Ekonomija

Struja neće biti skuplja zbog vjetroelektrana

Ilustracija, foto: Pixabay

Aneksom ugovora između investitora i Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES o otkupu dijela infrastrukture vjetroelektrane na Krnovu, biće eliminisan trošak te investicije na teret krajnjih korisnika električne energije, navodi se u odluci koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

CGES će od konzorcijuma koji čine Ivico Consulting i francuska Akuo energy otkupiti trafostanicu Brezna i dva dalekovoda, što će biti plaćeno sredstvima dobijenim od EU u iznosu od 5,8 miliona eura.

Procjenu imovine koja treba da bude otkupljena radio je nezavisni procjenitelj, kojeg je angažovala njemačka KfW banka, tokom odobravanja granta.

“To znači da neće postojati trošak CGES-a i neće biti refleksija na tarifu krajnjih kupaca električne energije. Na ovaj način biće precizno razdvojena infrastruktura koja je sastavni dio projekta vjetroelektrane i infrastruktura koja je dio planova razvoja prenosne mreže u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
istina
Gost
istina

DOSTA KRADETE LUPEZIIII

aleksandar leso
Gost
aleksandar leso

Struja neće biti skuplja zbog vjetroelektrana nego zbog PRVIJEH jasno.

Dusan
Gost
Dusan

Zar nije logicno da zbog vjetrenjaca struja bude jehtinija, a ne skuplja ? Izgleda da je kod nas sve obrnuto logici. Zasto bi pravili nesto za proizvodnju elektricne energije, ako ce to da je poskupi ? Usput, kod nas je cijena elektricne energije kao u Njemackoj, a plate kao u Tanzaniji…

gigi
Gost
gigi

Za solarnu energiju meseçno se placa taksa 18 euro , a struja vjetroelektrane taksa je 15 eura mesecno + struja je od 2 do 10 centi skupja u evropi

Maja
Gost
Maja

Zašto neko krivično ne odgovara što vjetrenjače na Krnovu nijesu još u funkciji.

inzenjer
Gost
inzenjer

dzaba sve kad i onako placamo podsticaje za proizvodnju elektricne enrgije iz obnovljivih izvora i gubitke koje nijedna zemlja na svijetu ne placa u iznosima u kojima ih mi placamo, pri cemu imamo popust od 13% samo na skupu struju

Lipovo
Gost
Lipovo

Ima li ,,iako zziv” da razumije Vass nachin obrachuna cijene el. energije. Gradjani CG finansiraju sve OIE a Vi skidate ,,kajmak”

Send this to a friend