, plaćaju 0,44 centi akcize, dok država
za litar eurosupera 98 i 95, na cijenu od 1,35, odnosno 1,31 eura, ubira po 0,54 centa. Poslanik SDP-a Raško Konjević rekao je da Crna Gora naplaćuje veće akcize od Austrije, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Makedonije i BiH.

On smatra da Crna Gora ima dovoljno osnova da akcize vrati na nivo prije povećanja 2017. godine.

“Naš predlog je da vratimo akcize gdje su bile. Prosječan crnogorski građanin je isuviše opterećen, odnosno država isuviše uzima od njega puneći budžet, a to mu ne vraća ni kroz zaradu onih ljudi koji rade u javnom sektoru”, kazao je Konjević tokom skupštinske rasprave.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić naveo je da, prema Global Petrol cijenama, litar eurodizela na Malti košta 1,28, u Irskoj 1,31, u Estoniji 1,32 eura. Kada je riječ o regionu, on je rekao da Srbijanci za litar tog goriva plaćaju 1,38 eura, Grci 1,40, Albanci 1,43, a Hrvati 1,33 eura. Njegov partijski kolega Nikola Rakočević smatra da akcize spadaju u paket odgovorne politike Vlade.

“U 2016. godini smo imali 182 miliona eura prihoda od akciza, u 2017. godini 225 miliona, u prošloj 220 miliona, dok u ovoj godini bilježimo rast u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Rakočević, navodeći da cijena goriva u značajnoj mjeri uslovljena fluktuacijama na globalnom tržištu.

Send this to a friend