Ekonomija

Stijović: Šumska borovnica blago koje moramo čuvati

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodorpivrede Aleksandar Stijović otvorio je tradiconalnu 21. manifestaciju “Dani borovnice” u Plavu.

U okviru manifestacije koju ove godine uz podršku Ministrastva organizuje Opština Plav, 30. jula obilježen je i dan Opštine uz bogat kulturno umjetnički program i sajam poljoprivrede uz promociju proizvoda od borovnice.

Čestitajući dan Opštine Stijović je istakao vrijednost šumske borovnice za Plav i cjelokupni biodiverzitet Crne Gore naglasivši da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i u narednom periodu biti snažan partner projektima koji doprinose prrepoznatljivosti i promociji ovog kraja.

“Ovo je 21. godina kako Plav i borovnica okupljaju brojne ljubitelje i poštovaoce prirode, ali i veliki broj ljudi ovog kraja koji danas žive i rade po svijetu, a koji se uijek rado vraćaju Plavu i Plavskom jezeru. Cijeneći ovaj doprinos, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je podržalo i nastaviće da podržava ovu manifestaciju kao i druge projekte koji su značajni za promociju ovog kraja. Bićemo sa zadovoljstvom partneri manifestacije i u narednom godinama”, najavio je Stijović.

On je posebno naglasio da je održivo sakupljanje borovnice od velikog značaja za očuvanje njene populacije i tom prilikom pozvao da posebnu pažnju posvetimo njenom očuvanju. Ministar je pozvao prisutne poljoprivredne proizvođače da iskoriste različite vidove podrške koje je opredijelilo MPŠV kroz ovogodišnji Agrobudžet.

“Da savjesno postupamo, čuvamo prirodu i pametno koristimo prirodne resurse I darove prirode, kako bi I buduće generacije mogle da uživaju u njenim blagodatima. Znamo da je ono što Crnu Goru čini posebnom, njena ekološka orjentacija, pogodnost klime, bogatstvo voda, i ogroman biodiverzitet, te stoga težimo da ove vrijednosti očuvamo jer upravo tu leži potencijal a njen dalji i snažniji razvoj”, poručio je Stijović naglasivši da činjenica da se proslavlja 20. jubilej dovoljno govori o značaju i doprinosu koja ova manifestacija daje u očuvanju pravih vrijednosti-prirodnih ljepota, tradicije, darova prirode.

Prije 20 godina ova manifestacija organizovana je prvi put s ciljem da se promoviše borovnica kao zdrava hrana i lijek.

U okviru manifestacije organizuju se defilei beračica i berba borovnica, koncerti, promocija proizvoda od borovnice i niz drugih kulturnih i sportskih događaja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tash
Gost
Tash

Ne znas ti nista o tome. Napisali su ti govor koji jedva znas procitati.

Narod
Gost
Narod

Ministre, zabranite lov na 10 godina. Uvedite kamere, da se hvataju ubice životinja i podmetači požara.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ma zašto me uvjek uvati neki ludački smijeh kad se ovaj oglasi?

Send this to a friend