Ekonomija

Stranih investicija 241 milion eura, 23 odsto više nego lani

Crna Gora bilježi konstantan rast neto stranih investicija koje su do kraja jula iznosile 241 milion eura, što je 23 odsto više nego godinu ranije, novi su podaci Centralne Banke Crne Gore. Mijenja se i struktura ulaganja, pa je od nekadašnjeg ogromnog interesovanja za nekretnine inostrani novac usmjeren na turizam i bankarstvo. Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da su strane investicije važan pokretač domaće ekonomije, ali isključivo ako je struktura tih ulaganja adekvatna domaćim potrebama.

Turizam, bankarski sektor, energetika i nekretnine. U to stranci najviše ulažu, a vrijednost neto stranih investicija do kraja jula veći je 23 odsto u odnosu na 2018-tu.

Deset milijardi eura slilo se u Crnu Goru od obnove nezavisnosti po osnovu stranih investicija, što je isnos skoro dva i po godišnja budžeta države. Istovremeno iz zemlje se odlilo blizu sedam miljardi eura.

Direktne strane investicije su veoma važna poluga ekonomskog rasta, ali isključivo ukoliko se na pravi način njima upravlja i ako im je struktura onakva kakva je neophodna crnogorskoj ekonomiji.

Da se struktura stranih investicija u Crnoj Gori mijenja pokazuju i podaci centralne banke.

Ulaganja u povezane djelatnosti, dovela su i do rasta zaposlenosti.

Tokom godine investirale su čak 82 zemlje. Prednjači Azerbejdžan, preko projekta Porto Novi, zatim Mađarska, Ruska Federacija i Holandija. Najviše novca odlilo se u Ujedinjne arapske emirate, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Rusiju.

7

avatar
1000
6
1
0
 
5
EsefPjerDejo ferraraboscombeDa, da...
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Prodaj ovo prodaj ono
I vi to zovete investicijama
Ode nam pola drzave u tudje ruke a mi likujemo.

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

To znači da mi sto radimo u inostranstvo ne kupujemo ništa u crnu goru. Samo ako ko pošalje koju paru da se prehrani porodica.

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Ovo je za plakanje skoro 14 godina od nezavisnosti mi smo samo tri milijarde eura u plusu ovo je za plakanje.

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Slušaj ovo slilo se deset milijardi odlilo se sedam milijardi to znači da smo u plusu tri milijarde to je za plakanje koliko je uloženo.

Esef
Gost
Esef

Najbolje bi bilo da sve prodamo strancima , da nam oni plate i da posle napuste CG a nama da ostane ono sto su oni od nas kupili . Trebaju li stranci da zarade sta ?

boscombe
Gost
boscombe

Izuzmite Porto Novi, i preuzimanje Societe, i što je preostalo??? I koliko su od ostatka greenfield investicije a koliko stručnim ekonomskim rečnikom raskubanje državnih resursa?

Da, da...
Gost
Da, da...

Analitičaru, ništa nam se ne poznaje na život. Traćimo ga (jedva) preživljavajući. Primjećuješ li?

Send this to a friend