Ekonomija

Strukturnim reformama i dobrim upravljanjem do bržeg rasta

Dobro upravljanje institucijama, borba protiv korupcije i implementacija strukturnih reformi mehanizmi su za ostvarivanje dinamičnijeg rasta koji će ubrzati konvergenciju i smanjiti jaz u nivou razvoja zemalja regiona i zapadne Evrope, ocijenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku.

Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić učestvuje na konferenciji pod nazivom Ponovno ubrzavanje približavanja u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi – uloga vlada i institucija, koja se održava u Dubrovniku, u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Hrvatske narodne banke.

„Učesnici konferencije su, kroz okrugli sto na najvišem nivou i više tematskih panela, razgovarali o trenutnim izazovima rasta u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope i načinima smanjivanju jaza između ovih i zemalja zapadne Evrope“, navodi se u saopštenju CBCG.

Na konferenciji je saopšteno da MMF posebno insistira na jačanju saradnje sa civilnim sektorom, društvenoj odgovornosti institucija i uključenju većeg broja žena u procesima upravljanja.

Žugić je saopštio da se politika poslovanja CBCG bazira upravo na principima društvene odgovornosti i rodne ravnopravnosti.

„Žene čine 60 odsto od ukupnog broja zaposlenih u CBCG, a takođe su zastupljene na upravljačkim pozicijama. Na pozicijama srednjeg menadžmenta, žene čine 45,8 odsto, dok je na nivou linijskog menadžmenta, taj procenat još viši i iznosi 59 odsto“, kazao je Žugić.

Na konferenciji je bilo riječi i o makroekonomskoj situaciji u zemljama regiona, kao i o mjerama koje se sprovode u pravcu očuvanja finansijske stabilnosti i održivosti javnih finansija.

Konferenciji prisustvuje generalni direktor MMF-a Christine Lagarde, kao i veliki broj ostalih visokih zvaničnika te organizacije, Svjetske banke (SB) i Evropske komisije (EK).

Send this to a friend