Ekonomija

Struja može da poskupi do 1,6 odsto

Električna energija u narednoj godini moći će da poskupi maksimalno do 1,6 odsto, dok je vrlo moguće da od 1. januara struja bude jeftinija za 0,7 odsto, piše Dan.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je juče saopštila da će cijena korišćenja prenosnog i distributivnog sistema za narednu godinu za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem biti manja za 1,32 odsto u odnosu na ovogodišnju, dok je, prema pouzdanim informacijama Dana, član 249 Zakona o energetici produžen za tri godine.

Produženjem tog člana RAE je omogućila EPCG dau naredne tri godine može svake god ine povećati cijene svojih usluga za šest procenata.

Cijenu struje čini prenos (CGES), distribucija (CEDIS), aktivna energija (EPCG) i minimalno operator tržišta (COTEE). Mrežne usluge, sve osim EPCG, čine 55 odsto od ukupne cijene, što znači da njihovo umanjenje, znači smanjenje od 0,7 odsto u ukupnoj cijeni električne energije. Ukoliko, kao što je nedavno najavila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, one ostanu na stabilnom nivou, odnosno ne budu se mi jenjale, cijena će biti niža za 0,7 odsto.

Međutim, ukoliko EPCG iskoristi zakonsku mogućnost i poveća cijenu svojih usluga za šest odsto, onda bi to značilo povećanje od 1,6 odsto. Finalna cijena struje, koja će važiti od 1. januara 2020. godine, biće objavljena do 15. decembra. EPCG je i u ovoj godini imala mogućnost povećanja cijene struje za šest odsto, ali to pravo nije iskoristila.

Odbor RAE je juče donio odluke o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena energetskim subjektima. Odlukama su utvrđene cijene za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema za sve kategori je korisnika, koje će se primjenjivati u narednoj, 2021. i 2022. godini.

“Cijene za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema predstavljaju dio cijene za snabdijevanje krajnjih kupaca. Utvrđene cijene korišćenja sistema će za domaćinstvo sa dvotarifnim mjerenjem biti u konstantnom padu u predstojeće tri godine”, piše u saopštenju.

Iz RAE su naveli da će dodatni pad cijene korišćenja sistema biti kod domaćinstava koja imaju manje potrebe za angažovanjem kapaciteta, odnosno kod domaćinstava priključne snage do osam kilovati (kw), kod kojih je fiksna komponenta angažovanja kapaciteta smanjena za više od pola u odnosu na ovu godinu.

“Ova kategorija kupaca predstavlja oko deset odsto ukupnog broja kupaca priključenih na distributivni sistem”, objasnili su iz RAE.

Iz RAE su saopštili da utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod, prosječno na godišnjem nivou, za CGES iznosi 29,15 miliona eura, za CEDIS 82,15 miliona, a za COTEE 724,51 hiljadu eura.

18

avatar
1000
15
3
0
 
18
markomarkoRaleBnjjSavo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marko
Gost
marko

Gulikoze! Odraste nas do koske!

Rale
Gost
Rale

Ono može,nego ne bi trebalo

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve poskupljuje a plate su iste evo deceniju ipo, katastrofa

Savo
Gost
Savo

Svadba,svadba,svadba, bili smo svi pozvani i sad da platimo ludi provod koji smo imali.

Daky
Gost
Daky

Da poskupi nego sta ima narod dosta para i platu od 300e. Sram vam bilo narod nema za hleb znate li vi to.

Bole
Gost
Bole

Ja nekako vjerujem da se ove vijesti pisu vise da testiraju kako cemo reagovati na to. Pa ako se samo malo budemo salili sa tim, oni ce povecati. Cinjenica da jedna od najprofitabilnijih kompanija u CG uopste razmislja da poveca cijene je katastrofalna. Ajde da prodaju bunde, ali pricamo o jednoj od osnovnih stvari za zivot. Postoje ljudi kojima svaki… Više »

marko
Gost
marko

Svaka cast na odlicnom komentaru!

brko mali
Gost
brko mali

prvo plate povecajte robovlasnici

Mirko
Gost
Mirko

i kakve je onda korist od povecanje plate kad sve poskupi??? Ovakvoga naroda nidje nema, sve trpe dok se oni bogate.

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

Treba li to opet Blazu koji euro, sta je sad zakocilo crni kukavce???
Nemoj ocu pravit problem u izbornoj godini…😀😀😀

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Hvala CDM-u što prenese ove informacije. U suštini više i ne pratim šta se dešava na tržištu. Samo ko ovca izvadim novac,platim i počešem se. Ka da je bitno šta poskupljuje jer nema institucije kojoj vjerujem u ovoj našoj lijepoj da štiti potrošača. Dobro je što još uvijek imam da plaćam. Šta je sa onima koji ne mogu odavno?

crnogorac
Gost
crnogorac

Ela, ali uvedite OIE3, plate su nam i tako prevelike.

Joxim
Gost
Joxim

Sad kad je pušten u rad podmorski kabal, logično bi bilo da struja pojeftini,ali u CG logika ne postoji,kad su u pitanju poskupljenja.

Petar56
Gost
Petar56

Zasto struja ne bi pojeftinila u 2020. godini? Poskupila je u 2019. godini vise od 6%.

Vlado19784
Gost
Vlado19784

I treba da piskupu kad se samo prave ove vjetroelektrane,u celom svetu pojeftinuje samo kod nas moze da poskupi.

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Zašto uopšte da poskupi? Mora li baš?

Roro
Gost
Roro

Ne smijete ni pomisliti,a kamoli poskupiti bilo što,jer je došlo do granice pucanja.

Mirko
Gost
Mirko

zato ce puci na izborima sljedece godine narod vise ne moze da izdrzi ovaj harac da bi oni dobijali povoljne kredite ili stanove dzabe a vec imaju po 5-6 nekretnina, mjesecna primanja i po 10000 eura a niti placaju kola, ni telefone ni ruckove ni nista samo trose nase pare. Kad izadjete sve vidite CG i MN vozila ispred kuca,… Više »

Send this to a friend