Ekonomija

Stojanović: Neprihvatljivo da Radulović svoju političku karijeru gradi na bazi krajnje neutemeljenog napada na mene

Air Montenegro

Člana Odbora direktora ToMontenegro, Vukadin Stojanović reagovao je nakon izjave člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad, Filipa Radulovića, u kojoj je kazao da su “članovi Odbora direktora ToMontenegro birani po sumnjivim kriterijumima“.

“Žao mi je što se gospodin Radulović, u nemogućnosti da se crnogorskoj javnosti nametne kao ekspert, sveo na pokušaje unižavanja profesionalaca kao jedini način da ukaže na svoje bitisanje. Napominjem uvaženome gospodinu Raduloviću, da je prije svega par mjeseci bio na čelu komisije koja je ocijenila da sam ušao u najuži izbor za poziciju izvršnog direktora nacionalne avio-kompanije, pa je samim tim veoma upitno njegovo pozivanje na kriterijume”, poručio je Stojanović u reagovanju.

Njegovo reagovanje prenosimo integralno: 

“Umjesto da se zapita, koji su kriterijumi bili aktuelni kada je on izabran za predsjednika odbora direktora nacionalne avio-kompanije, sudeći da nam, kako sam kaže, evropska praksa govori da član Odbora direktora mora imati najmanje dvije godine iskustva u pretežnoj djelatnosti, ili barem u oblasti korporativnog upravljanja. Lijepo bi bilo da gospodin Radulović crnogorskoj javnosti, jasno ukaže na iskustvo koje posjeduje iz oblasti vazdušnog saobraćaja i korporativnog upravljanja. Ono što zaista brine su Radulovićeve pretenzije da crnogorsko društvo uvede u tokove poštenja i domaćinskog upravljanja crnogorskom privredom, pri čemu zaboravlja da je potpisao dva Ugovora na iznos od preko 15 miliona eura a za koje ne postoji nikakva prethodna analiza niti procjena rizika. Novac kojim je gospodin Radulović raspolagao dok je bio u odboru direktora „ToMontengro“-a, pripadao je poreskim obveznicima.

Bivši predsjednik odbora direktora nacionalnog avio-prevoznika, je zaboravio da je upravo on omogućio Izvršnom direktoru kompanije da za svega 14 mjeseci, sa konta poreskih obveznika prihoduje neto iznos od 170.000 eura, pri čemu je kompanija kojom su rukovodili u milionskim gubicima. Ne želim da mu na teret stavljam sve izgubljene milione, jer su postojali i faktori na koje nije bilo moguće uticati, ali zasigurno će se utvrditi na koji način je kompanijom rukovođeno i kolika je šteta nanesena „domaćinskim“ pristupom na temelju „struke“.

Imali smo priliku da čujemo, da će struka koju smo „uvezli“, svojim znanjem i iskustvom omogućiti da Crna Gora posjeduje nacionalnog avio-prevoznika koji će poslovati profitabilno na tržišnim principima. Tržišni principi su pokazali da je opstanak nemoguć bez podrške vlasnika, pa se kriterijumi na osnovu kojih je dio rukovodstva kompanije biran, opet dovode u pitanje, ne samo sa aspekta (ne)uspješnog poslovanja, već sa aspekta krajnje pogrešnog ulaganja državnog novca i dovođenja u zabludu kako vlasnika kompanije tako i poreskih obveznika koji su njeni finansijeri.

Nekadašnji stečajni upravnik MA, gospodin Zejak, pozvao me je nekoliko puta radi stručnih konsultacija, a pozivajući se na 18 godina iskustva koje sam stekao kroz angažovanje u komercijalnoj avijaciji. Odgovorio sam pozivima isključivo kao profesionalac, za što sam siguran da bi uradio svako zdravorazuman, pogotovo ukoliko ocijeni da je jedna grana crnogorske industrije zapala u krizu. Međutim, ono što gospodin Radulović zna, ali je očigledno odlučio da preskoči, radi prikupljanja sitnih političkih interesa, je da su uslovi koje sam MA u stečaju postavio bili da se ni u kom slučaju ne smije nanijeti šteta novoosnovanom nacionalnom prevozniku, kao i da je neprihvatljivo da budem plaćen za profesionalne usluge, jer sam smatrao nečasnim da zaradjujem na muci 350 ljudi koji su ostali bez posla. Kad sam ocijenio da postupci MA u stečaju mogu nanijeti štetu ToMontenegro-u, iako šteta u tom trenutku nije postojala, moja kratka saradnja sa tom kompanijom je završena. Dakle, Zejaku nijesam bio nikakva ruka, a ponamanje desna. Ukoliko MA u stečaju i jeste nanijela štetu ToMontenegro-u, ta šteta ne može biti manja od one koju je novoosnovanoj avio-kompaniji nanio dio njenog rukovodstva. Ako se gospodin Radulović iole informiše, jasno će mu biti da ja sa konta poreskih obveznika nijesam prihodovao ni 170.000 eura, a ni 30.000 eura.

Nikad nijesam ni pomišljao da se na bilo koji način obračunavam sa svojim prethodnicima, jer i ja sam nečiji prethodnik, međutim neprihvatljivo je da se gospodinu Raduloviću dozvoli da svoju političku karijeru, u kojoj mu želim svu sreću, gradi na bazi krajnje nepristojnog napada na mene, bez prethodnog informisanja o stvarnom stanju stvari.

Svaka dalja polemika na ovu temu, može da rezultira isključivo štetnim posljedicama po kompaniju i po gospodina Radulovića, a moja namjera nije da nanosim štetu ni jednom od ta dva subjekta.

Stoga, kako se dalje ne bi nanosila šteta nacionalnom avio prevozniku, molim gospodina Radulovića i sve ostale političke subjekte, da prije svega nacionalu avio kompaniju, a ni mene kao krajnje neutralnog pojedinca, ne koriste kao monetu za političko potkusurivanje. Ukoliko Radulović ili bilo ko drugi i ima da uputi određene kritike one bi trebale biti svrsishodne, pristojne i utemeljne”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gost
Gost
Gost

Stojanovic je provjereni strucnjak.

Prodavac karata
Gost
Prodavac karata

Stojanovic se dokazao kao profesionalac bezboroj puta, tako da bi bilo pametno da grobari CG avijacije I prije svega avijacijske neznalice, ustanu kada pomenu njegovo ime.

Send this to a friend