Ekonomija Poslanici SDP-a uputili inicijativu za kontrolno saslušanje ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Striković: Organizovati kontrolno saslušanje Jokovića u vezi cijene peleta i drva za ogrjev

Adnan Striković

Poslanici SDP u Skupštini Crne Gore Adnan Striković i Draginja Vuksanović Stanković uputili su inicijativu za kontrolno saslušanje ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića, na temu: “Saniranje stanja povodom drastičnog povećanja cijena peleta i drva za ogrijev”.

Striković, koji je i predložio smanjenje stope PDV na pelet je istakao da “drastično poskupljenje cijena peleta za ogrijev je stvorilo probleme za skoro 10.000 porodica koje koriste ovaj ekološki prihvatljiv energent, za čiju upotrebu je postojala i snažna podrška države i pojedinih lokalnih samoprava”.

“Ovakav poremećaj na tržištu značajno utiče na socioekonomski status velikog broja građana, pa je to svakako razlog za hitnu reakciju i usvajanje adekvatnih mjera od strane Vlade i resornog ministarstva”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, hitne mjere nadležnih organa moraju, smatra, imati za cilj zaustavljanje daljeg rasta cijena i njegovog svođenja na podnošljive okvire za građane, “imajući u vidu ekstremni rast cijena ove godine – sa 160 do maksimalno 180 eura tokom 2021. do današnjih i do 350 eura za tonu”.

“Ključni razlog za povećanje je ogromni izvoz iz Crne Gore, što je bilo praksa i u drugim zemljama zbog čega su skoro sve zemlje u okruženju zabranile izvoz peleta u cilju zaštite domaćih potrošača. Crna Gora je s druge strane, smanjila akcize na gorivo za 50 odsto, stopu PDV za 66 odsto, dok je cijena struje – glavnog energenta ostala na istom nivou pa je jasno da ako i ima razloga za povećanje cijene, ona ne može biti 150 odsto veća nego prošle godine”, istakao je Striković.

Podsjeća da je Skupština Crne Gore, na predlog SDP, smanjila stopu PDV na pelet sa 21 odsto na sedam odsto, upravo, ističe, imajući u vidu tom trenutku moguće negativne trendove na tržištu.

“Ipak, zbog niza poznatih okolnosti, umjesto smanjena, danas građani dobijaju dvostruko veće cijene nego prošle godine. Zbog toga je potrebna hitna reakcija kako se ne bi desilo da crnogorske porodice postanu žrtve želje za ostvarivanje velikog profita”, ocjenjuje Striković.

Okolnosti koje, kaže, jesu specifične i koje ne zavise od Crne Gore dovele su, prema riječima poslanika SDP-a, do ovih velikih poremećaja na tržištu peleta za ogrijev, ali to “nikako ne oslobađa nadležne organe da imaući u vidu složenost situacije preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se cijela situacija dovela u prihvatljive okvire”.

“Crna Gora kao, po Ustavu, država socijalne pravde u obavezi je da preduzme konkretne mjere radi zaštite svojih građana od ovakvih tržišnih poremećaja. Cilj saslušanja je da javnost dobije informaciju koje aktivnosti je ministarstvo na čijem ste čelu preduzelo kako bi se normalizovalo stanje na tržištu peleta za ogrjev, kao i da li Vaše ministarstvo ima plan pomoći i podrške građanima koji koriste drva za ogrjev, jer je i njihova cijena značajno uvećana, a veliki dio od oko blizu 100.000 familija koja ih koriste nijesu u stanju da izdvoje potrebna sredstva”, upitao se Striković.

Send this to a friend