Ekonomija

Struja u januaru neće poskupiti

Elektroprivreda Crne Gore je odlučila da za sada neće mijenjati cijene elektične energije.

“Cijene će ostati iste u januru, kad je potrošnja najveća”, kazao je Pobjedi izvor blizak EPCG i objasnio da će Elektroprivreda dodatno analizirati tržiste električne energije, buduće aktivnosti proizvodnih kapaciteta i definisane investicione projekte, kako bi pokušala da nađe balans između tržišnih činjenica i socio-ekonomske situacije.

Cijene električne energije u Crnoj Gori za domaćinstva i male kupce zavise isključivo od slobodno formirane cijene snabdjevača, uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno u vezi sa cijenom energije na referentnoj berzi HUPX. Trenutno je prosječna cijena na berzi u Budimpešti 65,86 eura za megavatsat i veća je za 38 odsto od cijene po kojoj se prodaje domaćinstvima, a koja iznosi 40,27 eura po megavatsatu.

Prvi ograničavajući element je da cijena ne može biti veća od srednje vrijednosti fjučersa za narednu godinu ostvarenih u septembru na berzi, kao i trenutna cijena energije u Crnoj Gori za domaćinstva i male kupce. Dakle, prvo ograničenje povećanja bi bilo 31,77 odsto u odnosu na postojeću cijenu.Drugi stepen ograničenja je što po našem zakonu povećanje cijene ne može biti veće od šest odsto, što bi u ovom slučaju bilo 42,69 eura po megavatsatu, a što je 64,32 odsto niže od tržišne cijene.

Uz to, poskupljenje struje ne bi mogao biti razlog za povćanje cijena hrane, jer je za privredna društva cijena energije i dalje niža nego 2009. godine.Uz to, cijena mrežnih usluga, dakle distribucije i prenosa, koje su u nadležnosti CEDIS-a i CGES-a, iznosi 48 odsto ukupne cijene struje na računu, bez PDV-a.

U regionu, skuplju struju od nas i to za 20 odsto plaćaju domaćinstva u Hrvatskoj. Hrvatska je, kao i Crna Gora, uvoznica struje oni uvoze godišnje petinu svoje potrošnje, a Crna Gora uvozi 500 gigavatsati. Srbija ima uravnoteženu potrošnju i proizvodnju, a BiH izvozi četvrtinu svoje proizvodnje. Uz to, u regionu se dugo, a u nekim zemljama i sada električna energija tretira kao socijalna kategorija, uprkos stalnim negodovanjima MMF-a i Svjetske banke.

Cijena kilovatsata za domaćinstva sa PDV-om u Crnoj Gori je, prema podacima EUROSTAT-a, iznosila je 10 eurocenti, što je nešto niže od polovine prosječne cijene u Evropskoj uniji.

Prelević: EPCG prodaje struju po nižim cijenama od tržišnih

Predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević kazao je juče da bi bilo logično da EPCG zatraži povecanje cijena struje do šest odsto, koliko joj zakon dozvoljava u slucaju poremecaja na tržištu, jer je struja na na tržištu regiona skuplja 60 odsto.

“Nakon što EPCG odluci o procentu povecanja cijene, regulator ce moci da donese odluku koliko je konacno postupljenje cijene”, objasnio je on na Odboru za ekonomiju.

Na pitanje zašto nema drugih snabdjevaca, iako je tržište liberalizovano, Prelević je odgovorio da oni plasiraju energiju po tržišnoj cijeni, a kod nas postoji ogranicenje od šest odsto.

“Da EPCG nema ovo ograničenje, plasirala bi energiju na tržište, bez obaveze da snabdijeva domace potrošace, a ovako ih snabdijeva po cijeni koja nije ekonomska”, objasnio je Prelević, koji smatra da je ovo ograničenje samo kratkoročno dobro za potrošače.

“Formira se jedinstveno tržište EU, pravi regulativa sa stotinama uredbi, koje mi usvajamo, ali se ne može na jedinstveno tržište sa ogranicenom cijenom”, kazao je Prelević i dodao da ne zna kako da iz toga izađemo.

U BiH računi veći 20 do 30 odsto

Cijena struje za preduzeća naredne godine u BiH mogla bi biti veća 20 do 30 odsto, javljaju tamošnji mediji. Elektroprivreda BiH je poslodavcima najavila poskupljenje, zbog čega su oni tražili sastanak sa menadžmentom. Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je da se cijena formira na osnovu cijene struje u Budimpešti, koja je porasla jer je EU uvela dodatne takse na emisije CO2.

“Kod nas tih taksi nema, pa nema razloga da se primjenjuje berzanska cijena”, smatra Smailbegović.

Iz EPBiH su rekli da su, od otvaranja tržišta električne energije, dužni prilagođavati poslovanje tržišnim uslovima. Podsjetili su da su 2016. smanjili cijenu struje u skladu sa berzanskom, koja je za narednu godinu porasla 15 odsto.

U Srbiji poskupljenje 20,2 odsto

Elektroprivreda Srbije dostavila je firmama ugovore za narednu godinu sa cijenom većom za 20,2 odsto. Privrednici su podsjetili da je struja lani poskupila 21,2 odsto i tražili da poskupljenje odgodi za šest mjeseci, što je odbijeno. Iz EPS-a su objasnili su da cijene usklađuju sa referentnim evropskim berzama, da nisu fiksne i da se mijenjaju u zavisnosti od energetskih prilika na kontinetu. Poručili su poslodavcima da iskoriste otvoreno tržište i nađu drugog snabdjevača. Iz firmi su odgovorili da su ponude drugih trgovaca nepovoljnije od EPS-ove, čiji će kilovatsat koštati 8,5 eurocenti bez PDV-a. EPS snabdijeva 98 odsto kupaca Srbije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Niksa
Gost
Niksa

Struja mora da poskupi, a zaposleni u EPCG dobijaju po 500e bonusa jer je firma dobro poslovala. Tuzno!

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Treba li da smo vam zahvalni sada?

Amakse
Gost
Amakse

Nije problem cijena struje, i da bude skuplja, realno niko preko 30 eura ne potrosi. Problem je ostali lopovluk na racun.

Send this to a friend