Ekonomija

Stijepović poručio da će investicije doprinijeti dinamičnom razvoju Podgorice 

Stijepović

Kapitalne investicije koje će se u narednom periodu realizovati u Glavnom gradu, vrijedne oko 130 miliona eura, doprinijeće dinamičnom, održivom i ravnomjernom razvoju svih djelova Podgorice, ocijenio je njen gradonačelnik, Slavoljub Stijepović.

On je kazao da su tri kapitalna projekta, uređaj za prečišćavanje otpadnih voda i tretman kanalizacionog mulja, Jugozapadnu obilaznica i bulevar kroz Donju Goricu investicije vrijedne preko 80 miliona eura.

“To su projekti za koje smo obezbijedili finansijska sredstva, što je važan preduslov da počnu sami radovi”, rekao je Stijepović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je za Bulevar kroz Donju Goricu završena i tenderska procedura i izabran izvođač radova, a veliki dio imovinsko-pravnih odnosa je riješen.

“Projekat Jugozapadne oblizanice je, takođe, u finansijskom smislu zaokružen. Tenderi su raspisani za sve tri faze, a u međuvremenu će Glavni grad riješiti i preostali dio imovinsko-pravnih odnosa”, precizirao je Stijepović.

On je objasnio da je, što se tiče postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vrijednosti oko 50 miliona eura, taj projekat kapitalan, ne samo za Podgoricu već i čitavu Crnu Goru i infrastruktruno je vezan za Jugozapadnu obilaznicu, tako da se govori o dinamičnom i održivom planiranju u razvoju Podgorice.

“Poznato je da su sredstva za taj projekat, takođe, obezbijeđena kroz partnerstvo sa Vladom i Evropskom unijom koja je, preko Zapadnobalkanskog inevsticionog okvira obezbijedila grant za ovaj projekat u visini od 10,1 milion eura, što nam je svakako potvrda kvaliteta čitavog procesa”, ocijenio je Stijepović.

Nedavno je, kako je podsjetio, postavljen kamen temeljac za Dom starih u Podgorici, takođe vrijednosti 12 miliona eura, a u toku su radovi na rekonstukciji Male sale Sportskog centra Morača, što je oko četiri miliona eura.

On je, govoreći o budžetu Glavnog grada za ovu godinu, kazao da je on veći oko šest odsto u odnosu na prošlu i planiran je na realnim osnovama, kao što je bio slučaj i sa budžetima u prethodne tri godine.

“Ukupna planirana budžetska sredstva za ovu godinu iznose 60,7 miliona. Planirani sopstveni prihodi učestvuju sa 66,7 odsto u ukupnom iznosu u strukturi budžeta i ovo je veoma dobar podatak koji svake godine pokazuje trend rasta sopstvenih prihoda što je veoma pozitivno”, smatra Stijepović.

Tekući rashodi, kako je rekao, iznose samo 53,18 odsto od ukupnog budžeta planiranih sredstava, a kapitalni budžet 40,8 odsto. Osnovna karakteristika je racionalizacija svih vidova potrošnje, posebno takozvane diskrecione, i redovno izmirenje svih obaveza.

“Kapitalni budžet iznosi 24,7 miliona odnosno 40,8 odsto. Najviše sredstava je opredijeljeno za izgradnju Jugozapadne obilaznice, pet miliona, uređivanje i opremanje lokacija 2,9 miliona, eksproprijacija 2,2 miliona, investiciono održavanje lokalnih puteva 1,1 milion i izgradnja fekalne kanalizacije na području Grada 700 hiljada”, precizirao je Stijepović.

U okviru građevinskih objekata najznačajnija je izgradnja Višenamjenskog doma na Zlatici 350 hiljada, izgradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u razvoju u Golubovcima i adaptacija kuće Rista Stijovića.

“Operativni troškovi su manji nego 2010. godine, uz značajno više servisa koje Grad pokriva. I troškovi za zaposlene u Glavnom gradu i javnim ustanovama su takođe manji, što je potvrda racionalnosti budžeta”, ocijenio je Stijepović.

Prema njegovim riječima, može se reći da je budžet realan, racionalan i transparentan.

“Poznato je da smo za Jugozapadnu obilaznicu sa Svjetskom i Erste bankom realizovali kredit u visini od 15 miliona EUR, ali je grejs period dvije godine, uz povoljne kamatne stope”, dodao je Stijepović.

On je podsjetio da je to prvi kredit u mandatu ove uprave, da su vratili 12 miliona eura ranijih kredita, a realizovali projekte u visini od preko 100 miliona eura, iako je kapitalni budžet u ove tri godine iznosio oko 65 miliona.

“Imali smo podršku partnera i prijatelja Grada za važne projekte od značaja za ravnomjeran razvoj svih djelova Podgorice i jednake uslove života svih građana”, rekao je Stijepović.

Glavni grad je osnovao Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici, kao jedan od prvih u Crnoj Gori.

Stijepović je, odgovarajući na pitanje da li se ta odluka pokazala kao opravdana, kazao da se veliki dio privrednih aktivnosti realizuje upravo u Podgorici.

“Doprinos privrednika našeg grada kako lokalnom tako i državnom budžetu je značajan i mi smo u upravi Grada smatrali da je potrebno da postoji jedno mjesto na kome svi aktuelni i potencijalni investitori mogu dobiti potrebne informacije. Dodatan vjetar u jedra smo dali preduzećima na samom početku njihovog poslovanja, obezbijeđujući im besplatan kancelarijski prostor, računovodstvene usluge u prvoj godini rada, refundaciju troškova osnivanja i besplatan konsalting kroz Savjetovalište za žene i mlade u biznisu”, objasnio je Stijepović.

Glavni grad je, kako je naveo, partner u razvoju biznisa i to ne samo kroz insticionalnu podršku, već i legislativno.

“Poznato je da smo donijeli odluku o umanjenju iznosa pojedinih lokalnih fiskaliteta. Osim toga, dajemo i konkretnu pomoć u vidu kreditne podrške poljoprivrednicima i preduzetnicima sa teritorije Glavnog grada, posredstvom Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje. Oko 70 odsto sredstava ide u poljoprivredu, a 30 odsto preduzetništvu”, kazao je Stijepović.

U ovoj godini su takođe, iz budžeta Glavnog grada Podgorice, za Agrobudžet opredijeljena sredstva u iznosu od 215 hiljada eura, i to za premije u mljekarstvu, podršku žetvi na teritoriji Glavnog grada i kredite u poljoprivredi.

“Svim ovim mjerama dajemo dodatni impuls razvoju preduzetništva i novim zdravim investicijama, kako bi i sa nivoa lokalne uprave doprinijeli smanjenju stope nezaposlenosti i održavanje privrednih aktivnosti, posebno malog i srednjeg biznisa”, ocijenio je Stijepović.

On je, odgovarajući na pitanje kako je zadovoljan radom gradskih preduzeća i njihovim poslovanjem u prošloj godini, rekao da su, zahvaljujući uspješnom sprovođenju politike racionalizacije na svim nivoima, koju od početka rada ove gradske uprave kontinuirano sprovode, gradska preduzeća postala stabilni sistemi koji uspješno posluju.

“Svake godine bilježi se porast pozitivnih finansijskih rezultata i imaju pozitivne i optimistične trendove i za period pred nama, što je rezultat dobro planirane i odgovorno vođenje finansijske, ali i ukupne razvojne politike menadžmenta gradskih društava i uprave Glavnog grada. To nas sve zajedno veoma raduje i čini ponosnom, jer smo s jedne strane, uspješno završili godinu za nama, a s druge strane stvorili dobru osnovu da tako nastavimo i u ovoj godini”, zaključio je Stijepović.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Enigma
Gost
Enigma

Blize se izbori Migooo, imao si kad da uradis nesto da si znava ….Mataguže plaču za tobom ….

Send this to a friend