Ekonomija

Stijović: Unapređenje ruralne infrastrukture na Žabljaku uslov za razvoj poljoprivrede i turizma

Stijović na Žabljaku

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović danas je sa državnim sekretarom Nebojšom Veličkovićem, generalnim direktorom Direktorata za poljoprivredu Miroslavom Cimbaljevićem i načelnikom Direkcije za stočarstvo Rankom Bogavcem boravio u radnoj posjeti opštini Žabljak, saopšteno je iz njegovog resora.

Stijović je sa predsjednikom opštine Veselinom Vukićevićem i saradnicima razgovarao o aktuelnoj situaciji poljoprivredne proizvodnje na Žabljaku i infrastrukturnim projektima koji bi se mogli realizovati u najskorijem periodu.

Na sastanku su, kako je saopšteno predstavljeni modeli za rješavanje problema poljoprivrednih proizvođača u opštini, prevashodno u sektoru stočarstva i unapređenju uslova biljne proizvodnje.

“Proizvođači krompira sa Žabljaka, gdje se proizvodi 40 odsto ukupnog sjemenskog krompira u Crnoj Gori predstavljaju dobar primjer domaćinskog rada, pa će ministarstvo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti daljem razvoju ratarske proizvodnje”, kazao je Stijović.

On je najavio intezivniju podršku razvoju mjera ruralne infrastrukture i ruralnog turizma, sa akcentom na podršku mladima u seoskim područjima.

“Sagovornici su razgovarali o realizaciji IFAD i IPARD razvojnih projekata na teritoriji opštine, kao i o realizaciji javnog poziva o ruralnom turizmu, koji predstavljaju snažne razvojne šanse za Žabljak”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, istaknuti su specifični problemi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači na Žabljaku, uz razmatranje najboljih rješenja o izmještanju štalskih i pomoćnih objekata koji se nalaze u centru grada.

Takođe, predstavljene su načelne mjere iz Agrobudžeta za iduću godinu, koje će doprinijeti uspješnijoj i kvalitetnijoj poljoprivrednoj proizvodnji i održavanju nivoa proizvodnje na teritoriji opštine, naročito u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, po kojima je Žabljak prepoznatljiv.

Vukićević je izrazio zadovoljstvo posjetom, i zaključio kako je “uvjeren da će u narednom periodu Opština i Ministarstvo imati još intezivniju saradnju”.

Send this to a friend