Ekonomija

Što više hotela sa četiri i pet zvjezdica

Jedan od strateških ciljeva Ministarstva održivog razvoja i turizma jeste poboljšanje ukupne turističke ponude. To podrazumijeva i podsticanje gradnje, otvaranje hotela visoke kategorije, kao i investiciono ulaganje u postojeće hotelske kapacitete i slične ugostiteljske objekte, uključujući i i kampove.

Iako je ponuda ugostiteljskih objekata visoke kategorije na zavidnom nivou, na teritoriji Crne Gore i dalje posluju hoteli niske kategorije, pišu Dnevne novine.

“U pitanju su objekti sa jednom i dvije zvjezdice, koji zbog nemogućnosti ulaganja ostaju na niskom nivou kvaliteta ponude i kategorije. Uz to, nekoliko njih se nalazi na prioritetnim turističkim lokalitetima”, preciziraju iz Ministarstva.

Konkretno, Komisija za kategorizaciju ugostiteljskih objekata kroz postupke kategorizacije ostvaruje jedan od ciljeva Vlade stvaranje uslova za poboljšanje stanja i podizanje nivoa kvaliteta ugostiteljskih kapaciteta. Time se ujedno doprinosi povećanju turističkog prometa i zadovoljavanju zahtjeva visokoplatežnih gostiju.

“Postupkom kategorizacije ugostiteljskog objekta utvrđuje se stanje u kojem se nalazi objekat i nivo usluge koji pruža. Primjenom pravilnika, u zavisnosti od opreme i usluge koju pruža, hotelski objekat će dobiti istu ili višu kategoriju, ali je može i izgubiti”, zaključuju iz Ministarstva.

Novim Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, uveden je sistem samokategorizacije za objekte koji se rekategorišu od jedne, dvije ili tri zvjezdice, dok komisija ministarstva kontroliše one koji se prvi put prijavljuju za kategorisanje. Hotele visoke kategorije, sa četiri i pet zvjezdica, kategorisaće komisija koja će biti posebno formirana aktom ministra.

“U cilju doprinosa kvalitetu pružanja usluge ugostiteljskih objekata, novim Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, kao poseban standard uvodi se institut tajnog gosta i oznaka kvaliteta. Navedene novine pratiće odgovarajući podzakonski akt”, dodaju iz Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sto se radi
Gost
sto se radi

I sto vise tecnosti.

Send this to a friend