Ekonomija

Štedni ulozi građana su sigurni

Ilustracija

Bankarski sistem u Crnoj Gori je stabilan i vaši su štedni ulozi sigurni, poručio je građanima guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić. On je, gostujući u emisiji “Živa istina” naglasio da, u vrijeme vanrednih okolnosti, crnogorski građani računaju da su sigurni.

<<<Žugić: Jedna banka inicirala šaptačku diverziju protiv konkurencije<<<

“Računajte da ste sigurni sa svojim depozitima, sa svojom štednjom u bankama, do i sa više od 50.000 eura”, istakao je Žugić.

Guverner je, govoreći o Atlas banci, kazao da za sada nema interesovanja postojećih akcionara za dokapitalizaciju te finansijske institucije. Oni za to, kako je Žugić podsjetio, imaju prostora do 26. februara. Nakon tog datuma, pravo interesovanja za dokapitalizaciju banke biznismena Duška Kneževića imaju eksterni investitori i država.

“Za Atlas banku smo već imali konkretno interesovanje inostranih investitora, ali ono je bilo kontaminirano. Jeftinije je osnovati novu banku, ali Atlas banka ima imovinu, određene kredite, menadžment i brojne benefite u prilog odluke da neko kupi tu banku’, smatra Žugić.

Ukoliko dokapitalizacija izostane, kako je precizirao, država treba da napravi višeslojnu analizu i odluči da li da uđe u vlasničku strukturu banke.

“U fokusu su stabilnost finansijskog sistema i deponenti, tako da ni eventualni stečaj ili likvidacija Atlas banke ne mogu da ugroze temelje bankarskog sektora”, naveo je Žugić.

Guverner je ukazao da je finansijski sistem unaprijeđen, te da su depoziti od 7. decembra do danas porasli 31 milion, a likvidna aktiva sedam miliona eura.

“Mi smo rekorderi u liječenju bankarskog sistema. Ne očekujem nikakvo novo remećenje našeg osnovnog plana i stabilnosti u slučaju i da se desi stečaj u Atlas banci” poručio je Žugić.

Zahtjev OTP-a nije stigao

Guverner je kazao da zahtjev o namjeri OTP-a da kupi Societe General banku, još nije došao do CBCG.

“Ako dobijemo zahtjev napravićemo detaljnu analizu uticaja na sistem. Ako se odlučimo za, tražićemo punu socijalnu sigurnost svih zaposlenih radnika. Analiziraćemo strukturu vlasništva u OTP”, zaključio je Žugić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bljuc
Gost
Bljuc

Posle dešavanja sa Atlas bankom trebaće puno vremena da banke steknu povjerenje gradjana. U svoje lično ime kažem da ću po zacvršetku oročenja ista sredstva da skinem sa štednje.

OD SRCA
Gost
OD SRCA

Dirljivo🤣🤣🤣🤣🤣😃😃😃sigurnim korakom unazad🤗🤗🤗

Serdar
Gost
Serdar

Samo naivni mogu vjerovati ovoj ekipi .

Ziranti za Mila
Gost
Ziranti za Mila

A sta kad se potrosi novac iz Fonda.

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

shecate li se one igre na rtcg….ubace nekoga u kabinu punu novcanica i upale ventilator….🍻

racun za struju
Gost
racun za struju

Druze moj ko ima pare doma u slamaricu da vi ne biste punili svoje rupe ovakvom otimacinom.

Gost
Gost
Gost

Isplatili su zagarantovane depozite iz FZD-a bez problema. Povećali se depoziti od decembra. Još ako se problematična banka dokapitalizuje, mislim da će ulozi građana biti sigurni. Centralna banka je uradila odličan posao.

Secondiliano
Gost
Secondiliano

Sad mi je lakse kad si ti gerancija

MILOSAV
Gost
MILOSAV

Aahahahshagh….Zugic ce da analizira strukturu vlasnistva Otp….Multinacionalne,bilionske kompanije…A bate cuti kad nemas sto pametno reci….

ooo
Gost
ooo

Ima li teme u koju se ti ne razumiješ? Takvi ste vi četnici, stručnjaci za sve. A sedam padeža da pobrojite to malo teže.

Stellina
Gost
Stellina

Autoritet, nema sto?!

Djedo moj
Gost
Djedo moj

Pametni moj djed.
SLAMARICA JE PRAVA BANKICA – KOJU TI NIKO SEM TI SAM SEBI NE MOZE ODUZETI

Send this to a friend